Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kaupunkipyörät helpottavat liikkumista Riihimäellä – hinta määräytyy käytön mukaan

Liikennesuunnittelija Anna-Maija Jämsén vinkkaa, että ennen liikkeelle lähtöä on hyvä tarkistaa pyöräilysäännöt. Ne löytyvät Liikenneturvan nettisivuilta www.liikenneturva.fi. Mia Lagström

Mia Lagström

Riihimäkeläiset saivat pääsiäisen jälkeen käyttöönsä kuusikymmentä kaupunkipyörää.

– Kaupunkipyörien tavoitteena on tukea joukkoliikennettä. Haluamme tarjota myös vaihtoehdon liikkumiseen. Toisinaan matka on liian pitkä kävelemiseen, mutta liian lyhyt autoiluun. Tällöin matka sujuu jouhevammin pyörällä, Riihimäen kaupungin vt. katupäällikkö Maria Vasko kertoo.

Kaupunkipyörät ovat kolmevaihteisia ja niissä on käsijarrut. Pyörän voi ottaa käyttöönsä ja palauttaa pyöräasemalle, joita löytyy 21 eri puolilta kaupunkia. Asemien sijoittelu on toteutettu osin kaupunkilaisten toiveiden mukaan.

– Jos jonkin aseman käyttö jää vähäiseksi, voidaan se siirtää ajokauden aikana toiseen paikkaan.

Pyörän saa käyttöönsä lataamalla puhelimeen Donkey Republic -mobiilisovelluksen. Sovelluksen avulla voi varata pyörän haluamaltaan asemalta ja avata sen sähkölukon. Pyörän voi lukita ja avata niin moneen kertaan, kun on tarve. Vuokrausaika loppuu, kun pyörä palautetaan jollekin pyöräasemista.

– Pyörää voi käyttää vartin silloin tällöin tai vuokrata viikonlopuksi, toimitusjohtaja Aleksanteri Repo kaupunkipyörät toimittavasta KaaKau Oy:stä kertoo.

Jokaisessa kaupungissa on omat tapansa käyttää pyöriä.

Aleksanteri Repo

Alle 15 minuutin pyöräily on maksutonta huhtikuun loppuun saakka.

Kaupunkipyöriin on mahdollista hankkia kertamaksun sijaan myös kausipassin, jolla saa ajaa tunnin kerrallaan koko kesäkauden syksyyn saakka. Toukokuun loppuun mennessä passin ostaneet saavat sen alennettuun 30 euron hintaan. Normaali hinta on 45 euroa.

Aleksanteri Revon mukaan kaupunkipyörien tarkoitus ei ole korvata ihmisten omia pyöriä.

– Jokaiselle vain saattaa tulla pyörän tarve yllättäen. Saa kyydin harrastukseen ja tarvitsee kulkupelin kotimatkaa varten. Haluaa mennä junalle, eikä halua jättää omaa pyörää asemalle pidemmäksi aikaa.

Revon mukaan kokemukset kaupunkipyöristä ovat olleet positiivisia.

– Jokaisessa kaupungissa on omat tapansa käyttää pyöriä. Lappeenrannassa pyöriä käyttävät lähinnä opiskelijat, jotka ajavat pyörillä kerrallaan noin 15–30 minuuttia. Imatralla pyöriä käyttävät kaveriporukat, jotka hakevat useamman pyörän kerralla ja ajavat niillä 3–4 tuntia. Saa nähdä, miten Riihimäellä pyöriä aletaan käyttää. Kaupunkipyörä voi olla vaikka kiva tapa tutustua omaan kotikaupunkiin. Pyöräily on kivaa.

Muutettu 22.4. klo 14.40: pyörissä käsijarrut ja alle 15 minuutin ajelu maksuton huhtikuun loppuun saakka.

Kaupunkipyörät

Kaupunkipyörien kertamaksut ovat 1 euro/vartti, 1,50 euroa/30 minuuttia, 2 euroa/tunti, 5 euroa/neljä tuntia ja 12 euroa/päivä.

Kausipassilla voi pyöräillä tunnin kerrallaan koko kesän syksyyn saakka. Kausipassin hinta on 45 euroa (30 euroa, jos passin ostaa ennen toukokuun loppua).

9 euron kuukausijäsenyydellä saa alle tunnin varauksia rajattomasti.

12 euron kuukausijäsenyydellä, saa alle 12 tunnin varauksia rajattomasti.

Lisää tietoa http://kaakau.fi/riihimaki/.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut