Ohjaajat korvaavat opettajia Hyriassa – yt-neuvotteluissa irtisanottiin 11 työntekijää

Leikkausten vuoksi opetuksen määrä ei ole vähentynyt, mutta muoto on muuttunut.

Hyrian toimitusjohtaja Pekka Vaittinen kertoo luokassa tapahtuvan opettajalähtöisen opetuksen vähentyneen mutta kaiken muun oppimisen lisääntyneen jatkuvasti. Laura Anttola

Laura Anttola

AAMUPOSTI | Lapsenlapsi opiskelee Hyriassa terveydenhoitoa, ja säästöt purevat syksyllä niin, ettei opetusta käytännössä ole! Opiskelijat ihmettelevät. Miten voi valmistua työelämään, kun opettajia ei ole?

Näin Aamupostia lähestyi nimimerkki Isoäiti Leikkauksiin ja opetukseen liittyviä huolestuneita yhteydenottoja on tullut useampia. Toimittaja tapasi Hyrian toimitusjohtajan Pekka Vaittisen ja kysyi häneltä, miten leikkaukset vaikuttavat opetukseen.

–Tuo ei pidä paikkaansa, Vaittinen toteaa.

–Sote-puolelle varsinkin palkattiin tosi monta ohjaajaa, ja tuo ei muutenkaan pidä paikkaansa.

Vaittinen neuvoo katsomaan nuoren kanssa lukujärjestystä, josta selviää, mitä ja milloin koulussa tehdään. Myös koululle saa mieluusti soittaa ja selvittää epäselviä asioita.

Leikkausten vuoksi Hyria saavutti kevään 2017 yt-neuvottelujen tavoitteensa eli noin miljoonan euron säästön, joka tarkoitti noin 20 henkilötyövuoden vähentämistä.

Toukokuussa päättyneiden yt-neuvottelujen seuraksena irtisanottiin 11 opetushenkilöstöön kuuluvaa työntekijää. Kuuden eläkkeelle jäävän tilalle ei otettu uutta. Lisäksi päättyi määräaikaisia sopimuksia, joille ei tehty jatkoja.

Vaittisen mukaan irtisanomiset eivät kuitenkaan vaikuta opiskelutuntien määrään negatiivisesti – päinvastoin: tämän vuoden aikana Hyria tavoittelee 11000 tunnin lisäystä kontaktituntiaikaan vuotta kohti. Tämän toteutuessa ohjausta tulisi ryhmää kohti viisi viikkotuntia lisää.

–Ja se on tosi paljon. Eli silloin ollaan lähellä sitä, että ohjattua kontaktiin perustuvaa opetusta on noin 30 tuntia – tietyillä aloilla jopa yli.

Vaittinen muistuttaa, että jos rahoituksen laskun perusteella lähdettäisiin tekemään muutoksia, tunteja olisi pahimmillaan vain 20.

Se, mihin leikkaukset vaikuttavat, on henkilöstön rakenne. Leikkauksista lähtenyt muutos vaikuttaa suoraan siihen, keitä opiskelijoiden kanssa työskentelee:

–Meidän uusi, osittain pedagoginen malli perustuu nimenomaan siihen, että meillä on opettajia, meillä on kouluttajia mutta sen lisäksi meillä on ammatillisia ohjaajia, sen ammatin osaajia, Vaittinen kertoo.

Irtisanotuille opettajille on tarjottu ammatillisen ohjaajan paikkaa, mutta ohjaajat palkattiin kuitenkin pääasiassa ulkopuolelta. Yksikään opettaja ei siirtynyt ohjaajan tehtäviin.

–Jos ajatellaan, että palkka lähes puolitetaan, ja täällä olemisen määrä tuplataan, niin ei juuri houkuttele.

–Kun rahoitus tippui jyrkästi, niin jos me olisimme jatkaneet tämän mukaan ja tiputtaneet opiskelijoiden saamaa laatuaikaa, kontaktin määrää, niin eiväthän he olisi täällä kuin kaksi päivää viikossa.

Vaittinen myöntää perinteisen opettajalähtöisen opetuksen määrän laskeneen. Sen tilalle tuli kuitenkin muuta.

–Olemme sopineet, että pistämme tälle pisteen. Meidän pitää nyt toteuttaa tämä uudella tavalla. Olemme lisänneet muuta osaamisen kertymistä: työpaikalla ja tiimissä tapahtuvaa oppimista sekä ammatillisen ohjaajan ohjaamaa oppimista.

Vanhoja ulos, uusia sisään

Keväisten yt-neuvotteluiden seurauksena irtisanottiin 15 henkilöä, joista oli 11 opetushenkilöstöä ja neljä hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöön kuuluvaa. Lähes kaikille tarjottiin uutta tehtävää, jonka vastaanotti seitsemän.

Eläkkeelle jäi kuusi opettajaa. Lisäksi päättyi määräaikaisia opettajan paikkoja, joihin ei palkattu jatkajia. Hyria ei kommentoinut määräaikaisten määrää, joten opettajien määrän kokonaismuutos jäi epäselväksi. Yleisaineiden opettajien määrä ei vähentynyt.

Vuonna 2016 ammatillisia ohjaajia oli 15. Syksyllä 2017 heitä on 30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyvinkään Haapasaarentiellä valunut polttoöljyä maastoon – Saastunutta maata kaivetaan parhaillaan ylös
 2. Näköislehdessä tänään: Virolainen Maigi Korhonen tuli Suomeen miehen perässä ja rakastui täällä kyläyhteisöön
 3. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 4. Riihimäellä liki 300 lasta aloittaa koulutaipaleen – Sivistysjohtaja muistuttaa, että ulkomailla käyneiden on noudatettava THL:n karanteeniohjeita
 5. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 6. Andrea Pirlo nostettiin pikavauhtia Juventuksen ruoriin – seurapomo perusteli: "Hänet on tarkoitettu menestymään"
 7. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 8. Otkes ei aloita varsinaista tutkintaa Imatran lentoturmasta – onnettomuuden syynä ilmeisimmin moottorivika
 9. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 10. Ryttylästä kotoisin oleva Lea on yksi plus-kokoisille tarkoitetun missikilpailun ennakkosuosikeista – "Yleisöäänestyksen voitosta sai ehdottomasti lisää itseluottamusta"
 11. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 14. Pontevan 27. katukoristapahtuma pelattiin helteisessä Sveitsissä – Joukkueissa nähtiin runsaasti maajoukkueväriä
 15. Red Carpet ja Finlandia pelasivat tasaisen pelin – Antti Tuiskun ja Niklas Hagmanin otteita seurasi Tahkon hyväntekeväisyysottelussa ennätysyleisö

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.