Viikon ruoka: Lounasravintola Minettessä luotetaan mummon reseptikirjaan – Katso reseptivinkki!

Maisa Mikkolan ja Hanna Toivasen mukaan tärkeintä ruoanlaitossa on ruoan maistaminen. – Sen sijaan että noudattaa reseptejä pilkulleen, kannattaa ruokaa aina maistaa ja olla luova. Mia Lagström

Mia Lagström

Lounasravintola Minette on tarjonnut kotiruokalounasta loppiaisesta alkaen.

– Tällä hetkellä tarjoamme noutolounasta. Meiltä saa myös catering-palvelua tilaamalla tuotteet kotiin, yrittäjät Maisa Mikkola ja Hanna Toivanen kertovat.

Ruokavalinnoissaan Mikkola ja Toivanen luottavat perinteiseen kotiruokaan. Tarjolle on haluttu tuoda sellaisiakin perinneruokia, joita ei ihan joka paikasta saa, kuten silakkapihvit ja maksalaatikko.

– Ensimmäinen maksalaatikkopäivä vähän jännitti, mutta hyvin se teki kauppansa, Mikkola kertoo.

Ravintolan ruokalista pohjautuu osin Toivasen kokemuksiin yrittäjänä Kylis-kioskilla Ridasjärvellä.

– Siellä oppi, mistä ihmiset pitävät ja mitä he haluavat syödä.

Osa ravintolan reseptiikasta pohjautuu Mikkolan mummon reseptikirjaan.

– Mummoni on valtavan hyvä ruoanlaittaja. Hänen reseptikirjastaan löytyy monia herkkuja. Lapsuuteni suosikkeja oli mummon uuhilohi.

Asiakkaiden suosiossa ovat erilaiset liharuoat, kuten lihapullat ja lihakastikkeet, sekä uunimakkara. Toivasen mukaan tärkeintä ruoanlaitossa on tuotteiden valmistus alusta saakka itse sekä tietenkin maustaminen.

– Suolalla ja pippurilla pääsee pitkälle. Osa ruoista ei muuta edes kaipaa, kuten kala. Liika maustaminen pilaa sen.

Välillä joukossa on toki voimakkaampiakin makuja, kuten chorizopata.

– Olemme pohtineet, että olisi kiva järjestää teemaviikkoja tai teemapäivä ja tuoda tarjolle makuja eri ruokakulttuureista, Mikkola pohtii.

Tärkeä osa lounasravintola Minetten ruokalistaa on myös kasviruoka.

– Kasvisruokavaliota noudattavia on toistaiseksi asiakaskunnasta pieni osa, mutta kasvisruoka maistuu myös muille kuin kasvisyöjille. On hienoa, että ihmiset maistavat. Tämä vähentää ennakkoluuloja siitä, ettei kasvisruoka voisi olla herkullista, Toivanen sanoo.

Ruoka tilataan edellisenä päivänä klo 18 mennessä sähköpostilla info@minette.fi tai soittamalla puh. 040 647 4748. Ruokalista löytyy netistä www.minette.fi.

Ruoan voi noutaa klo 11–13. Voi tilata yhden hengen annoksen tai isomman satsin neljälle. Ruokaa toimitetaan tarvittaessa myös kotiin. Ruokaa tarjotaan arkipäivisin, mutta tällä hetkellä kokeilussa on myös ruoan nouto lauantaisin.

Sarjassa tutustutaan alueen ruokatarjontaan, ruoan valmistajiin ja kuluttajiin sekä paikallisten herkkusuiden arkeen. Ehdota aihetta: toimitus@rile.fi

Resepti

Härkis-makaronilaatikko

Ainesosat 1 pieni sipuli, 1 pkt härkistä, öljyä paistamiseen, 2 tl paprikajauhetta, mustapippuria myllystä, 2 tl kuivattua persiljaa, 2 tl kuivattua basilikaa, 2 tl suolaa, 7 dl maitoa, 2 kananmuna, 1 pss makaronia.

Hienonna sipuli ja kuullota sitä pannulla öljyssä. Lisää Härkis ja mausteet ja paista hetki.

Keitä makaronit puolikypsiksi (n. 5 min.) suolavedessä. Valuta lävikössä kuiviksi.

Sekoita härkispaistos ja makaronit ja kumoa ne uunivuokaan.

Sekoita munamaito ja kaada se makaroniseoksen päälle. Paista heti 200°C uunissa (kiertoilma 175 °C) n. 45 minuuttia.

Tarjoile salaatin tai raasteen ja halutessasi ketsupin kanssa.

Jos haluaa tehdä vegaanisen makaronilaatikon, voi munan jättää pois ja korvata maidon vaikkapa kauramaidolla tai kasvisliemellä.

Kasvisliemi on suolaista, joten jos käytät kasvislientä, ei reseptiin kannata välttämättä laittaa ohjeen mukaista suola määrää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut