Nuoret kaipaavat kaveriporukoihin – erityisnuorisotyöntekijä on huolissaan yksinäisyydestä

Riihimäen nuorisopalveluiden erityisnuorisotyöntekijä Sari Lähdeniemi odottaa kovasti, että koronapandemiasta päästäisiin eroon. – Hienointa tässä työssä on nuorten kohtaaminen. Nuoret ovat parhautta. Heissä on tulevaisuus, ja heidän kanssaan on hienoa päästä jakamaan niin ilot kuin surutkin. Sari Lähdeniemi

Mia Lagström

Nuoret tykkäävät liikkua kaveriporukoissa. Yhteisöllisyys ja yhdessä oleminen korostuvat myös kaupunkien nuorisopalveluiden työssä. Riihimäen erityisnuorisotyöntekijän Sari Lähdeniemen mukaan yhteisöllisyydestä on haluttu pitää kiinni, vaikka kasvokkain tapahtuvat tapaamiset on koronapandemian vuoksi kielletty.

– Nuorisopalveluiden väki on jatkuvasti yhteydessä nuoriin. Tuomme kaikissa mahdollisissa tilanteissa esille, että myös meihin päin voi olla yhteydessä. Eikä aina tarvitse olla ongelmia, meihin voi ottaa yhteyttä kysyäkseen kuulumisia.

Some on ollut nuorisopalveluiden ahkerassa käytössä jo ennen koronapandemiaa. Nyt nuorisopalvelut on ottanut käyttöönsä myös virtuaalisen nuorisotilan, johon nuoret voivat kokoontua keskustelemaan ja pelaamaan.

– Käytämme yhteydenpitoon myös erilaisia sosiaalisen median palveluja, nettialustoja ja videopuheluita – ja toki meihin saa yhteyden myös ihan vain soittamalla.

Yhteyden pitäminen etänä ei ole nuorille hankala asia. He ovat tottuneita sosiaalisen median käyttäjiä. Silti mahdollinen yksinäisyys huolestuttaa nuorisopalvelun väkeä.

– Osa nuorista viettää nyt kaiken aikansa kotonaan, eivätkä näe ketään. Kaikki eivät halua käyttää sosiaalisen median kanavia, ja kun koulu ja yhteydet hoidetaan kaikki erilaisten sovellusten kautta, saattaa tulla tunne, ettei niitä jaksa ja halua käyttää enää iltaisin.

sean kymmenen nuorten kokoontumisia emme ole nähneet.

Lähdeniemi arvelee, että valtaosalla nuorista asiat ovat kuitenkin hyvin.

– Ihan varmasti tilanne harmittaa, kun ei pääse kouluun, harrastuksiin tai nuorisotilaan kavereita tapaamaan. Nuoret kaipaavat yhteisöllisyyttä. Varsinkin nyt kun ilmat lämpenevät, saattaa houkutus käydä suureksi.

Nuorisopalveluiden työntekijät ovat kierrelleet Lähdeniemen mukaan jonkin verran paikoissa, joissa nuoret tavallisesti liikkuvat.

– Pieniä nuorisoporukoita kaupungilla on liikkunut. Usean kymmenen nuorten kokoontumisia emme ole nähneet. Kuinka hyvin nuoret rajoituksia noudattavat, siihen en osaa sanoa. Emme tällä hetkellä varsinaisesti jalkaudu nuorten pariin, vaan olemme seurailleet tilannetta satunnaisesti.

Nuorisopalvelut

Yhteyttä voi pitää monin tavoin

Riihimäen nuorisopalvelut ja Hyvinkään nuorisopalvelut järjestävät ohjelmaa Discord-sovelluksen kautta.

Discord-sovelluksen voi ladata omaan laitteeseen https://discordapp.com/.

Nuorisotyöntekijöihin voi olla yhteydessä useiden sovellusten kautta, kuten Whatsap, Snapchat, Facebook, Instagram, Telegramm sekä tietenkin soittamalla.

Lisää tietoa Facebookista Nuorisopalvelut Riihimäki ja Nuorten Hyvinkää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ryttylän puistopuutarha hurmaa komeilla puillaan – vaaleanpunaisen talokaunottaren ympärille syntyy jatkuvasti uusia ideoita
 2. Hyvä sää houkuttelee vesille – Hyvinkään kaupungin vuokraveneet ovat olleet tänä kesänä kysyttyjä
 3. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 4. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 5. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 6. Tyypillisiä puheita Trumpille, epätyypillisiä presidentille: Trump suuntasi itsenäisyyspäivän puheensa ydinkannattajilleen, vaikka perinteisesti niillä on pyritty yhdistämään kansaa, tutkija arvioi
 7. Järjestö: Välimereltä pelastetut 180 siirtolaista voivat rantautua Sisiliaan
 8. HyMK:n speedwayjoukkue toinen Haapajärvellä – Tero Aarnio oli joukkueen pisterohmu
 9. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa
 10. Ennakkosuosikki Elian Web ravasi keulalta Suur-Hollolan voittoon
 11. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 12. CNN: Klubilla Etelä-Carolinassa ammuttu – useita ihmisiä viety sairaalaan
 13. Mies ajoi autolla päin mielenosoittajia Seattlessa – yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti
 14. Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?
 15. Daniel Ståhlilta on kisavire hukassa – valmentaja harmittelee tekniikkaongelmia, kun kiekko lentää harjoituksissa yli 70 metriin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 3. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 4. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 5. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 6. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 7. Suur-Hollolassa katseet kääntyvät Elian Webiin – "En vaihtaisi hevosta muiden finalistien kanssa"
 8. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki
 9. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 10. Kanye West pyrkii Yhdysvaltain presidentiksi
 11. Tehtaansuolle uusi esteetön polku – syksyllä terveysmetsäpolulla pääsee pyörätuolillakin kulkemaan rengasreitin
 12. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 13. Vanhankirkon sillasta tehtiin urakkapäätös – paalutustyöt alkavat jo heinäkuussa
 14. Konttikirppis palaa Atomin parkkipaikalle parin vuoden tauon jälkeen – "Paikalle mahtuu ainakin 30-40 myyjää"
 15. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.