Uusia makuelämyksiä riittää loputtomiin

Rakkaus viineihin sai alkunsa, kun Jari Koiksniemi työskenteli kahdentoista vuoden ajan Ranskan Bordeaux’ssa. – Viineissä kiehtoo niiden moniulotteisuus sekä tietenkin kulinaarinen puoli, viinin ja ruoan liitto. Hanna Tarkiainen

Mia Lagström

Hyvinkään Viiniklubi on järjestänyt viinimaistajaisia Hyvinkäällä jo kymmenen vuoden ajan. Ajatus viininystävien kokoontumisista syntyi Jari Koiksniemen mukaan tarpeesta.

– Viinin suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Viiniä ei pidetä enää elitistisenä juomana, vaan sitä on tullut tärkeä osa ruoka- ja juomakulttuuriamme.

Viineistä kiinnostuneille viinit ovat päättymätön seikkailu. Uusia makuelämyksiä löytyy loputtomiin. Tasting-tilaisuudet ovat hyviä, sillä kerralla pystyy perehtymään useisiin eri viineihin huippuasiantuntijan opastuksella.

– Tilaisuuden teemana saattaa olla jokin alue, kuten Itävalta, ja sen eri viinit. Olemme maistelleet myös, miten eri ruokalajit sopivat yhteen eri viinien kanssa.

Kotonakin omaa viinimakuaan voi laajentaa. Oman suosikkiviinin rinnalle voi ottaa jonkin toisen viinin ja vertailla.

– Kokeilee vaikka eri rypälelajikkeita eri alueilta. Saksalainen riesling maistuu erilaiselle kuin uusseelantilainen riesling ja ranskalainen sauvingnon blanc erilaiselle kuin chileläinen sauvingon blanc. Viileä kasvuympäristö tuo viiniin hapokkuutta ja lämmin kasvuympäristö leveyttä ja runsautta.

Viinien vuosikerralla on todella suuri merkitys.

Koiksniemen omia suosikkeja ovat valkoviineistä saksalaiset rieslingit ja punaviineistä Bordeaux’n alueen viinit.

– Bordeaux on maailman klassisin viinialue. Pidän ikääntyneistä viineistä. Viinien vuosikerralla on todella suuri merkitys. Nyt Alkon valikoimiin on saapunut vuoden 2015 viinejä, mikä oli Bordeaux’ssa hyvä vuosi. Kannattaa kokeilla.

Viinitasting-tilaisuuksia on järjestetty Hyvinkään kaupungintalon aulassa Kahvila Donnerin tiloissa noin joka toinen kuukausi. Pari kertaa vuodessa tarjolla on ollut myös huippukokkien valmistamaa ruokaa.

Tällä hetkellä tilaisuuksia ei voi koronan takia järjestää. Jari Koiksniemi suunnitteleekin parasta aikaa virtuaalisten viinitasting-tilaisuuksien järjestämistä.

– Ne saadaan käynnistettyä toivon mukaan syksyllä.

Hyvinkään Viiniklubin toiminta on myös laajenemassa ja integroitu osaksi Koiksniemen ja hänen puolisonsa tuoretta yritystä Ohjelmapalvelutoimisto Hartikainen & Koiksniemi.

– Pystymme jatkossa järjestämään paremmin viiniin ja ruokaan liittyviä tilaisuuksia sekä tarjoamaan hovimestari- ja sommelierpalveluita. Aloitamme myös viini- ja juomatarvikkeiden sekä keittiövälineiden maahantuonnin myöhemmin syksyllä.

Punaviinit

Suomalaiset suosivat chileläistä

Vuosikerralla on punaviineissä suurempi merkitys kuin valkoviineissä. Nuorena punaviinit ovat usein hedelmäisiä ja kovia. Kypsymisen myötä niiden maku pehmenee.

Mehevät ja hilloiset punaviinit sopivat liharuokien kanssa ja marjaisat ja raikkaat pastojen sekä kana-, kala- ja kasvisruokien kanssa.

Pehmeät ja hedelmäiset punaviinit sopivat seurusteluun ja noutopöytiin ja vivahteikkaat ja kehittyneet juustojen kaveriksi.

Punaviineissä suomalaiset suosivat chileläisiä viinejä. Seuraavaksi eniten ostetaan portugalilaisia, italialaisia ja espanjalaisia punaviinejä.

Lähde Alko

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tahkon Leidit haastoi tosissaan hallitsevan mestarin kotikentällään – tuomarit saivat sapiskaa pelinjohtajilta ottelun jälkeen
 2. Lähikunnissa tankki täyttyy kallistumisesta huolimatta – selvitimme mistä polttoainetta saa edullisimmin
 3. Alueen viikonlopun urheilutarjonta vilkastui – perinteinen katukoristurnaus järjestetään tällä kertaa Hyvinkään Sveitsissä
 4. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 5. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 6. Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä
 7. Marjastus: Suomen marjametsissä on paljon muutakin maistettavaa kuin mustikka – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen kehottaa ottamaan metsään muun muassa kumisaappaat, ensiapuvälineet ja vesipullon
 8. Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa
 9. Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 16 kuoli, kymmeniä loukkaantui
 10. Bukarestista Suomeen saapuvat lentomatkustajat ovat ensimmäisiä, jotka ohjataan suoraan koronatesteihin – testeistä voi toistaiseksi vielä kieltäytyä
 11. S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä
 12. Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille – katsoo Lamin heikentäneen Hongkongin autonomiaa
 13. Jokerien on määrä aloittaa KHL-kautensa Minskissä Dinamoa vastaan
 14. Riemua ja vauhtia riitti Riihimäen jalkapalloleirillä – "Täällä on aina kivaa, kun saa tutustua uusiin ihmisiin"
 15. ENCE ja HAVU Gaming tekivät erikoisen pelaajakaupan – "xseveN" edustaa jatkossa kahta joukkuetta pelikieltovyyhdin takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 3. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 4. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 5. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 6. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 7. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 8. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 9. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 10. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 11. Ensin koronavirus, sitten nuori kotirouva – tekikö Lukashenko kohtalokkaita virhearvioita?
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 14. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 15. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.