Kissanpäiviä: Citysiili Diana nauttii mökkeilystä

Afrikkalainen kääpiösiili tarvitsee noin 23–25 asteen lämpötilan. Kesällä Diana saa ulkoilla viltin sisällä sylissä. Henna Tuovinen

Aamupostin sunnuntaisarjassa esittäytyy joka viikko paikallinen lemmikki, jonka elämään tutustutaan omistajan kertomana. Tämänkertaisena vieraana on helsinkiläis-loppilainen afrikkalainen kääpiösiili Diana, jonka esittelee Henna Tuovinen. Viime viikolla palstalla vieraili riihimäkeläinen Batman-koira, jonka elämästä kertoi Kata Leino. Löytyykö sinulta hauska tai erikoinen lemmikki? Ota yhteyttä toimittaja Laura Anttolaan laura.anttola@gmail.com.

Laura Anttola

Afrikkalainen kääpiösiili SY Lennulan Diana Yolanda eli kavereiden kesken Diana tai Lady D viihtyy sekä kaupungissa että maalla: Virallisesti sen koti on Helsingissä, mutta perhe viettää viikonloput sekä kesät Räyskälässä Lopella.

– Ja vaikka olen afrikkalainen kääpiösiili, olen syntynyt ihan Suomessa, 5-vuotias siili tarkentaa taustaansa.

Vaikka suomalaiset villit siilit pärjäävät luonnossa mainiosti, afrikkalaiselle kääpiösiilille lämpötila on liian viileä. Omistajan on huolehdittava, ettei lämpötila pääse laskemaan alle 24 asteen, jotta siili ei vaivu horrokseen. Horrostaminen voisi olla vararavintoa kerryttämättömälle lemmikille jopa hengenvaarallista.

Myös luonnon ötököiden syöminen voisi olla siilille loisvaaran takia haitallista. Kesällä Diana saa kuitenkin nauttia raikkaasta maalaisilmasta fleecepeiton suojista omistajansa sylistä käsin.

– Mökillä on myös lattialämmitys, joten siellä voin juoksennella lattioilla talvisinkin. Ihmisillä on mökillä vähemmän tilaa kuin kotona, mutta minulla taas enemmän!

Lemmikkisiili kesyyntyy helposti ja nauttii rapsutuksista. Diana viihtyy Henna Tuovisen sylissä. Henna Tuovinen

Perheeseen kuuluvat omistajat Henna ja Petri sekä Yorgolina-kissa, 16 vuotta sitten Kreikasta perheeseen saapunut elintasopakolainen, jonka kanssa Diana kertoo tulevansa oikein hyvin juttuun. Ihmisystävätkin ovat Dianalle tärkeitä.

– Omistajani ystävät ovat minunkin ystäviäni, ja heistä löytyy myös luotettavia seuralaisia meille nelijalkaisille omistajien lomamatkojen ajaksi, se kertoo.

Siilit ovat yöeläimiä, ja näin ollen Dianakin on aktiivisimmillaan yöaikaan. Se juoksee juoksupyörässään useita tunteja joka yö. Välillä se innostuu myös kiipeilemään nukkumamökkinsä katolla.

Dianan koti on rakennettu kaappiin. Talvisin sitä lämmitetään lämpökaapelilla ja lämpötilaa seurataan pari kertaa päivässä.

Lempiruuikseen Diana listaa jauhomadot sekä keitetyn jauhelihan.

– Sirkoista en oikein piittaa, se toteaa.

Yksi asia tuntuu yhdistävän koiria ja siilejä:

– Eniten maailmassa inhoan kynsien leikkausta, Diana paljastaa.

– Yritänkin estää leikkaamisen tuhisemalla ja menemällä palloksi, se virnistää.

Karkaamaan ja piiloutumaankin Diana on taitava.

– Kerran olimme kylässä viikonlopun, ja karkasin matkahäkistäni yöllä. Siinä oli vauhtia kerrakseen, kun omistajani talon väen kanssa konttasivat pitkin lattioita keskellä yötä etsien minua. Jostain syystä en ole sitä matkahäkkiä enää nähnyt, siili muistelee.

Fakta

Siili lemmikkinä

Suomalaiset lemmikkisiilit ovat joko afrikkalaisia kääpiösiilejä tai egyptiläisiä pitkäkorvasiilejä. Pihasiilejä ei luonnollisesti saa ottaa lemmikeiksi.

Lemmikkisiilin ei saa antaa vaipua talvihorrokseen, sillä vararavintoa kerryttämättömälle se voisi olla hengenvaarallista. Siilille sopiva lämpötila on noin 23–25 astetta.

Siilin asumuksen (oma huone, siiliaitaus tai siilikaappi) tulisi olla vähintään kaksi neliömetriä. Siili on reviiritietoinen eikä tarvitse lajikumppania. Jos perheessä on useampi siili, niillä tulee olla omat asumukset.

Kun siili on rauhallinen, sen noin 2 000 terävää piikkiä ovat ihonmyötäisiä. Pelästyessään se tuhahtelee ja pörhistää piikkejään. Vasta äärimmäisessä hädässä se keriytyy palloksi.

Lähde: Suomen Siiliyhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut