OAJ tutkii Hyrian opettajien irtisanomiset – puheenjohtaja Luukkainen: "Matkiminen ei ammattitaidoksi riitä"

Katri Porttinen

HYVINKÄÄ|Hyrian keväisten yt-neuvottelujen ja irtisanomisten jälkilöylyt jatkuvat nyt kiivaina. Perjantaina OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi tyrmäävänsä Hyrian ammatillisten opettajien korvaamisen ohjaajilla.

–Valitettavasti Hyria ei ole liikkeellä yksin, sillä samanlaisen ammatillisen koulutuksen alennusmyyntiratkaisun on tehnyt myös Koulutuskeskus Salpaus Lahden seudulla, Opetus-, koulutus- ja kasvatusalojen OKKA-säätiön ammatillisilla opettajapäivillä Porvoossa puhunut Luukkainen kommentoi.

Hyrian vastine oli maanantaina julkaistu tiedote, jossa toimitusjohtaja Pekka Vaittinen sanoo OAJ:lla olevan väärää tietoa irtisanottujen opettajien määrästä.

Hyrian tiedotteen mukaan irtisanottuja opettajia oli 9, joista tähän mennessä kahdeksalle on tarjottu työtä opettajana tai kouluttajana. Kuinka moni on uuden pestin ottanut vastaan, sitä Vaittinen ei Aamupostille kerro.

OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kuitenkin muistuttaa, että OAJ viittaa Hyrian yt-neuvottelujen kokonaisvaikutukseen.

–Irtisanomisten lisäksi on ollut kuusi eläköitynyttä. Kun sanomme, että 17 opettajaa on vaihdettu 15 ohjaajaan, puhumme kokonaisvaikutuksesta opetukseen Hyriassa, hän sanoo.

Lindroos on keskiviikkona tulossa Hyvinkäälle OAJ:n koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtisen kanssa. He tapaavat tuolloin Hyrian opettajia.

Torstaina tapaamisvuorossa on Hyrian johto.

Vierailujen tarkoituksena on selvittää tilannetta, Lindroos sanoo.

–Tuomitsemme opettajien irtisanomiset jyrkästi ja olemme huolissamme opetuksesta ja oppilaista. Opetusta Hyriassa toteutetaan kestämättömällä tavalla, kun opettajia on korvattu ohjaajilla, hän sanoo.

OAJ:n puheenjohtaja Luukkainen muistutti perjantaina, että ”pelkkä ammattimiehen tai -naisen työn matkiminen ei ammattitaidoksi riitä eikä anna välineitä jatko-opinnoissa selviämiseen”.

–Hyrian ja Salpauksen ratkaisut vähentää radikaalisti ammatillisen koulutuksen määrää ovat lähinnä vitsi koulutuksen laatutakuusta, hän sanoi.

Hyrian toimitusjohtaja Vaittinen puolustaa ohjaajien määrän lisäämistä. Mutta olisiko Hyria lisännyt heidän määräänsä ilman rahoituksensa leikkaamista?

–Todennäköisesti, Vaittinen sanoo.

Hänen mukaansa ammattikoulutuksessa tarvitaan ”hyviä opettajia”, mutta rinnalle myös ohjaajia.

OAJ:n Lindroos pitää ammattikoulutuksen uudistamista tarpeellisena.

–Mutta samaan aikaan on tehty satojen miljoonien eurojen leikkauksia opetuksesta.

–Nyt siirretään opetusta opettajilta ohjaajille, joilla ei ole kelpoisuusasetuksen vaatimaa pätevyyttä, Lindroos sanoo.

OAJ tutkii irtisanomiset: "Katsomme tilannetta nyt laajalla kirjolla"

OAJ selvittää nyt Hyrian yt-neuvotteluihin ja irtisanomisiin liittyvää juridiikkaa sekä sitä, onko Hyriassa lain edellyttämä riittävä määrä opettajia.

–Ovatko irtisanomiset menneet oikein ja noudattaneet lainsäädäntöä. Katsomme tilannetta nyt laajalla kirjolla, neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

Aamuposti uutisoi Hyrian irtisanomisista muun muassa elokuussa Toukokuussa päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena irtisanottiin 11 opetushenkilöstöön kuuluvaa työntekijää. Kuuden eläkkeelle jäävän tilalle ei otettu uutta. Lisäksi päättyi määräaikaisia sopimuksia, joille ei tehty jatkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 2. Mieskuoro tarjoaa taas laulamisen iloa Hyvinkäällä – kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan toimintaan
 3. Koulut alkavat Hyvinkäällä, Riihimäellä, Lopella ja Hausjärvellä ensi viikolla – Kouluissa pyritään pitämään etäisyyttä ja välttämään turhia kontakteja
 4. Rikoslakirikokset vähenivät Riihimäellä ja kasvoivat Lopella – Hausjärvellä määrä pysyi identtisenä viime vuoteen nähden
 5. Mommilan kyläpuodilla yhteislauluilta – laulualueena poikkeuksellisesti Retro-kioskin piha
 6. Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa
 7. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 8. Veronpalautukset on maksettu enemmistölle tänään
 9. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 10. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 11. Miro Heiskanen mätti kolme syöttöpistettä Dallasille, Vegas oli silti vahvempi
 12. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 13. Uutissuomalainen: Vain kolme pankkia myöntää edelleen lyhennysvapaita
 14. Golden Globeja jakavia elokuvajournalisteja syytetään viihdejournalismin laittomasta monopolisoinnista
 15. Pääkirjoitus: Nyt riittää poimittavaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 2. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 3. Tammi-kesäkuussa kirjatut rikokset kasvoivat Hyvinkäällä viime vuodesta – huumerikoksissa kasvua 44 prosenttiyksikköä
 4. Mommilan kyläpuodilla yhteislauluilta – laulualueena poikkeuksellisesti Retro-kioskin piha
 5. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 6. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia
 7. Koulut alkavat Hyvinkäällä, Riihimäellä, Lopella ja Hausjärvellä ensi viikolla – Kouluissa pyritään pitämään etäisyyttä ja välttämään turhia kontakteja
 8. Hamilton kaahaa kohti kaikkien aikojen formulakuninkuutta – kuljettajakollegat ovat jo heittäneet pyyhkeen kehään
 9. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 10. Mönkijäajelu päätyi ojaan Lopella – kuski oli humalassa
 11. Kimi Patova ajoi Barcelonassa hyvin, mutta joutui ryöstetyksi kisan jälkeen – "Siinä oli arvokasta tavaraa"
 12. Bensavoro haastoi huoltoasemayrittäjän oikeuteen – käräjäoikeus tuomitsi kauppiaan sakkoihin yksityisyyden suojan loukkaamisesta
 13. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 14. Harrasteajoneuvot kokoontuvat Hyvinkäällä myös tänä kesänä – "Kerrankin pääsi rivistöön ja täytyyhän sitä nyt ainakin yksi autotapahtuma kesään mahduttaa"
 15. Hyvinkäältä tuntuva satsaus opetukseen koronatuen turvin – kova kisa osaajista kuntien kesken

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.