Metsästysonnettomuus vei kävelykyvyn – Hannu Laine ei silti luopunut rakkaasta harrastuksesta

Jahti onnistuu pyörätuolin ja erilaisten apulaitteiden turvin.

Hannu Laine ei ole jättänyt rakasta harrastustaan. Jussi Karvonen

toimitus

hausjärvi|Jalattomuus ei ole este metsästykselle. Hausjärveläinen Hannu Laine halvaantui vyötäröstä alaspäin syyskuussa 2014 pudottuaan hirvitornista

–Muistan että kyttäsin iltahämärässä haaskalta supikoiraa. Seuraava muistikuva on, että makasin tornin juurella selälläni eivätkä jalat liikkuneet. Aavistin, että nyt kävi huonosti.

Laine oli itse rakentamassaan teräsrunkoisessa tornissa noin 3,5 metrin korkeudessa.

Lavan yhdellä sivustalla oli penkki joka oli kiinni kaiteessa köysiviritelmällä.

–Köysiviritelmä petti ja kaide putosi, minä mukana. Olin pari kuukautta aikaisemmin testannut kestävyyttä hyppimällä penkillä.

Laine ehti olla maassa oman arvionsa mukaan puolisen tuntia. Taju palasi ja mies soitti kotiin kun huomasi jalkojen olevan täysin turrat.

–Soitin vaimolle, mutta hän oli lenkillä. Sitten soitin veljelle, joka asuu lähellä. Kerroin, että nyt kävi pahasti, soita ambulanssi ja ohjaa se tornille.

Kipuja ei Laine tuntenut tornin juurella maatessaan. Sen sijaan paareilla maatessa tärinä aiheutti tuskat ja ambulanssinkin tärinä koski.

Sairaalassa kului pari viikkoa, mitä seurasi kahdeksan viikon kuntoutus.

–Kolme selkänikamaa oli murskana, selkäydin oli katkennut. Jaloissa ei ollut tuntoa eikä ole vieläkään. Meikäläisen jalkapohjia saisi polttaa nuotiossa enkä huomaisi mitään.

Hannu Laineella oli metsästyksen lisäksi kolme harrastusta eli kanoottivaellukset, hiihto ja ratsastus.

Seinällä komeilee edelleen Finlandia-hiihdoista aikoinaan saatu hiihtoneuvoksen kunniakirja.

Laine on toiminut työkseen liikkeenjohdon konsulttina.

–Minulla on edelleen viisi nuorta yrittäjää mentoroitavana. Halvaantumisen takia jouduin luopumaan kolmesta harrastuksesta, mutta neljännestä eli metsästyksestä päätin olla luopumatta.

Laine on harrastanut metsästystä 55 vuotta aina 16-vuotiaasta saakka. Mies on valtakunnallisen riistaneuvoston puheenjohtaja ja kuuluu Etelä-Hämeen alueelliseen riistaneuvostoon.

Lisäksi Laine on maan ensimmäisiä virallisia ABC-metsästysammuntakouluttajia sekä metsästyskouluttaja.

Metsästysammunnan ABC-koulutuksessa valmennetaan niitä metsästäjätutkinnon suorittaneita, joilla ei ole kokemusta tai on vähän kokemusta aseista ja ampumisesta.

–Luottamustoimista luovun tämän vuoden lopulla, koska kolme vuotta sitten päätin, että seitsemänkymppisenä ei enää tarvitse niitä hommia hoitaa. Nuoremmille on annettava valtaa ja vastuuta.

Metsästyksen jättäminen ei käynyt mielessä kertaakaan.

–Kädet toimivat joten pystyn ampumaan. Olen sen verran riistaa kaatanut, ettei saalis ole enää pääasia. Tärkeintä on sosiaalinen kanssakäyminen ja hyvä seura.

Laine hankki metsästystä varten mönkijän. Toinen väline on tila-auto.

Lain mukaan metsästäjä ei saa ampua riistaa moottoriajoneuvosta tai sen välittömästä läheisyydestä heti pysähdyksen jälkeen. Toinen yksiselitteinen lakipykälä on, ettei moottoroidussa kulkuneuvossa saa kuljettaa asetta maastossa.

–Laki antaa kuitenkin mahdollisuuden poikkeusluvalla metsästää moottoriajoneuvosta ja sallia aseen kuljetuksen autossa moottoriajoneuvossa maastossa. Luvan myöntää Suomen riistakeskus.

Laineen mönkijässä on lava ja nosturi jolle hän voi kauko-ohjaimesta nostaa pyörätuolinsa. Mönkijään Laine pääsee siirtymään pyörätuolista apuistuimen kautta.

Autosta Laine metsästää kylmillä säillä. Autoonsa Laine pääsee oikean kyljen liukuovesta. Nostin nostaa miehen pyörätuoleineen liukuovesta auton takaosaan.

Takaosassa Laine pääsee hivuttautumaan pyörätuolista kuljettajan istuimelle, joka liikkuu taaksepäin.

–Kuljettajan paikalta etuikkunasta ammun kun lämpötila on reilusti pakkasen puolelle. Pakkasen kanssa pitää olla tarkkana, koska alaraajat eivät tunne mitään.

Liukuoven kautta Laine ampuu sään salliessa, koska tuolloin ampumasektori on laajempi. Autosta metsästäminen tuo omat haasteensa.

–Moottoriajoneuvon olemassaolon eläimet tuntuvat joskus vaistoavan. Olen metsästänyt niin monta vuosikymmentä pääosin samoilla mailla, että olen oppinut tuntemaan eläinten polut. Koitan asettua niiden polkujen varrelle siten, ettei minun tarvitsi kääntyä. Joskus riista tulee sieltä mistä odotan, joskus ei.

Juttua muokattu 29.5.2017 klo 11.20. Onnettomuuden tapahtumavuosikorjattu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Missä on 22-vuotias Serine Turan? Hämeen poliisi pyytää havaintoja kadonneesta – viimeisin havainto Lahdesta viikko sitten
 2. Lopella kolmen auton ketjukolari – kaksi loukkaantui lievästi
 3. Kumi kärysi ja poppikoneet paukkuivat satojen autojen cruisingissa Riihimäellä lauantaiyönä – IS: Hätäkeskus sai useita soittoja häiriköistä
 4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 5. Sadevesikaivot tulvivat Oitissa ja Riihimäellä – kahvila Ilona soitti hätäkeskukseen ja sai palomiehet apuun
 6. Mopoilija paineli lähes sataa Riihimäen Hämeenkadulla poliisi perässä – partioautot torppasivat kuskin Uudella Karhintiellä
 7. Huumepikatesti varmisti, ettei tien päällä oltu pää kirkkaana – kaksi kuskia jäi kiinni ratin takaa viikonloppuna
 8. Lopella kaksi loukkaantui ja kymmenen vietiin sairaalaan ketjukolarista
 9. Poliisilla kiivas takaa-ajo halki kaupungin Riihimäellä – moottoripyöräilijä kaatui ja yritti juosta karkuun, löytyi lopulta kotoaan
 10. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 11. Juliakin avaa elokuvasalinsa perjantaina Hyvinkäällä – salissa istutaan vähintään metrin päässä vierustoverista
 12. Riihimäen kotipihakilpailu on jälleen käynnissä – tänä vuonna mukana myös Ekopiha-kilpailusarja
 13. Jyväskylässä senioritalosta evakuoitu kiittelee pelastajia ja auttajia – "Auttajia on ollut paljon, ja se on tosi ihanaa"
 14. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 15. Tällä tiellä sattuu peurakolari useammin kuin kerran viikossa – Lopelle alkaa nousta uutta riista-aitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.