Hamit Turan perheineen pyörittää ravintoloita Tervakoskella – pojalla ei jää aikaa harrastuksiin

Konyassa ratsastetaan vielä aaseilla.

Göksel (vasemmalla) ja Hamit Turan sekä Roni Yasar tekevät ravintolatyötä Tervakoskella. Hamit antoi toiselle ravintolalleen nimen Kööpenhaminassa asuvan tyttärensä Fatman tyttären Nisan mukaan. Seppo Ylönen

toimitus

– Olen kotoisin Turanlarin kylästä, joka sijaitsee 150 kilometrin päässä Keski-Turkin Konyasta. Kävin siellä syyskuussa isäni Mehmetin ja äitini Ayşen luona Kurban Bayramin (islamilainen uhrijuhla) aikaan. Perheeni tilalla, jossa kaksi veljeänikin asuvat, viljellään vehnää ja ohraa. Lampaita on 400 ja useita lammaskoiria. On myös kanoja ja kalkkunoita sekä kaksi aasia, joilla ratsastetaan.

–  Se on minullekin tuttu liikkumiskeino. Kun eläintä kopauttaa kepillä vasemmalle puolelle kaulaa, se kääntyy oikealle ja päinvastoin, sanoo vuonna 2002 Suomeen tullut Hamit Turan, joka on pitänyt vuodesta 2006 lähtien Tervakoskella Pikku Nisa - ja Tervapääsky -ravintoloita.

Jälkimmäisessä on A-oikeudet, RAY:n rahapelejä ja biljardipöytä. Ruokaa kuljetetaan asiakkaille Tervakosken lisäksi Ryttylään, Leppäkoskelle, Vähikkälään ja Rehakkaan.

Hamit oli aiemmin viisi vuotta ravintola-alalla Sveitsin Baselissa. Siellä hän oppi saksaa ja italiaa.

Hamitin vaimo Badiha sekä kaksi poikaa ja kaksi tytärtä tulivat hänen luokseen vuonna 2009.

Vanhin poika Ulvi pitää myös pientä pizza- ja kebab-ravintolaa Tervakoskella.

Tytär Cansel valmistui ammattikoulusta vaatealalle ja tekee työharjoittelua päiväkodissa. Hänen kaksoisveljensä Göksel, 22, on työssä Pikku Nisassa ja Tervapääskyssä, jotka ovat vierekkäin (Rajapirtintie 4).

– Olin 13-vuotias, kun tulin Suomeen. Kielikurssilla olin vuoden, minkä jälkeen aloin työt ravintolassa. Minulla ei jää aikaa harrastuksiin, olen vain työssä. Minusta Suomi on hyvä, rauhallinen ja siisti maa. Heinäkuussa olin isovanhempien luona viikon ajan, Göksel Turan sanoo.

Ravintolat saivat marraskuussa uudeksi työntekijäksi, Roni Yaşarin Hän on Hamit ja Göksel Turanin tuttu Turkista saakka, koska miehet ovat asuneet viereisissä kylissä.

Roni Yaşarin vanhemmat isä ”Turist” ja äiti Merjem ovat olleet kolmesti Suomessa. Isän kutsumanimi tuli siitä, kun hän asui 1960-luvulla Saksassa ja Tanskassa.

Ronilla on neljä veljeä ja kaksi siskoa. Kaksi veljistä asuu Suomessa.

– Ollessani 17-vuotias isoveli lähetti kutsun ja jäin tänne vuonna 1993. Tanskassa käydessäni tapasin tulevan suomalaisen vaimoni. Saimme kolme poikaa, mutta erosimme. 18-, 16- ja 3-vuotiaat pojat asuvat äitinsä luona, jonka kanssa minulla on hyvät välit, Roni Yaşar sanoo.

Kaikki kolme miestä ovat tyytyväisiä Tervakoskella asumiseen ja työhönsä.

– Asiakkaat kutsuvat minua papaksi. Minulla onkin neljä lastenlasta. Olemme saman seudun kurdeja ja puhumme cambek nimistä kurdinkielen murretta. Suomen kurdien on pakko käyttää yhteisenä kielenä turkkia omien murteiden sijasta, että ymmärtäisimme toisiamme, Hamit Turan selventää.

Turkki

Turkki eli Turkin tasavalta ulottuu Anatolian niemimaalta Lounais-Aasiasta Balkanin alueelle Kaakkois-Eurooppaan. Maan pinta-ala on 780 043 neliökilometriä. Väkiluvuksi mitattiin vuonna 2014 noin 81,6 miljoonaa. Suurimmat etniset ryhmät ovat: turkkilaiset 70–75 sekä kurdit 18 ja muut vähemmistöt 7–12 prosenttia väestöstä. 99,8 prosenttia on muslimeja (pääasiassa sunnimuslimeja). Virallinen kieli on turkki.

Turkissa on 2,5 miljoonaa pakolaista. Viime maaliskuussa sovittiin, että Turkki estää turvapaikanhakijoiden saapumisen Kreikkaan ja saa vastineeksi viisumivapauden sekä rahaa ja uutta puhtia EU-jäsenneuvotteluihin.

EU on kritisoinut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin reaktiota heinäkuun vallankaappausyritykseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 2. Talous: Sako Oy kehittää uusia kivääreitä tarkka-ampujille ja tukiampujille – aiesopimus Puolustusvoimien kanssa sai nimet alle maanantaina
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Keusoten alueella seitsemän uutta tartuntaa – Hyvinkään koronatapaukset eivät lisääntyneet maanantaina
 5. Nuorille on sittenkin kesätöitä Janakkalan kunnan palkkalistoilla – jyrkkä päätös peruttiin, koska koronalomautuksia ei tule
 6. Ei enää uusia koronatartuntoja Hyvinkäällä – Keusoten alueella 255 parantunutta
 7. Saana Kujalalle kutsu maajoukkueleirille – myös Elias Leskinen sai kutsun
 8. Hyvinkään seurakunta etsii asukkaita Rauhannummen hautausmaalle – vuokralainen saa kodin kappelin naapurista
 9. Suomessa on alkuvuonna kuollut vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin
 10. Riihimäki avaa uimahallin kesäksi – Ulkouimala pysyy kiinni, mutta uimarannoille pääsee jo ensi viikolla
 11. Hyvinkään romahtanut talous sai synninpäästön – Etäkokousta istunut valtuusto empii nyt investointeja
 12. Riihimäelle aukeaa uusi jääkiekon harjoituskeskus – Ykkös Hockey Centerin perustaja: "Mahdollisuudet ammattilaisuraan kasvavat"
 13. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 14. Innokkaiden ruuanlaittajien kädenjälki näkyy uudessa K-Market Ukko-Pekassa – kauppias: "Haluamme, että kaupasta löytyisi aina jotain uutta ja jännittävää"
 15. Maastopalon savut haittaavat liikennettä valtatiellä 13 Äänekoskella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.