Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Murhatutkijoille yllätys – Hikiän metsähauta kätki vuoden 1918 uhreja

KRP toivoo tietoja saksalaisten ampumien neljän punaisen henkilöllisyydestä.

AAMUPOSTI|Keskusrikospoliisi törmäsi yllätykseen Hikiässä tutkiessaan Hausjärven 1990-luvun alun surmaa ja väkivaltarikoksia.

Yleisövihjeen perusteella tutkijat löysivät toukokuussa Hikiäntien varrelta vanhasta haudasta neljän eri ihmisen jäänteet muutaman kilometrin päästä 1991 murhatun Tuula Lukkarisen ruumiin löytöpaikasta.

Tutkimusten mukaan paikalle on haudattu ilmeisesti saksalaisten sotilaiden ampumia punaisia keväällä 1918. Poliisi kaipaa yleisön tietoja vainajien henkilöllisyydestä.

Ihmis- ja tekstiilijänteet siirrettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuslääkinnän tiloihin. Keskusrikospoliisin Rikosteknisen laboratorion luuntutkimuksen asiantuntija alkoi selvittää vainajien kuolinsyytä ja muita saatavia tietoja.

Samaan aikaan tutkijaryhmä alkoi selvittää kuolleiden henkilöllisyyttä ja mahdollisesti elossa olevien sukulaisten olemassa oloa.

Tutkimusten ja historiatietojen perusteella tiedetään, että nuorin vainajista oli ollut kuollessaan 13–16-vuotias, toiseksi vanhin 16–21-vuotias, kolmas 20–30 ja neljäs 30–40 vuoden ikäinen. Kaikki kuolivat ampumavammoihin ja todennäköisesti saksalaisten luoteihin.

He ovat kuolleet todennäköisesti 21.–22. huhtikuuta 1918, jolloin Saksan Itämeren Divisioona valtasi Hyvinkään ja Riihimäen. Vainajat ovat todennäköisesti punakaartilaisia, jotka kuolivat Hikiässä.

–Paikallishistorian mukaan yksi vainajista saattaa olla vartiomies, jonka saksalaiset ampuivat Kurun koulun portille. Kahden jäänteet kuulunevat Lavinnon kylästä kotoisin olleille nuorukaisille, jotka törmäsivät saksalaisiin, ja heidät teloitettiin, tutkintaa johtava rikoskomisario Olli Töyräs sanoo.

Keskusrikospoliisi kaipaa yleisön tietoja vainajista. Etenkin niiltä, jotka ovat vierailleet tien 290 läheisyydessä sijaitsevalla metsähaudalla. Matkaa Hikiän keskustasta Hyvinkään suuntaan tulee hautapaikalle noin kolme kilometriä.

Maanomistajan mukaan haudalla on ollut ainakin vuosituhannen vaihteesta asti puinen risti, ja joku on vienyt sinne kukkia. Eräs paikallinen asukas oli nähnyt haudalla vierailijoita viimeksi 1990-luvun alussa. Hautapaikan lähellä oli silloin kolme autoa.

Vainajia ei pystytty yksilöimään tarvittavalla tarkkuudella Suomen Sotasurmat 1914–1922-tietokannasta, jossa on lähes 40000 henkilön nimet.

–Lavinnon kylästä kotoisin olleiden nuorukaisten henkilöllisyydestä on kuitenkin saatu tietoa, johon pyritään saamaan vahvistus.

–Haluamme tehdä tutkinnan loppuun, koska on tärkeätä, että vainajat saavat nimen ja mahdolliset omaiset sekä uusi hautapaikka löytyvät. Nyt ehkä yksi tarina saa päätöksensä, Töyräs sanoo.

Erkylän Ilonummella on siellä saksalaisia vastaan käydyssä taistelussa kuolleiden punaisten hauta. Siinä oli ensin puuaitaus, jonka lahottua metsänhoitaja Ernst Fabritius teetätti 1988 paikalle pyöreistä kivistä kummun. Päällä olevassa muistokivessä on neljä ristiä ja vuosiluku 1918.

Erkylän kartanon puistossa on myös toinen muistokivi nimikaiverruksineen. Taisteluissa kaatuneista saksalaisista neljä haudattiin puistoon. Kiveen on kiinnitetty suuri koristemiekka ja saksalainen kypärä.