Pankin ennuste: Koronaviruspandemia leikkaa 10 prosenttia talouskasvusta

Koronavirusepidemia on sulkenut monia yrityksiä. Kuvituskuva. Riikka Laine
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Koronaviruspandemia iskee voimakkaasti Suomen talouteen tänä vuonna ja se tuntuu ensi sijassa kotitalouksissa, palveluissa sekä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Näin tilanteen näkee Handelsbanken, jonka ennusteen mukaan korona leikkaa kymmenen prosenttia Suomen talouskasvusta tänä vuonna. Kotitalouksien kulutus sukeltaa tuntuvasti ja kulutuksen ainoa valopilkku on päivittäistavarakauppa.

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset iskevät kovaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Pk-yritykset muodostavat leijonanosan eli 99,8 prosenttia maan kaikista yrityksistä, Handelsbanken muistuttaa ja korostaa yritysten tukemisen tarpeellisuutta.

Pankin ennusteen mukaan talouden elvytystoimet, suora tuki ja verotulojen romahdus kasvattavat merkittävästi julkisen talouden alijäämää ja velkaa tänä vuonna. Julkisen talouden velkasuhde nousee yli 73 prosenttiin.

– Talous on parhaillaan vapaassa pudotuksessa. Epävarmuus talouden näkymistä on poikkeuksellisen suurta. On erittäin tärkeää, että suurimmat iskut saaneita talouden aloja tuetaan erinäisin keinoin koronarotkon yli, toteaa Handelsbankenin tiedotteessa pääekonomisti Timo Hirvonen.

Talouden sukeltamisesta huolimatta heikkouden odotetaan Hirvosen mukaan jäävän väliaikaiseksi.

– Ensi vuonna Suomen talous elpyy ripeästi maailmantalouden toipumisen vanavedessä, Hirvonen sanoo.

Talouden odotetaan kasvavan ensi vuonna viisi prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,5 prosenttia.

Epävarmuus talouden näkymistä on nyt poikkeuksellisen suurta ja Handelsbankenkin on tehnyt perusennusteen lisäksi kaksi skenaariota.

Toisessa talouden rajoittamistoimia voidaan purkaa loppukevään ja kesän aikana ja talouden supistuminen jäisi viiteen prosenttiin.

Synkemmän ennusteen mukaan talouden toipuminen ei lähde liikkeelle tänä vuonna ja talous supistuu viisitoista prosenttia. Työttömyysaste nousee 13 prosenttiin ja julkisen talouden velkasuhde nousee yli 80 prosenttiin kansantuotteesta.

Helsinkiläinen pitkän linjan poliitikko ja tietokirjailija Osmo Soininvaara (vihr.) pohti maanantaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa, että "lockdownin" jatkaminen syksyyn 2021 kaatuu taloudelliseen mahdottomuuteen sekä ihmisten kyllästymiseen.

– Yleinen mielipide tuomitsee kaikki, jotka yrittävät yhtään optimoida tilannetta talouden ja terveyden välillä. Terveys ensin tarkoittaa tällä kielellä, ettei taloutta saa julkisesti ajatella, Soininvaara kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 2. Hyriasta lähtee todistus 221 valmistuneelle – Tässä nimet
 3. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 4. Hyvinkään Liikenne ajaa paikallislinjat ainakin lähivuosina – kaupunki päätti jatkaa sopimusta nykyisillä ehdoilla
 5. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 6. Päihtyneen nuoren matka katkesi
 7. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 8. Lopen lukio menestyi parhaiten lukiovertailussa – Hyvinkään yhteiskoulun lukio jäi kauimmas kärjestä
 9. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 10. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 11. Ravintolat avaavat oviaan 1.6. alkaen – "Tässä tilanteessa on toivottava, että ihmiset kokevat ulkona syömisen omanlaisena lomakohteena"
 12. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 13. Hangonväylän kuolonkolarin rikostutkinta loppusuoralla – "Tapahtumien kulku viittaa siihen, että henkilöauton kuljettaja on ajanut tahallaan vastaantulevien kaistalle"
 14. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 15. Näköislehdessä tänään: Eläkejohtaja: Talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.