Nuoret kaipaavat kaveriporukoihin – erityisnuorisotyöntekijä on huolissaan yksinäisyydestä

Riihimäen nuorisopalveluiden erityisnuorisotyöntekijä Sari Lähdeniemi odottaa kovasti, että koronapandemiasta päästäisiin eroon. – Hienointa tässä työssä on nuorten kohtaaminen. Nuoret ovat parhautta. Heissä on tulevaisuus, ja heidän kanssaan on hienoa päästä jakamaan niin ilot kuin surutkin. Sari Lähdeniemi

Mia Lagström

Nuoret tykkäävät liikkua kaveriporukoissa. Yhteisöllisyys ja yhdessä oleminen korostuvat myös kaupunkien nuorisopalveluiden työssä. Riihimäen erityisnuorisotyöntekijän Sari Lähdeniemen mukaan yhteisöllisyydestä on haluttu pitää kiinni, vaikka kasvokkain tapahtuvat tapaamiset on koronapandemian vuoksi kielletty.

– Nuorisopalveluiden väki on jatkuvasti yhteydessä nuoriin. Tuomme kaikissa mahdollisissa tilanteissa esille, että myös meihin päin voi olla yhteydessä. Eikä aina tarvitse olla ongelmia, meihin voi ottaa yhteyttä kysyäkseen kuulumisia.

Some on ollut nuorisopalveluiden ahkerassa käytössä jo ennen koronapandemiaa. Nyt nuorisopalvelut on ottanut käyttöönsä myös virtuaalisen nuorisotilan, johon nuoret voivat kokoontua keskustelemaan ja pelaamaan.

– Käytämme yhteydenpitoon myös erilaisia sosiaalisen median palveluja, nettialustoja ja videopuheluita – ja toki meihin saa yhteyden myös ihan vain soittamalla.

Yhteyden pitäminen etänä ei ole nuorille hankala asia. He ovat tottuneita sosiaalisen median käyttäjiä. Silti mahdollinen yksinäisyys huolestuttaa nuorisopalvelun väkeä.

– Osa nuorista viettää nyt kaiken aikansa kotonaan, eivätkä näe ketään. Kaikki eivät halua käyttää sosiaalisen median kanavia, ja kun koulu ja yhteydet hoidetaan kaikki erilaisten sovellusten kautta, saattaa tulla tunne, ettei niitä jaksa ja halua käyttää enää iltaisin.

sean kymmenen nuorten kokoontumisia emme ole nähneet.

Lähdeniemi arvelee, että valtaosalla nuorista asiat ovat kuitenkin hyvin.

– Ihan varmasti tilanne harmittaa, kun ei pääse kouluun, harrastuksiin tai nuorisotilaan kavereita tapaamaan. Nuoret kaipaavat yhteisöllisyyttä. Varsinkin nyt kun ilmat lämpenevät, saattaa houkutus käydä suureksi.

Nuorisopalveluiden työntekijät ovat kierrelleet Lähdeniemen mukaan jonkin verran paikoissa, joissa nuoret tavallisesti liikkuvat.

– Pieniä nuorisoporukoita kaupungilla on liikkunut. Usean kymmenen nuorten kokoontumisia emme ole nähneet. Kuinka hyvin nuoret rajoituksia noudattavat, siihen en osaa sanoa. Emme tällä hetkellä varsinaisesti jalkaudu nuorten pariin, vaan olemme seurailleet tilannetta satunnaisesti.

Nuorisopalvelut

Yhteyttä voi pitää monin tavoin

Riihimäen nuorisopalvelut ja Hyvinkään nuorisopalvelut järjestävät ohjelmaa Discord-sovelluksen kautta.

Discord-sovelluksen voi ladata omaan laitteeseen https://discordapp.com/.

Nuorisotyöntekijöihin voi olla yhteydessä useiden sovellusten kautta, kuten Whatsap, Snapchat, Facebook, Instagram, Telegramm sekä tietenkin soittamalla.

Lisää tietoa Facebookista Nuorisopalvelut Riihimäki ja Nuorten Hyvinkää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut