”Panosta noutoruoan esillelaittoon” – Kouluttaja Atte Grönroosin niksein kotiin voi loihtia ravintolatunnelmaa

Kevään juhlat ovat edessä, mutta ravintolaan ei pääse. Mikä eteen?

Ammatillista koulutusta tarjoavan Hyrian matkailu-, ravintola- ja catering-alan kouluttaja Atte Grönroos katsoo, että jos et voi mennä ravintolaan, ravintolaruokaa voi tilata kotiin. Muutama niksi on silloin hyvä muistaa.

–  Esillelaittoon kannattaa panostaa. Kun ruoka tulee kotiisi pakattuna, älä kippaa ateriaa lautaselle umpimähkään. Mieti sommittelua. Niin ravintolassakin tehdään, ja esimerkiksi juuri siitä ravintolaelämys pitkälti syntyy, Grönroos sanoo.

Toinen vinkki on perehtyä kattaukseen. Laadukkaat astiat, aterimet, mahdolliset kukat ja kynttilät – nämä kaikki ovat osa ravintolatunnelmaa.

– Kaikean kaikkiaan paras ruoka on jonkun toisen tekemää. Oli se sitten arkista makaronilaatikkoa tai jopa voileipää, parhaalta se maistuu, kun sen on tehnyt joku toinen.

Toinen tärkeä asia, mitä kuluttaja ei välttämättä tule pohtineeksi, on noutoruoan säilytys. Jos valmistus ja säilytys on tehty kuten kuuluukin, ja kuluttajalla on tieto, miten ruoka pitää säilyttää esimerkiksi myöhempää ateriointia varten, noutoruoka voi tarjota hyvän ateria-elämyksen.

Kaikean kaikkiaan paras ruoka on jonkun toisen tekemää.

– Tästä kaikesta löytyy tietoa verkosta esimerkiksi hakusanoilla hygieniapassi tai noutoruoan turvallisuus. Ohjeisiin kannattaa perehtyä, ja ravintoloilta saa lisätietoa.

Yksi tiedon tarjoajista on Ruokavirasto, joka ohjeistaa seuraavasti: Ravintolasta noudettaessa kuluttaja saa kysyessään tiedot tuotteen sisällöstä, allergeeneista sekä säilytysohjeista. Jos ruoka kuljetetaan ravintolasta ulosmyyntiin kylmänä, ruoka on jäähdytettävä ravintolassa neljässä tunnissa +6 asteeseen ja kylmäketjun on säilyttävä kuluttajalle asti. Jos ruoka toimitetaan kuumana, pitää ruoan lämpötilan pysyä kuluttajalle asti koko ajan vähintään +60 asteessa. Tuotteet on käytettävä 1–2 päivän sisällä.

Grönroos näkeekin, että noutoruoka on poikkeusoloissa hieno tapa pitää ravintola-alan pyörät pyörimässä.

– Ennen kaikkea asiakas saa jonkun toisen tekemää ruokaa. Toisaalta ravintolaelämystä se ei suoraan pysty korvaamaan.

Grönroos toivookin, että tulevaisuudessa ihmiset jatkavat ravintoloissa paikan päällä syömistä kuten ennen koronaakin. Hän myös muistuttaa, että yksi erinomaisen hyvä vaihtoehto on opetella tekemään hyvää ruokaa itse. Paino on sanalla ”hyvää”.

– Aina voi tulla Hyriaan opiskelemaan kanssani ruoanlaittoa, Grönroos virnistää.

Mainos: Hämeen kesäyliopisto

Mainos: Aamuposti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut