Tony Latva: Lauri Tähkä ja Yö ovat enemmän rokkia kuin iskelmää – "Jos esiintyy Eini tai Meiju Suvas, ostan heti lipun"

Iskelmä-genreen mahtuu monenlaista musiikkia.

Tony Latva on intohimoinen musiikinharrastaja. Hän on kirjoittanut yhdessä Petri Tuunaisen kanssa Iskelmän Tähtitaivas -tietokirjan sekä kappale-esittelyt Kari Tapion Sinivalkoinen ääni -teokseen. Mia Lagström

Mia Lagström

Riihimäkeläinen euroviisu- ja iskelmäasiantuntija Tony Latva kertoo aluksi vähän vierastaneensa Iskelmäradiota ja nykyajan iskelmäfestareita.

– Mielestäni Lauri Tähkä ja Yö ovat enemmän rokkia kuin iskelmää ja Laura Voutilainen ja Jari Sillanpääkin ovat kansainvälisellä mittapuulla lähinnä poppia.

Tänä päivänä iskelmä on Latvan mukaan kuitenkin varsin joustava käsite. Iskelmä on musiikkia, joka ei ole riittävän rock, mutta se ei ole poppiakaan. Se sijoittuu jonnekin välimaastoon.

Sinänsä rokin, popin ja iskelmän sekoittuminen ei ole mikään uusi asia. Jos ajatellaan vanhaa iskelmää, syntyi se pitkälti käännösbiisien ympärille, jotka olivat Beatlesia ja muuta oman aikansa poppia ja rokkia.

– Markku Aro teki käännöskappaleen jopa Rainbown kappaleesta I Surrender. Hyvät kaupalliset melodiat ovat iskelmiä. Niiden tarkoitus on myydä ja saavuttaa mahdollisimman suuri yleisö. Genrellä ei ole niin väliä.

Olavi Virtaa ja Laila Kinnusta voidaan pitää iskelmän esi-isänä ja esiäitinä.

Suomalaisen iskelmän juuret juontavat pitkälle.

– Olavi Virtaa ja Laila Kinnusta voidaan pitää iskelmän esi-isänä ja esiäitinä.

Ensimmäiset iskelmät olivat pitkälti käännösbiisejä. Suomeen kehitettiin Syksyn Sävel, jotta suomalaiset innostuisivat säveltämään itse musiikkia.

– Kun kuuntelee ja katselee vanhoja levyjä, on niillä yksi Euroviisu-biisi, yksi Syksyn Sävel -biisi ja kaikki muut ovat käännöskappaleita.

Pikkuhiljaa alkoi tulla kuitenkin musiikintekijöitä. Ammattimiehet kirjoittivat ja sävelsivät. 1980-luvu oli ”tehdasbiisien” kulta-aikaa. Samat miehet tekivät lähes kaikkien artistien kappaleet, kunnes se loppui 90-luvulla kuin seinään.

– Yhtäkkiä kaikki halusivat tehdä omat kappaleensa. Vexi Salmikin valitteli kerran, että valmiit sanoitukset eivät kelpaa enää kenellekään.

Iskelmää tehdään kuitenkin edelleen, nyt vain laajemmin kuin koskaan. Iskelmämusiikin yleisökin on laajentunut.

– Paula Koivuniemi ja Suvi Teräsniska ovat esiintyneet Provinssirokissa. Kuuntelet Suomi Poppia ja Iskelmäradiota, mitä eroa niiden soittamalla musiikilla on. Ei paljon mitään.

Sopivatko sitten Lauri Tähkä ja Yö iskelmäfestareille?

– Jos miettii, että kenen siellä sitten pitäisi esiintyä, en keksi parempia.

– Tietysti jos saataisiin festarit, jossa esiintyisivät Eini, Meiju Suvas, Satu Pentikäinen ja Anja Niskanen, ostaisin oitis liput.

Innokas musiikinharrastaja

Tony Latva on riihimäkeläinen Euroviisu- ja iskelmäasiantuntija.

Hän on julkaissut yhdessä Petri Tuunaisen kanssa Iskelmän Tähtitaivas -tietokirjan. Hän on kirjoittanut myös kappale-esittelyt vuonna 2009 julkaistuun Kari Tapion Sinivalkoinen ääni CD-levykansioon.

Latva pitää Euroviisu-blogia ja on toiminut radion Euroviisu-asiantuntijana Yle Hämeessä.

Hän toimii harrastusmielessä silloin tällöin myös DJ:nä ja on pitänyt mm. kasaridiskoa Riihimäellä sekä soittanut levyjä Euroviisuklubin bileissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn
 2. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 3. Riihimäen 217 merkittävää rakennuskohdetta – uusin selvitys rakennetusta kulttuuriympäristöstä julkistettu
 4. Terveyskeskus purkaa koronavalmiutta Riihimäellä – Tavallisella vastaanotolla ollut vähän kävijöitä
 5. Uimarannoille ei tule bussikyytejä Riihimäellä – somessa toivottiin autottomille ilmaisia yhteyksiä Hirvijärvelle ja Paalijärvelle
 6. Britannian ja EU:n neuvottelut jatkuvat tänään, asialistalla kauppasuhteita ja kalastusta
 7. George Floydin virallinen kuolinsyy vaihtui poliisien aiheuttamaksi tukehtumiseksi
 8. Pörssikurssit nousivat Yhdysvalloissa mellakoinnin keskellä
 9. New York Times: Uusi ruumiinavausraportti vahvistaa George Floydin tukehtuneen kuoliaaksi
 10. Huipputamma Mascate Match juhli Kuopio Stakesissa
 11. Red Bull -pomo: Mercedes vastustaa aika-ajouudistusta, jottei Hamiltonin mestaruuskausi häiriinny
 12. Espanjassa ja Italiassa koronavirus näyttää viimein hiipumisen merkkejä – Espanjassa ensi kertaa sitten maaliskuun päivä ilman yhtään uutta viruskuolemaa
 13. Laivat eivät täyttyneet Tallinnan-matkaajista – "Viikonloppu saattaa olla vähän vilkkaampi"
 14. Kuusi kuntaa ylitti kriisikuntarajat – arviointimenettely aloitetaan elokuussa yhdessä uudessa kunnassa
 15. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 11. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Poliisiväkivallan vastustajat ovat saaneet joukkoonsa kovan luokan urheilijoita – Jordan: "Olemme saaneet tarpeeksemme"
 15. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.