Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Painosmäärä ja kunto ratkaisevat, mutta Monacon Grace Kelly -juhlaraha on parin tonnin arvoinen

Reijo Laine on keräillyt rahoja useamman vuosikymmenen. – Jos haluaisi kokoelmiinsa kaikki erilaiset Suomen pennit ja markat, olisi kokoelmassa 600 erilaista rahaa, Laine kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Hyvinkääläinen Reijo Laine on keräillyt rahoja useamman vuosikymmenen ajan. Viime vuonna Suomen Numismaatikkoliitto palkitsi hänet pronssisella ansiomitalilla.

– Vaikea sanoa, mikä saa keräilemään. Poikasesta se on lähtenyt. Raha pyörähtää aina kädessä, ja jos se herättää mielenkiintoa, löytyy se illalla kokoelmista, mies naurahtaa.

Kaikki vanha raha ei ole arvokasta. 1963 käyttöön otettuja, rukiintähkillä kuvitettuja markan seteleitä painettiin aikoinaan 290 miljoonaa kappaletta, joten niitä liikkuu maailmalla paljon.

Osa keräilijöistä keräilee tosin niitäkin.

– Jos saa hankittua esimerkiksi kymmenen seteliä, joissa on peräkkäiset numerosarjat, nousee niiden arvo.

Painosmäärän lisäksi tärkeää on rahan kunto. Mitä parempikuntoisempia rahat ovat, sen arvokkaampia ne ovat.

– Seteleissä ei saisi olla taittamisen jälkiä, eikä vanhoja kolikoita tule missään nimessä kiillottaa. Niihin tulee hankausjälkiä, Laine neuvoo.

Keräilijöitä kiinnostavat myös erikoisvariantit. Jos rahaa painettaessa on tullut virhe, esimerkiksi markan kolikkoa kiertävästä helmiäisrenkaasta puuttuu osia, lisää se rahan arvoa.

Kiinnostusta herättävät myös setelien allekirjoitukset. Erityisesti Heikki Valvanteen allekirjoitusta pidetään arvokkaana, sillä hänen allekirjoituksellaan varustettuja seteleitä on vähän. Varsinkin sellaisia, joissa hänen allekirjoituksensa on allekirjoitusparin alimmainen.

Arvokkaita aarteita putkahtaa esille aina silloin tällöin. Laine haikailee vuoden 1949 kuparimarkan perään.

– Se minulta puuttuu, ja se puuttuu monelta muultakin. Niitä painettiin aikoinaan vain 260 kappaletta. Niistä on maksettu 7500 - 8000 euroa.

Kuparimarkkojen kanssa pitää olla tarkkana, sillä liikkeellä on paljon kiinalaisia väärennöksiä.

Rahankerääjän varustelaukusta löytyykin suurennuslasin lisäksi magneetti. Jos kuparimarkka tarttuu kiinni magneettiin, on se väärennös.

Vanha raha herättää luonnollisesti kiinnostusta, mutta olisiko euroista keräilykohteeksi? Laineen mukaan ehdottomasti on.

– Jos vastaan tulee sileitä ja hyväkuntoisia rahoja, kannattaa ne laittaa talteen.

Osa keräilee 2 euron juhlarahoja. Se on helppo tapa aloittaa keräily. Arvokkain juhlarahoista on vuonna 2007 painettu Monacon Grace Kelly -juhlaraha.

Tämän päivän hinta on noin 2 000 euroa.

Säännöllisiä rahahuutokauppoja

Hyvinkään Seudun Numismaatikot esittelee toimintaansa Hyvinkään kirjastossa 30.3. klo 16.30 – 19.30. Yhdistys on mukana Hyvinkään Postimerkkikerhon 50-vuotisjuhlanäyttelyssä ja keräilytapahtumassa Wanhalla Areenalla 22. – 23.4. Vapaa pääsy.

Syksyllä seura järjestää Hyvinkäällä Vanhan Rahan Päivän teemalla Suomi ja Hyvinkää 100.

Hyvinkään Seudun Numismaatikoilla on noin 90 jäsentä. Yhdistys järjestää vuosittain 6-7 kokousta, joiden yhteydessä järjestetään rahahuutokauppa.

Lisää tietoa seuran toiminnasta www.hysn.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut