Uusia makuelämyksiä riittää loputtomiin

Rakkaus viineihin sai alkunsa, kun Jari Koiksniemi työskenteli kahdentoista vuoden ajan Ranskan Bordeaux’ssa. – Viineissä kiehtoo niiden moniulotteisuus sekä tietenkin kulinaarinen puoli, viinin ja ruoan liitto. Hanna Tarkiainen

Mia Lagström

Hyvinkään Viiniklubi on järjestänyt viinimaistajaisia Hyvinkäällä jo kymmenen vuoden ajan. Ajatus viininystävien kokoontumisista syntyi Jari Koiksniemen mukaan tarpeesta.

– Viinin suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Viiniä ei pidetä enää elitistisenä juomana, vaan sitä on tullut tärkeä osa ruoka- ja juomakulttuuriamme.

Viineistä kiinnostuneille viinit ovat päättymätön seikkailu. Uusia makuelämyksiä löytyy loputtomiin. Tasting-tilaisuudet ovat hyviä, sillä kerralla pystyy perehtymään useisiin eri viineihin huippuasiantuntijan opastuksella.

– Tilaisuuden teemana saattaa olla jokin alue, kuten Itävalta, ja sen eri viinit. Olemme maistelleet myös, miten eri ruokalajit sopivat yhteen eri viinien kanssa.

Kotonakin omaa viinimakuaan voi laajentaa. Oman suosikkiviinin rinnalle voi ottaa jonkin toisen viinin ja vertailla.

– Kokeilee vaikka eri rypälelajikkeita eri alueilta. Saksalainen riesling maistuu erilaiselle kuin uusseelantilainen riesling ja ranskalainen sauvingnon blanc erilaiselle kuin chileläinen sauvingon blanc. Viileä kasvuympäristö tuo viiniin hapokkuutta ja lämmin kasvuympäristö leveyttä ja runsautta.

Viinien vuosikerralla on todella suuri merkitys.

Koiksniemen omia suosikkeja ovat valkoviineistä saksalaiset rieslingit ja punaviineistä Bordeaux’n alueen viinit.

– Bordeaux on maailman klassisin viinialue. Pidän ikääntyneistä viineistä. Viinien vuosikerralla on todella suuri merkitys. Nyt Alkon valikoimiin on saapunut vuoden 2015 viinejä, mikä oli Bordeaux’ssa hyvä vuosi. Kannattaa kokeilla.

Viinitasting-tilaisuuksia on järjestetty Hyvinkään kaupungintalon aulassa Kahvila Donnerin tiloissa noin joka toinen kuukausi. Pari kertaa vuodessa tarjolla on ollut myös huippukokkien valmistamaa ruokaa.

Tällä hetkellä tilaisuuksia ei voi koronan takia järjestää. Jari Koiksniemi suunnitteleekin parasta aikaa virtuaalisten viinitasting-tilaisuuksien järjestämistä.

– Ne saadaan käynnistettyä toivon mukaan syksyllä.

Hyvinkään Viiniklubin toiminta on myös laajenemassa ja integroitu osaksi Koiksniemen ja hänen puolisonsa tuoretta yritystä Ohjelmapalvelutoimisto Hartikainen & Koiksniemi.

– Pystymme jatkossa järjestämään paremmin viiniin ja ruokaan liittyviä tilaisuuksia sekä tarjoamaan hovimestari- ja sommelierpalveluita. Aloitamme myös viini- ja juomatarvikkeiden sekä keittiövälineiden maahantuonnin myöhemmin syksyllä.

Punaviinit

Suomalaiset suosivat chileläistä

Vuosikerralla on punaviineissä suurempi merkitys kuin valkoviineissä. Nuorena punaviinit ovat usein hedelmäisiä ja kovia. Kypsymisen myötä niiden maku pehmenee.

Mehevät ja hilloiset punaviinit sopivat liharuokien kanssa ja marjaisat ja raikkaat pastojen sekä kana-, kala- ja kasvisruokien kanssa.

Pehmeät ja hedelmäiset punaviinit sopivat seurusteluun ja noutopöytiin ja vivahteikkaat ja kehittyneet juustojen kaveriksi.

Punaviineissä suomalaiset suosivat chileläisiä viinejä. Seuraavaksi eniten ostetaan portugalilaisia, italialaisia ja espanjalaisia punaviinejä.

Lähde Alko

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut