Näkökulma: Ammatillisen koulutuksen reformin kommentoinnissa visiot kohtaavat uhkakuvat

Moni ammatillisen koulutuksen järjestäjä odottaa reformilta helpotusta rahoitusvajeessa kärvistelyyn. Sauvo Jylhä

Minna Harmaala

Jos hallituksen esitys ammatillisen koulutuksen uudistuksesta menee läpi, monta asiaa muuttuu suomalaisella koulutuskentällä: Raja-aidat aikuisten ja nuorten koulutusten välillä pannaan mataliksi ja kaikille tulee näyttötutkinnot. Yksilölliset polut ja henkilökohtaiset suunnitelmat korvaavat suoraviivaiset opintoputket.

Koulutuksen järjestäjän on mietittävä, millaisia opiskelijoita kannattaa ottaa.

Alalla reformia pidetään pääosin tervetulleena ja valtavien rahoitusleikkausten paikkaamiseksi jopa välttämättömänä. Reformi antaa mahdollisuuksia esimerkiksi keventää hallintoa, kun aikuisten ja nuorten koulutukset yhdistyvät.

Moni Uutissuomalaisen selvitykseen vastannut koulutuksen järjestäjä tosin epäilee, ettei reformilla saada paikattua tänä keväänä syntynyttä rahoitusvajetta.

Yksi uuden lain kirjatuista tavoitteista on parantaa työmarkkinoilla heikoilla olevien asemaa. Siis esimerkiksi vasta peruskoulusta päässeiden, maahanmuuttajien, erityistä tukea tarvitsevien ja niin edespäin.

Erityistä tukea tarvitseville on tulossa oikeus saada sitä – valmentavan koulutuksen lisäksi nyt myös ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon johtavissa opinnoissa.

Mutta paraneeko haavoittuvimpien asema tosiaan? Siitä ei ole vakuuttunut ainakaan opiskelijajärjestö Sakki ry, jonka blogissa koulutusasiantuntija Antti Seitamaa suomii uutta rahoitusmallia.

Uudessa mallissa enää 50 prosenttia rahoituksesta tulee opiskelijoiden pääluvun mukaan. Loput maksetaan sen mukaan, miten hyvin opiskelijat etenevät koulutuksessa ja miten hyvin he valmistumisensa jälkeen sijoittuvat joko työelämään tai jatko-opintoihin.

–Koulutuksen järjestäjän on mietittävä, millaisia opiskelijoita kannattaa ottaa oppilaitokseen sisään, kirjoittaa Seitamaa.

Toisin sanoen, kannattaako ammatillisten oppilaitosten tulevaisuudessa ottaa sisäänkään niitä nuoria, jotka ovat läpäisseet peruskoulun rimaa hipoen? Nämä nuorethan ovat perinteisesti suosineet ammatillista koulutusta.

Myös koulutuksen järjestäjät toivoivat loppuun asti hallituksen rukkaavan prosentteja edes vähän armollisemmiksi. Tulosrahoituksen saamista on vaikea ennakoida.

Toisaalta koulutuksen järjestäjä saa tulevaisuudessakin rahaa ihan jokaisesta opiskelijasta, huomautetaan opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Muun muassa tästä syystä ministeriössä pidetään epätodennäköisenä, että oppilaitosten kannattaisi reformin jälkeenkään ryhtyä kuorimaan kermaa hakijajoukon päältä.

Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa on tähänkin asti ollut enemmän avoimia opiskelupaikkoja kuin hakijoita.

Sitä paitsi lakiesityksessä luvataan suoritusrahoitusta myös erityisen tuen järjestämisestä.

Suoritusrahoituksen määrässä otetaan huomioon myös opiskelijan pohjakoulutus ja monta muuta tekijää.

Rahoitusmallin tarkoitus on tietenkin päinvastainen kuin Sakki ry pelkää.

Tarkoitus on motivoida koulutuksen järjestäjiä pitämään huolta keskeyttämistä harkitsevista opiskelijoista, sillä keskeyttäminen lisää riskiä päätyä lukemaksi syrjäytymistilastoihin.

Aika näyttää, toteutuvatko visiot vai uhkakuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Teivainen ohjasti kolme voittoa Riksun raveissa – Vokkeni oli alkuun nihkeä, mutta irtosi sitten hyvään kiriin
 2. Iäkäs mies hukkui Hausjärvellä keskiviikkoiltana
 3. Schjerfbeckin taide koki Hyvinkäällä muutoksen – "Täällä hän nautti maalaamisesta Pariisin ja Helsingin stressaavien vuosien jälkeen"
 4. Viihde: Tanssilattiat täyttyvät taas Riutanharjulla ja Kolmilammilla – tähtinä Saija Tuupanen, Janne Raappana, Marita Taavitsainen, Yölintu, Hurma ja iso joukko muita
 5. Atte Matikainen voittoisa kotikisassa – Hyvinkäällä käynnissä tennisviikko
 6. Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"
 7. Tim Sparvin kipparoima Midtjylland varmisti Tanskan mestaruuden
 8. Noah Lyles tykitti "200 metriä" alle 19 sekunnin – väärä rata pilasi haamutuloksen
 9. Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeiden pisteytyksessä havaittu virhe korjataan
 10. Käsivirhe vei Bournemouthin voitto-osuman, Smithin loukkaantuminen pysäytti
 11. Jymy-Jussien jokerikortti löi puolen tunnin varoajalla kunnarin miesten Superpesiksessä
 12. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 13. Kimppa-asuminen: Ronja Paani muutti keskellä pimeintä talvea pieneen kylään etsimään itseään – seurasimme puoli vuotta, miten elämä maalla sujuu
 14. Suomalaisgolffarit palasivat ruosteisesti Euroopan-kiertueen kisatauolta
 15. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Nämä yritykset Hyvinkäällä saivat 100 000 euroa Business Finlandilta – listalla ainakin Ventoniemi, Muuttohaukat ja Hyvinkään Hyvä Kunto
 3. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 4. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 5. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 6. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle
 7. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 8. Erkkilöille tulee miljoonas kerätty tumppi täyteen – pariskunta jättää myös pian jäähyväiset Hyvinkäälle
 9. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 10. Hyvinkään kaupunki ei käytä etuosto-oikeuttaan Sahanmäen kiinteistökaupassa – ostajana Tieluiskan tytäryhtiö
 11. Katri Kulmuni Riihimäellä: "En toivoisi sitä edes pahimmalle vihamiehelle" – ero oli kova paikka ministerille
 12. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 13. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 14. Iäkäs mies hukkui Hausjärvellä keskiviikkoiltana
 15. Hausjärveläinen Jari Salonen alias Jon Landlord julkaisi uuden albumin: "Lähipiirin rakkaiden lemmikkieläinten kuolemat saivat pohtimaan syvällisempiä asioita"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.