Joutsen saattaa pesiä jopa golfkentän lammessa – laulujoutsenkanta on kasvanut voimakkaasti koko maassa

Kyhmyjoutsen on sisämaassa harvinaisempi näky kuin laulujoutsen. Kanta-Hämeessä kyhmyjoutsenien määrän voi laskea kahden käden sormilla. Marko Kekki

Mia Lagström

Laulujoutsenet ovat aloittaneet pesinnän Kanta-Hämeessä. Ari Lehtinen Birdlife Kanta-Hämeestä kertoo saaneensa useita puhelinsoittoja, miksi joutsenia nähdään vielä parvissa pelloilla.

– Tälläkin hetkellä Janakkalassa on 120 joutsenen parvi. Vain 30–40 prosenttia joutsenista on pesiviä. Suurin osa joutsenista on pesimättömiä nuoria ”luppojoutsenia”, jotka viettävät aikaansa usein isoissa parvissa pelloilla ruokaillen.

Laulujoutsenkanta on kasvanut viime vuosina voimakkaasti koko maassa.

– Laulujoutsen on yksi nopeimmin levinneistä ja yleistyneistä lajeista Suomessa, Lehtinen kertoo.

Aina tilanne ei ole ollut yhtä hyvä. 1900-luvun alkupuoliskolla joutsenia metsästettiin ahkerasti. Isona kymmenkiloisena lintuna siinä oli paljon syötävää. 1940-luvulla joutsenia oli enää 15–20 paria, jotka elivät kaukana ihmisasutuksesta pohjoisen rimpisoilla.

Lehtisen mukaan laulujoutsenten pelastamisesta saadaan kiittää eläinlääkäri Yrjö Kokkoa, joka alkoi puhua ja kirjoittaa tämän kauniin linnun puolesta. Pikkuhiljaa ihmisten asenteet muuttuivat ja joutsenkanta alkoi elpyä ja levitä pohjoisesta muualle maahan, ensin Pohjois-Pohjanmaalle, Kuusamoon ja lopulta myös Etelä-Suomeen.

– Kanta-Hämeessä laulujoutsenet alkoivat pesiä 1980-luvun puolivälissä. Niiden ensimmäiset pesät olivat Lammilla, Lehtinen kertoo.

Nykyisin Suomessa pesii tuhansia laulujoutsenpareja ja niitä näkee koko maassa, jopa rannikon merenlahdilla ja Ahvenanmaalla. Kannan kasvun ja leviämisen myötä linnuista on tullut rohkeampia ja ne saattavat pesiä hyvinkin urbaaneissa ympäristöissä lähellä ihmistä ja liikennettä.

– Joutsenten pesiä on ollut golfkenttien lammissa. Turengissa ne ovat pesineet vanhan sokeritehtaan altaissa.

Laulujoutsenen lisäksi Suomessa pesii kyhmyjoutsen.

– Kanta-Hämeessä kyhmyjoutsenia pesii Vanajanselällä Hattulassa ja Lammin Ormajärvellä. Ne ovat laskettavissa kahden käden sormilla, kun laulujoutsenia elää täällä satoja pareja.

Joutsen valitsee kumppaninsa 2–3-vuotiaana. Se on pariuskollinen lopun elämänsä. Pesintä alkaa noin viisivuotiaana. Joutsenet pesivät aina samalla paikalla.

– Ne kunnostavat vanhan pesänsä. Jos se ei ole mahdollista, rakentavat ne uuden pesän mahdollisimman lähelle vanhaa.

Pesimäaikana joutsenpariskunta pysyy näköyhteyden päässä pesästä. Poikaset kuoriutuvat toukokuun lopussa.

Nuoret parit saavat 1–2 poikasta. Kokemuksen karttuessa poikasten määrä kasvaa keskimäärin 2– poikaseen.

Poikaset elävät vanhempien valppaassa valvonnassa pitkälle elokuuhun, jolloin ne oppivat lentämään.

Joutsenet ovat kiivaita puolustamaan omaa reviiriään. Sorsat ja muut vesilinnut ne jättävät rauhaan, mutta saman lajin edustaja karkotetaan pesimäpaikalta nopeasti.

– Laulujoutsenen reviiri on noin 50 hehtaaria. Samalla järvellä voi asua useampia pareja, kunhan niillä ei ole näköyhteyttä toisiinsa.

Joskus koiraat voivat ottaa yhteen kunnolla. Lehtinen kertoo nähneensä, kuinka vanhempi joutsen tappoi nuoremman yksilön kahden tunnin kiivaan taistelun jälkeen.

Joutsen

Musta joutsen on tarhakarkulainen

Joutsenia on maailmassa kuutta eri lajia.

Laulujoutsenen lisäksi Suomessa pesii kyhmyjoutsen, joka elää lähinnä rannikolla.

Suomessa voi nähdä myös pikkujoutsenen. Ne pesivät Siperian tundralla ja ovat ainoastaan läpikulkumatkalla.

Mustiakin joutsenia on. Luonnossa elävät mustat joutsenet ovat tarhakarkulaisia. Mustia joutsenia on etenkin Englannissa ja Keski-Euroopan lintutarhoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tahkon Leidit haastoi tosissaan hallitsevan mestarin kotikentällään – tuomarit saivat sapiskaa pelinjohtajilta ottelun jälkeen
 2. Lähikunnissa tankki täyttyy kallistumisesta huolimatta – selvitimme mistä polttoainetta saa edullisimmin
 3. Alueen viikonlopun urheilutarjonta vilkastui – perinteinen katukoristurnaus järjestetään tällä kertaa Hyvinkään Sveitsissä
 4. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 5. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 6. Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä
 7. Marjastus: Suomen marjametsissä on paljon muutakin maistettavaa kuin mustikka – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen kehottaa ottamaan metsään muun muassa kumisaappaat, ensiapuvälineet ja vesipullon
 8. Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa
 9. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 10. Bukarestista Suomeen saapuvat lentomatkustajat ovat ensimmäisiä, jotka ohjataan suoraan koronatesteihin – testeistä voi toistaiseksi vielä kieltäytyä
 11. S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä
 12. Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille
 13. Jokerien on määrä aloittaa KHL-kautensa Minskissä Dinamoa vastaan
 14. Riemua ja vauhtia riitti Riihimäen jalkapalloleirillä – "Täällä on aina kivaa, kun saa tutustua uusiin ihmisiin"
 15. ENCE ja HAVU Gaming tekivät erikoisen pelaajakaupan – "xseveN" edustaa jatkossa kahta joukkuetta pelikieltovyyhdin takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 3. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 4. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 5. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 6. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 7. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 8. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 9. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 10. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 11. Ensin koronavirus, sitten nuori kotirouva – tekikö Lukashenko kohtalokkaita virhearvioita?
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 14. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 15. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.