Kakkosluokkalaiset tekivät oman keittokirjan – Lempiruokia ja neuvoja pikkukokeille

RUOKA Joulumyyjäisten kokkailusuunnitelmat kasvoivat ilmiöoppimishankkeeksi, josta syntyi keittokirjan verran lasten herkkureseptejä.

Kun Töölön ala-asteen kakkosluokkalaisilta pyydettiin jokaiselta heidän lempireseptinsä yhteistä keittokirjaa varten, odottivat aikuiset vähintään kymmentä versiota jauhelihakastikkeesta.

Ei tullut ensimmäistäkään.

–Lapset yllättivät täysin reseptivalinnoillaan. Saimme 29 erilaista ruokaohjetta, kaikki persoonallisia valintoja, kertoo Kaisa Amalia Alaräihä, kakkosluokkalaisen Severi-pojan äiti ja Mitä ruokaa? Luokallinen lempireseptejä -keittokirjan AD.

–Reseptiikkaa tuli kiitettävä kirjo: aamupalasta juhlaruokaan, tavallisia arkiruokia unohtamatta.

Idea oppilaiden omasta keittokirjasta syntyi vanhempien keskuudessa. Heidän joukossaan oli kirjaan tarvittava ammattitaito, mutta aluksi tarkoitus oli kasata reseptivihkonen.

–Projekti paisui kuin pullataikina osittain siksi, koska se oli helposti hyödynnettävissä koulutyössä, Alaräihä sanoo.

–Pääasiassa kuitenkin siksi, että sitä oli tosi kivaa tehdä. Suosittelen lämpimästi muitakin koululuokkia kokeilemaan jotain vastaavaa.

Keittokirjan tehneessä luokassa oli valmiiksi hyvä yhteishenki, josta suurin kiitos kuuluu opettaja Marko Huoviselle

Hän kehuu saaneensa itsekin projektista uutta potkua työhönsä.

–Lasten innostuksen näkeminen muistutti jälleen mieleeni yhden suurimmista syistä, miksi ryhdyin opettajaksi, Huovinen sanoo.

Yhteisestä keittokirjasta sukeutui uuteen opetussuunnitelmaan istuva ilmiöoppimishanke, jota hyödynnettiin jopa matematiikan laskutehtävissä mittayksiköitä opettelemalla.

–Koulujärjestelmä perustuu oppiaineisiin, mutta tosielämässä täytyy osata yhdistellä eri oppiaineissa opittua osaamista, koulun rehtori Jutta Olsoni muistuttaa.

Lempireseptiensä valitsemisen lisäksi oppilaat pääsivät muun muassa tekstaamaan kirjaan lempiruokansa otsikon, taiteilemaan osan kuvituksesta, osallistumaan ruokakuvauksiin ja myös kokkaamaan.

Joululoman alla valmistunut keittokirja on näkynyt oppilaiden kotikeittiöissäkin: oppilaat ovat innostuneet kokeilemaan koulukavereidensa lempireseptejä.

–Me vanhemmat saimme huomata lastemme olevan ruuasta kiinnostuneempia kuin olimme ajatelleet, Kaisa Amalia Alaräihä sanoo.

–Kaiken kaikkiaan keittokirjan tekeminen kirkasti ajatuksen siitä, kuinka yhdistävä tekijä ruoka voi olla.

Neuvoja pienelle kokille

Käytä aina vain välineitä, laitteita ja kodinkoneita, joihin sinulla on aikuisten lupa.

Kun aloitat ruuan valmistamisen, ota ensin esiin kaikki tarvittavat ainekset ja välineet. Näin huomaat, jos jotakin puuttuu.

Lue ensin huolellisesti läpi koko ohje ja varmistu siitä, että ymmärrät sen.

Pese kädet saippualla ja lämpimällä vedellä ennen kuin aloitat ruuan laittamisen.

Älä yski tai aivastele ruokaan sitä valmistaessasi. Nenä kaivelu on ehdottomasti kielletty!

Pese multaiset vihannekset ja hedelmät huolellisesti.

Älä leikkaa kanaa ja lihaa samoilla välineillä, joilla leikkaat raakana syötäviä elintarvikkeita.

Pese kätesi saippualla ja lämpimällä vedellä sen jälkeen, kun olet koskenut raakaan lihaan tai kanaan. Pese ja laita astianpesukoneeseen välineet, joilla olet käsitellyt niitä.

Älä jätä valmista ruokaa tai jääkaapissa säilytettäviä ruoka-aineita huoneenlämpöön, etteivät ne pilaannu.

Siivoa jälkesi.

Lähde: Mitä ruokaa? Luokallinen lempireseptejä. BALTO Print, 2016.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut