Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Hyvinkääläisen jättämä 61 000 euron perintö päätyy uuden sairaalan taiteeseen – myös henkilöstö saa sanoa, millaista taidetta uudisrakennukseen tulee

HYVINKÄÄ|Hyvinkään sairaalan uudisrakennuksen taideohjelman toimeenpano alkaa sairaalan pääaulan ja lastenosaston aulan suunnitelmilla.

Pääaulan eteen sisäänkäyntiä suojaavan katoksen keskelle ovaalin muotoiseen läpinäkyvään osaan on suunniteltu sijoitettavaksi valokuvataiteilija Santeri Tuorin metsäaiheinen teos.

Lasipinnalle keraamisilla väreillä tulostettavan valokuvateoksen koko on noin 76 neliömetriä. Tuorin toinen valokuvateos tulee pääaulan seinälle.

Taideteoksen pitää parantaa, ei järkyttää.

Miltä teokset näyttävät, siitä on vasta niin alustavia hahmotelmia, että julkistamisen aika ei ole vielä, suunnittelutyöryhmää johtava Hyvinkään taidemuseon johtaja Ville-Matti Rautjoki sanoo.

Myös ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevan lastenosaston aulan suunnittelu alkaa.

Aulan ja odotustilojen taidekokonaisuudet sekä lattian kuvioinnin suunnittelee kolmen taiteilijan ryhmä: ympäristötaiteilija ja arkkitehti Kaisa Berry, graafikko Anne Vasko ja kuvanveistäjä Olli Larjo

Taideohjelman pohjana ovat Hyvinkään seitsemän hiljaiseksi määriteltyä aluetta.

Määrittely tehtiin vuoden 2001 meluselvityksen pohjalta. Selvitys oli lajiaan ensimmäinen Suomessa.

Hiljaisilla alueilla hallitsevat maisematyypit – suot, lehdot, lintuvedet, harjut – kasveineen ja eläimineen ovat lähtökohta sairaalaan ostettavien teosten sisällölle.

Sisältöä haettiin suomalaisten taiteilijoiden parista avoimella haulla viime syksynä. Osallistujia oli peräti 544.

Teoksia tilataan noin kahdeltakymmeneltä taiteilijalta, Rautjoki arvioi. Hankintoja eri tiloihin tehdään rakentamisen edetessä.

Osallistumaan halukkaiden taiteilijoiden määrää kasvatti avoin haku, Rautjoki sanoo. Useammin hankinnat tehdään kutsukilpailuna tai kutsumalla tietyt taiteilijat työhön.

Sairaalat ovat kuvataiteen näkökulmasta erityislaatuisia ympäristöjä.

Taiteen kohteena ne eivät ole helppoja. Pelkistäen on niin, että taideteoksen pitäisi parantaa, ei järkyttää, ja samalla taiteellinen taso olisi säilytettävä.

Rautjoki on optimistinen.

–Onneksi hyviä tekijöitä riittää.

Suunnitteluun osallistuu myös sairaalan henkilökuntaa psykologeista siivoojiin, joten näkökulmia ja huomioon otettavaa riittää.

Hyvinkään sairaalan uudisrakennus on Hyvinkään kaupungin ja HUS-kuntayhtymän yhteishanke. Sairaalan on määrä valmistua elokuussa 2018.

Kustannusarvio on hiukan alle 64 miljoonaa euroa. Siitä puoli prosenttia eli 319500 euroa on varattu taidehankintoihin.