KHSHP: Leikkauksia lisätään tavoiteltua vähemmän – koronavalmiuden ylläpito sitoo resursseja

Koronavalmiutta on ylläpidettävä jopa puolentoista vuoden ajan arvioi johtajaylilääkäri Sally Järvelä. Se sitoo henkilökuntaa, minkä vuoksi leikkaustoimintaa ei avata niin laajasti kuin uskottiin. Ari Peltonen
Pia Herme

Pia Herme

– Koronaa ei ole selätetty, eikä se ole lieventynyt. Vaikea tautimuoto voi yllättää perusterveenkin.

Siinä Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkärin Sally Järvelän terveiset kantahämäläisille nyt, kun koronaan liittyviä rajoituksia ollaan lieventämässä. Hän näkee, että rajoitusten asteeittainen purku ei räjäytä tartuntojen leviämistä, mutta lisää niitä silti, kun myös ihmisten kohtaamiset taas lisääntyvät.

Esimerkiksi viime aikoina merkittävä osa tartunnoista jäljittyy Uudellemaalle ja keskittyy Kanta-Hämeen eteläosiin.

– Talvikauden muut hengitystievirukset yleensä häipyvät kesäksi, mutta emme tiedä, toimiiko korona niin.

Siksi tarpeettomia riskejä on syytä myös kesälaitumille kirmaavien yhä välttää ja noudattaa hygieniaohjeistuksia.

Sairaanhoitopiiri ei pysty avaamaan leikkaustoimintaansa sittenkään niin laajasti kuin oli tarkoitus. Kymmenestä isosta salista ollaan avaamassa 7-8, kun nyt toimintaa on viidessä.

Koronaa ei ole selätetty

Taustalla on ennen kaikkea henkilökunnan riittämättömyys. Siihen taas vaikuttaa Järvelän mukaan koronavalmiuden säilyttäminen koko loppuvuoden – mahdollisesti jopa puolentoista vuoden ajan rokotetta odotellessa.

– Siten päivystyksessä on pidettävä normaalia enemmän henkilökuntaa, jota on sinne siirretty muista toiminnoista. Myös osastolla valmiutta ylläpidetään, koska koronapotilaita ei voi sijoittaa muiden potilaiden joukkoon.

Lisäksi henkilökuntaa on päästettävä lomille, vaikka kaikille ei täysiä lomia olekaan luvassa.

Lisähenkilöstöä pyritään kuitenkin rekrytoimaan muun muassa muista terveydenhuollon yksiköistä.

– Asiakkaita kutsutaan toimenpiteisiin kiireellisyysjärjestyksessä. Toivottavaa olisikin, että kutsua maltetaan odottaa, ellei terveydentila heikkene yllättäen, nyt kyselysoitot kuormittavat toimintaa jonkin verran, viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki toteaa.

Riihimäen sairaalassa erikoissairaanhoidosta ovat toiminnassa vain päiväsairaala, psykiatria sekä yksittäisiä vastaanottoja keuhkopuolella. Tilanne jatkuu ainakin elokuun loppuun. Kesäsulkuja on tulossa aiempaa vähemmän.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut