Joutsen saattaa pesiä jopa golfkentän lammessa – laulujoutsenkanta on kasvanut voimakkaasti koko maassa

Kyhmyjoutsen on sisämaassa harvinaisempi näky kuin laulujoutsen. Kanta-Hämeessä kyhmyjoutsenien määrän voi laskea kahden käden sormilla. Marko Kekki

Mia Lagström

Laulujoutsenet ovat aloittaneet pesinnän Kanta-Hämeessä. Ari Lehtinen Birdlife Kanta-Hämeestä kertoo saaneensa useita puhelinsoittoja, miksi joutsenia nähdään vielä parvissa pelloilla.

– Tälläkin hetkellä Janakkalassa on 120 joutsenen parvi. Vain 30–40 prosenttia joutsenista on pesiviä. Suurin osa joutsenista on pesimättömiä nuoria ”luppojoutsenia”, jotka viettävät aikaansa usein isoissa parvissa pelloilla ruokaillen.

Laulujoutsenkanta on kasvanut viime vuosina voimakkaasti koko maassa.

– Laulujoutsen on yksi nopeimmin levinneistä ja yleistyneistä lajeista Suomessa, Lehtinen kertoo.

Aina tilanne ei ole ollut yhtä hyvä. 1900-luvun alkupuoliskolla joutsenia metsästettiin ahkerasti. Isona kymmenkiloisena lintuna siinä oli paljon syötävää. 1940-luvulla joutsenia oli enää 15–20 paria, jotka elivät kaukana ihmisasutuksesta pohjoisen rimpisoilla.

Lehtisen mukaan laulujoutsenten pelastamisesta saadaan kiittää eläinlääkäri Yrjö Kokkoa, joka alkoi puhua ja kirjoittaa tämän kauniin linnun puolesta. Pikkuhiljaa ihmisten asenteet muuttuivat ja joutsenkanta alkoi elpyä ja levitä pohjoisesta muualle maahan, ensin Pohjois-Pohjanmaalle, Kuusamoon ja lopulta myös Etelä-Suomeen.

– Kanta-Hämeessä laulujoutsenet alkoivat pesiä 1980-luvun puolivälissä. Niiden ensimmäiset pesät olivat Lammilla, Lehtinen kertoo.

Nykyisin Suomessa pesii tuhansia laulujoutsenpareja ja niitä näkee koko maassa, jopa rannikon merenlahdilla ja Ahvenanmaalla. Kannan kasvun ja leviämisen myötä linnuista on tullut rohkeampia ja ne saattavat pesiä hyvinkin urbaaneissa ympäristöissä lähellä ihmistä ja liikennettä.

– Joutsenten pesiä on ollut golfkenttien lammissa. Turengissa ne ovat pesineet vanhan sokeritehtaan altaissa.

Laulujoutsenen lisäksi Suomessa pesii kyhmyjoutsen.

– Kanta-Hämeessä kyhmyjoutsenia pesii Vanajanselällä Hattulassa ja Lammin Ormajärvellä. Ne ovat laskettavissa kahden käden sormilla, kun laulujoutsenia elää täällä satoja pareja.

Joutsen valitsee kumppaninsa 2–3-vuotiaana. Se on pariuskollinen lopun elämänsä. Pesintä alkaa noin viisivuotiaana. Joutsenet pesivät aina samalla paikalla.

– Ne kunnostavat vanhan pesänsä. Jos se ei ole mahdollista, rakentavat ne uuden pesän mahdollisimman lähelle vanhaa.

Pesimäaikana joutsenpariskunta pysyy näköyhteyden päässä pesästä. Poikaset kuoriutuvat toukokuun lopussa.

Nuoret parit saavat 1–2 poikasta. Kokemuksen karttuessa poikasten määrä kasvaa keskimäärin 2– poikaseen.

Poikaset elävät vanhempien valppaassa valvonnassa pitkälle elokuuhun, jolloin ne oppivat lentämään.

Joutsenet ovat kiivaita puolustamaan omaa reviiriään. Sorsat ja muut vesilinnut ne jättävät rauhaan, mutta saman lajin edustaja karkotetaan pesimäpaikalta nopeasti.

– Laulujoutsenen reviiri on noin 50 hehtaaria. Samalla järvellä voi asua useampia pareja, kunhan niillä ei ole näköyhteyttä toisiinsa.

Joskus koiraat voivat ottaa yhteen kunnolla. Lehtinen kertoo nähneensä, kuinka vanhempi joutsen tappoi nuoremman yksilön kahden tunnin kiivaan taistelun jälkeen.

Joutsen

Musta joutsen on tarhakarkulainen

Joutsenia on maailmassa kuutta eri lajia.

Laulujoutsenen lisäksi Suomessa pesii kyhmyjoutsen, joka elää lähinnä rannikolla.

Suomessa voi nähdä myös pikkujoutsenen. Ne pesivät Siperian tundralla ja ovat ainoastaan läpikulkumatkalla.

Mustiakin joutsenia on. Luonnossa elävät mustat joutsenet ovat tarhakarkulaisia. Mustia joutsenia on etenkin Englannissa ja Keski-Euroopan lintutarhoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.