Suurpetoasiantuntija: Poliisin hätätiedotus vaeltavasta karhusta ylimitoitettua – "Eivät ne jää samalle alueelle pyörimään"

Jokirannan ratsastuskoulun Kirsi Jokivalli ja Eksu-hevonen eivät ole huolissaan Hyypärän karhuhavainnosta. Luonnon eläimistä eniten on näykynyt peuroja ja joskus hirviä ja kettuja. Ari Peltonen

toimittaja

AAMUPOSTI|Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti tiistaina karhusta, joka oli liikkunut Hyvinkäällä 3-tien Hyyppärän risteyksen ja Talvisillan paikkeilla aamukuuden jälkeen. Poliisi pyysi yleisöä ilmoittamaan yleiseen hätänumeroon mahdollisista uusista havainnoista ja välttämään suoraa kontaktia karhuun.

Havainto tuli 130-tien tuntumasta Hyyppärästä. Samana päivänä ilmoitettiin karhuhavainto myös Mäntsälästä. Siellä karhua karkotettiin pois taajama-alueen läheltä.

Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro toteaa, että karhuhavainnot touko-kesäkuussa ovat täysin normaaleja. Silloin liikuvat yksinäiset nuoret uroskarhut, jotka etsivät kumppania. Ne voivat eksyä asuinalueen lähelle. Silloinkin karhu pyrkii menemään metsään piiloon.

–Eivät ne jää samalle alueelle pyörimään.

Aikaisempina vuosina Etelä-Suomessa on tehty vastaavia havaintoja Porvoosta. Keravalla karhu jäi jopa junan alle. Hangossakin on nähty karhu.

Lumiaron mukaan Suomessa karhuihin liittyy ylireagointia. Poliisi lähetti aiemmin jopa vaaratiedotteet radiossa ja tv:ssä karhusta. Nyt siitä on onneksi luovuttu.

– Ei karhusta tarvitse ilmoittaa hätäkeskukseen kuin silloin, jos sen näkee satunnaisesti asutusalueella. Muulloin riittää ilmoitus petoyhdyshenkilölle.

Lumiaron mukaan karhu on vaarallinen äärimmäisen harvoin, lähinnä silloin, jos sillä on pennut mukana, tai jos se on haavoittunut. Joskus karhusta tulee häirikkö.

Viimeksi Porvoossa jouduttiin ampumaan häirikkökarhu kolmisen vuotta sitten. Oli huono marjasyksy. Nuori karhu ryhtyi käymään omenavarkaissa.

Vuodessa ammutaan 1-5 karhua, jotka aiheuttavat häiriötä.

Kaikkiaan viime vuonna Suomessa metsästettiin 179 karhua, joista 69 poroalueella. Karhukanta on yritetty pitää 1300-1500:ssa. Karhu on nykyisin silmälläpidettävä laji. Sitä metsästetään, jotta se pysyisi ihmisarkana.

Mitä tehdä, jos näkee karhun?

Poistu rauhallisesti samaan suuntaan mistä tulit, ei juosten.

Vältä katsekontaktia karhuun.

Usein karhu voi tehdä valehyökkäyksen, ei pidä mennä paniikkiin, vaikka tilanne on todella pelottava.

Jos karhu käy päälle, voi mennä maahan makaamaan, kasvot maahan päin, kädet molemmin puolin niskaa suojaamaan. Näin siksi, että karhu käy useimmiten kiinni niskaan, voi myös käydä kiinni jalkaan.

Karhuhavainnosta voi ilmoittaa alueen petoyhdyshenkilölle, joka löytyy riista.fi- sivustolta.

Taajama-alueella voi ilmoittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Teivainen ohjasti kolme voittoa Riksun raveissa – Vokkeni oli alkuun nihkeä, mutta irtosi sitten hyvään kiriin
 2. Iäkäs mies hukkui Hausjärvellä keskiviikkoiltana
 3. Schjerfbeckin taide koki Hyvinkäällä muutoksen – "Täällä hän nautti maalaamisesta Pariisin ja Helsingin stressaavien vuosien jälkeen"
 4. Viihde: Tanssilattiat täyttyvät taas Riutanharjulla ja Kolmilammilla – tähtinä Saija Tuupanen, Janne Raappana, Marita Taavitsainen, Yölintu, Hurma ja iso joukko muita
 5. Atte Matikainen voittoisa kotikisassa – Hyvinkäällä käynnissä tennisviikko
 6. Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeiden pisteytyksessä havaittu virhe korjataan
 7. Käsivirhe vei Bournemouthin voitto-osuman, Smithin loukkaantuminen pysäytti
 8. Jymy-Jussien jokerikortti löi puolen tunnin varoajalla kunnarin miesten Superpesiksessä
 9. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 10. Kimppa-asuminen: Ronja Paani muutti keskellä pimeintä talvea pieneen kylään etsimään itseään – seurasimme puoli vuotta, miten elämä maalla sujuu
 11. Suomalaisgolffarit palasivat ruosteisesti Euroopan-kiertueen kisatauolta
 12. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 13. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä
 14. Katri Kulmuni Riihimäellä: "En toivoisi sitä edes pahimmalle vihamiehelle" – ero oli kova paikka ministerille
 15. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 3. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 4. Nämä yritykset Hyvinkäällä saivat 100 000 euroa Business Finlandilta – listalla ainakin Ventoniemi, Muuttohaukat ja Hyvinkään Hyvä Kunto
 5. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 6. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 7. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle
 8. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 9. Erkkilöille tulee miljoonas kerätty tumppi täyteen – pariskunta jättää myös pian jäähyväiset Hyvinkäälle
 10. Hyvinkään kaupunki ei käytä etuosto-oikeuttaan Sahanmäen kiinteistökaupassa – ostajana Tieluiskan tytäryhtiö
 11. Hausjärveläinen Jari Salonen alias Jon Landlord julkaisi uuden albumin: "Lähipiirin rakkaiden lemmikkieläinten kuolemat saivat pohtimaan syvällisempiä asioita"
 12. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 13. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 14. Katri Kulmuni Riihimäellä: "En toivoisi sitä edes pahimmalle vihamiehelle" – ero oli kova paikka ministerille
 15. Mercedes tasapainoilee teknisten ongelmien kanssa – "Olemme perjantain jälkeen viisaampia"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.