Astmariski kasvaa – jopa aikuisiällä – jos äiti sauhuttelee raskauden aikana

Tupakointi raskauden aikana aiheutti noin 1,5-kertaisen riskin sairastua astmaan vielä aikuisiässä, kertoo tuore tutkimus, joka tehtiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Helsingin yliopiston ja Oulun yliopiston yhteistyönä, kertoo THL:n tiedote.

European Respiratory Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 5 200 henkilöä, jotka syntyivät Pohjois-Suomessa vuonna 1966. Äidin tupakointi raskauden aikana aiheutti noin 1,5-kertaisen astmariskin jälkeläisillä 31–46 vuoden iässä. Riski oli suurempi niillä, jotka ilmoittivat kärsineensä aikaisemmista hengitysoireista tai joilla oli geneettistä alttiutta.

– Tulokset voivat viitata hengitysteiden varhaiseen haavoittuvuuteen ja pysyviin tupakan aiheuttamiin haittoihin, dosentti Sanna Toppila-Salmi sanoo tiedotteessa.

Toppila-Salmen mukaan raskautta suunnittelevia perheitä ja raskaana olevia äitejä tulisi kannustaa lopettamaan tupakointi. Tämä vähentäisi lasten myöhemmällä iällä alkavan astman riskiä ja parantaisi hengitysteiden terveyttä.

– Vaikka tupakointi ja passiivinen tupakointi on vähentynyt Suomessa, raskaudenaikainen tupakointi on edelleen yllättävän yleistä. Raskaudenaikaiseen tupakointiin ja sen lopettamisen tukemiseen tulee edelleen kiinnittää huomiota terveydenhuollossa, jotta haitallisia terveysvaikutuksia sekä syntyvälle lapselle että odottavalle äidille voidaan vähentää, sanoo tiedotteessa puolestaan professori Juha Pekkanen.

Äidin raskaudenaikaisen tupakoinnin on aiemmissa tutkimuksissa osoitettu lisäävän lapsen astmariskiä varhaislapsuudessa, mutta vaikutuksista aikuisiässä puhkeavaan astmaan on ollut niukasti tutkimustietoa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut