Viikon ruoka: Keittoja voi varioida lukuisin eri tavoin – Katso maukkaan broilerikeiton resepti

Hyvinkään Ravitsemispalvelut on tarjonnut etänä opiskeleville koululaisille keittolounaita. – Keitto on hyvä ja monipuolinen ruoka. Oman perheeni suosikki on erilaiset sosekeitot, Päivi Lindholm Hyvinkään Ravitsemispalveluista kertoo. Päivi Lindholm

Mia Lagström

Keitot ovat mainio ruoka. Keitoista saa helposti ravitsevia, ja ne on suhteellisen helppo valmistaa ja tarjoilla.

– Keittoja voi varioida monin eri tavoin. Lisäämällä keittoon erilaisia lihoja, riisiä ja nuudeleita saadaan keitoista täyteläisiä ja energiapitoisia. Toisaalta voi tehdä hyvinkin kevyen sosekeiton, Hyvinkään Ravitsemispalveluiden tuotantopäällikkö Päivi Lindholm kertoo.

Monet käyttävät keiton pohjana valmiita liha-, kasvis-, kana- ja kalaliemiä. Lindholmin mukaan valmiit liemet ovat helppoja ja nopeita, mutta nyt kun ihmiset viettävät enemmän aikaa kotona, voisi joskus kokeilla liemen tekemistä itse.

– Kun liemen tekee alusta saakka itse, saa keittoon ihan erilaisia makumaailmoja kuin valmisliemillä.

Perinteisten kala- ja lihakeittojen lisäksi kannattaa kokeilla sosekeittoja.

– Sosekeitto on loistava ruokahävikin vähentäjä. Jos jääkaapin vihanneslokeroon on jäänyt pieniä määriä juureksia, pehmenneitä paprikoita ja tomaatteja, voidaan niistä tehdä sosekeittoa.

– Heitä joukkoon pari purkkia tomaattimurskaa, keitä ja soseuta. Soseuttamisen jälkeen keittoon voi lisätä vaikkapa tuoreita kasviskuutioita, paahdettua sipulia tai katkarapuja.

Pehmeyttä keittoon saa lisäämällä siihen kuohukermaa tai kasvispohjaista ruokakermavalmistetta. Kerman lisääminen on myös hyvä keino pehmentää makua, jos keittoon on sujahtanut liikaa maustetta.

Hyvinkään Ravitsemispalvelut on tarjonnut etänä opiskeleville koululaisille keittolounaita. – Keitto on hyvä ja monipuolinen ruoka. Oman perheeni suosikki on erilaiset sosekeitot, Päivi Lindholm Hyvinkään Ravitsemispalveluista kertoo. Päivi Lindholm

Keitot voi maustaa monin eri tavoin. Yritit ovat hyviä, jos on yrttien ystävä. Jos tykkää vahvemmista mauista, laittaa mustapippuria, chiliä joko tuoreena tai kuivattuna ja valkosipulia.

– Kannattaa kokeilla lipstikkaa, joka on hyvä vanhan ajan keittomauste. Sitä voisi suosia enemmänkin, sillä se toimii hyvänä suolan korvikkeena, Lindholm vinkkaa.

Lisäenergiaa saa lisäämällä keittoon riisiä tai nuudelia.

– Tyttäreni valmistaa todella herkullista keittoa, johon tulee riisiä, paprikaa, sipulia ja itämaisia mausteita. Jos keittoon lisää nuudelia, kannattaa se lisätä viimeisenä, kun muut ainekset ovat jo lähes kypsiä. Muuten nuudeli pehmenee liikaa.

Useimmiten keitto on parhaimmillaan, kun sen lämmittää valmistamista seuraavana päivänä. Nuudelikeiton kanssa tämä ei kuitenkaan toimi. Se on syytä syödä heti valmistamisen jälkeen.

– Kesän tullessa kannattaa muistaa myös kylmät keitot. Ne ovat oiva alkuruoka ja toimivat hyvin myös retkiruokana.

– Perinteisiä kylmäkeittoja ovat gazpacho ja tuorehernekeitto. Herkullisia kylmäkeittoja saa myös avokadosta, kurkusta ja tomaatista. Reseptejä löytyy netistä.

Keitot

Broilerkeitto (noin 6 annosta)

Ainekset 1,5 l vettä, 2 kanaliemikuutiota, 0,5 dl pitkää riisiä, 2 paprikaa, 1 sipuli, 0,5 kesäkurpitsaa, 2 rkl öljyä, 1 tl currya, 0,5 tl kuivattua basilikaa, 0,5 tl kuivattua meiramia, 1-2 valkosipulin kynttä, pieni pala kuorittua tuoretta inkivääriä raastettuna, 300 g broilerin suikaleita (marinoituja tai maustettuja), 1 dl pakastemaissia, 1 rasia (170g) valkosipulituorejuustoa.

Laita vesi, liemikuutiot ja riisit kattilaan ja keitä riisi kypsäksi. Kypsennä suikaloidut kasvikset ja sipulit pannulla öljyssä. Lisää kasvisten sekaan inkivääri, curry ja yrtit. Laita kasvikset kattilaan riisin ja liemen joukkoon. Ruskista broilerit pannulla ja lisää ne kattilaan. Lisää myös maissi ja tuorejuusto. Hauduta 5 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.