Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Geokätköily tekee liikkumisesta seikkailun – lähiseudulta löytyy tuhansia geokätköjä

Geokätköily saattaa viedä myös hyvin erikoisiin paikkoihin. Emilia Laine kävi ystäviensä kanssa geokätköillä Vaasan edustan saarissa. Emilia Laineen arkisto

Mia Lagström

Tasan viisi vuotta sitten vappuna janakkalalainen Emilia Laine innostui geokätköilystä.

– Olen aina tykännyt liikkua luonnossa ja vierailla erilaisissa luontokohteissa. Geokätköily tuo siihen mukavan lisän ja kannustaa liikkumaan jopa entistä enemmän.

Geokätköilyn aloittaminen on simppeliä. Luo itselleen nimimerkin ja tunnukset www.geocaching.com -sivustolla. Halutessaan voi asentaa puhelimeen geokätköilysovelluksen. Sovelluksia on useita erilaisia. Laine kertoo käyttävänsä omassa Android-puhelimessaan C:geo-sovellusta.

– Olen kokenut sen parhaimmaksi sovellukseksi. Puhelinsovellus helpottaa kätkön löytämistä. Sen mukaan näkee tarkkaan, jos kätkö on esimerkiksi 37 metrin päässä. Osa käyttää kätköilemiseen gps-laitetta.

Kätköjä on erilaisia, ja niille kaikille on annettu vaikeusarvo.

– 1,5 vaikeusaste voi merkata, että kätkö on kiven alla. Jos vaikeusaste on 4, voi kätkö olla vaikka puussa.

Kätkön kuvailussa kerrotaan myös maastoarvo, kuinka haastava tai helppo maasto on, sijaitseeko kätkö tasaisella vai pitkääkö kiivetä kukkulalle, Laine selittää.

Useimmiten kätköt ovat kivenkoloissa, kannon juurakoissa tai puun oksilla. Kätköjä on myös kaupunkiympäristössä, jossa ne voivat olla magneetilla sillankaiteeseen tai bussipysäkkiin kiinnitettyjä pieniä rasioita.

Kun kätkö on löydetty, kirjataan löytö omalla nimimerkillä sekä kätkössä olevaan lokikirjaan että geocaching.com -sivustolle. Laineen mukaan kätköissä saattoi olla ennen pientä tavaraa, jonka sai ottaa mukaansa, kun jätti tilalle jotain.

– Yleensä kyse oli jostain pääsiäismunafiguureista tai avaimenperistä, mutta tällaisesta tavasta on pitkälti luovuttu.

Poikkeuksen muodostavat reissaajat. Reissaaja on jokin esine, jossa on seurantakoodi. Reissaajan löytänyt ottaa sen mukaansa ja kuljettaa johonkin toiseen kätköön. Reissaajat saattavat päätyä yllättäviin paikkoihin.

Laineen liikkeelle laittama reissaaja liikkuu tällä hetkellä Oklahoman suunnalla Yhdysvalloissa.

– Toteutin kolme kesää sitten yhden haaveistani ja olin lammaspaimenena Kolilla. Ostin kokemuksen innoittamana puisella lammasfiguurilla varustetun avaimenperän, kiinnitin siihen tarinan kokemuksestani lammaspaimenena ja hankin siihen reissaajakoodin geocaching.com -palvelusta.

Laineen reissaaja lähti nopeasti liikkeelle ja päätyi Tallinnan kautta maapallon toiselle puolelle.

– Nyt se on liikkunut jo aika kauan Yhdysvalloissa osavaltiosta toiseen. Saa nähdä, koska saan sen takaisin kotiin.

Peruskätköjen lisäksi on mysteerikätköjä, joissa pitää ratkaista erilaisia tehtäviä ja arvoituksia lopullisten kätkökoordinaattien saamiseksi. Osa harrastajista järjestää miittejä eli tapahtumakätköjä, joista ilmoitetaan koordinaatit, päivä ja kellonaika. Laine kertoo järjestäneensä sellaisen viime loppiaisena Kiipulan kodalla Janakkalassa.

– Paikalle saapui reilusti yli sata kävijää. Paistoimme siellä yhdessä monta tuntia makkaraa. Geokätköily voi olla myös sosiaalinen harrastus.

Laine kertoo harrasteensa geokätköilyä jo niin kauan, ettei hakemattomia kätköjä enää pyöräilymatkan päässä kotoa ole. Nykyisin on lähdettävä kauemmaksi.

– Vuokrasimme viime kesänä kaveriporukalla venetaksin ja kävimme katsomaan Vaasan edustan saarikätköt. Siellä on kätköjä kolmessa eri saaressa. Venetaksin kuljettaja arvasi heti, millä asialla olimme. Hän oli kuljettanut geokätköilijöitä saarille ennenkin.

Loppukesästä Laineen suunnitelmissa oli reissu Irlantiin.

– Ajattelin, että olisin mennyt katsomaan Euroopan vanhimman geokätkön, joka sijaitsee Dublinin lähellä. Sitä matkaa täytyy nyt siirtää.

Harrastus, joka sopii monelle

Geokätköjen sijaintitiedot löytyvät kansainväliseltä Geocaching.com -sivustolta.

Mene sivustolle ja luo itsellesi tili ja käyttäjätunnus. Valitse käyttäjätunnus huolella, sillä sinut tullaan tuntemaan geokätköilypiireissä tällä nimellä.

Voit etsiä kätköjä myös puhelinten geokätkösovelluksilla, jotka näyttävät lähimmät kätköt.

Aloita helpoista peruskätköistä ja siirry vaikeampiin taitojen karttuessa.

Muista kirjata käyntisi sekä geokätkön paperiseen lokikirjaan että Geocaching.com -verkkosivulle. Kannattaa myös kirjata DNF (did not find), jos kätkö jäi löytämättä. Tämä kertoo, että kätkö on liian vaikea tai että kätköpurkki on kadonnut.

Lisää tietoja ja neuvoja www.geocache.fi ja geokätköt.fi/opas.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut