Viikon laji: Kanta-Hämeen autosuunnistus-sarja on Suomen vanhin autourheilun harrastesarja

Autosuunnistuskisoja järjestetään niin aloittelijoille kuin pidempään lajia harrastaneille. Riku Bitterin kotialbumi

Mia Lagström

Autosuunnistusta voidaan pitää rallin esiasteena. 1960-luvulla suunnistus- ja tarkkuusajo muuttuivat suunnistuksellisemmaksi, jolloin autosuunnistus ja ralli lähtivät selkeämmin eroamaan lajeina toisistaan. Harrastajia Suomessa on tällä hetkellä tuhatkunta.

– Huippuvuosina 1980-luvulla kansallisiin kisoihin saattoi osallistua noin 300 autokuntaa. Nykyisin harrastajamäärät ovat vähentyneet, riihimäkeläinen autosuunnistusharrastaja Riku Bitter kertoo.

Autosuunnistuksessa ajetaan ratamestarin suunnittelema reitti mahdollisimman tarkasti ja oikeassa ajassa.

Reitin varrella on aikatarkastuspisteitä, joissa tarkastetaan, että kilpailijat pysyvät sovitussa ajassa. Tavallisesta suunnistuksesta laji eroaa, ettei autosuunnistus ole rastisuunnistusta, vaan reittisuunnistusta.

– Pitää kulkea reitti juuri oikein, mikä voi olla hyvinkin vaikeaa. Reitti voi kulkea esimerkiksi soramontun pohjalla, jossa ei ole selkeitä maamerkkejä. Haastetta tuovat myös kartat, jotka saattavat olla vanhoja ja poiketa siitä, miltä maasto nykyisellä hetkellä näyttää.

Bitter on harrastanut lajia jo vuosia, ja häneltä löytyy kuusi suomenmestaruutta.

– Laji on haasteellinen ja vaatii kartanlukijan ja kuskin hyvää yhteistyötä. Autosuunnistuskilpailut saatetaan käydä hyvin vaativissa olosuhteissa hämärässä ja hankalissa maastoissa. Homman suola on oikean reitin löytäminen.

Bitterin mukaan lajiin saattaa kuulua pientä kiusantekoakin.

– Jos joku tulee ihan peesissä, saatetaan harhauttaa ajamalla tahallaan väärin, mies naurahtaa.

Autosuunnistuksen pariin pääsee helposti. Tarvitaan vain katsastettu henkilöauto ja kaksi innokasta harrastajaa kuskiksi ja kartanlukijaksi. Aloittelijat voivat ajaa tavallisilla katsastetuilla henkilöautoilla. Aktiiviharrastajat käyttävät autoja, joissa on panssaripohja, tehokkaammat valot ja jäykempi jousitus.

Lähiseudulla ajetaan useamman seuran yhteistä harrastesarjaa Kanta-Hämeen AS-sarjaa, joka on Suomen vanhin autourheilun harrastesarja. Sarjassa on luokkia niin aloittelijoille kuin pidempään kilpaa ajaneille.

– Vastaavia autosuunnistussarjoja löytyy myös Pohjanmaalta sekä Joensuun, Oulun ja Kuopion ympäristöstä. Tällä hetkellä sarjoja ei tosin ajeta koronapandemian vuoksi, Bitter kertoo.

Autosuunnistuksessa ajetaan myös Suomen mestaruuksista sekä Pohjois-Euroopan mestaruuksista.

Autosuunnistus

Kilpalisenssiä ei tarvita

Autosuunnistuskilpailuissa on noudatettava liikennesääntöjä, sillä kilpailuja ei ajeta suljetuilla reiteillä. Kuskilta on löydyttävä ajokortti. Kartanlukija voi olla alle 18-vuotias.

Kilpailuissa ajetaan tavallisella katsastetulla henkilöautolla.

Kilpailuun osallistuminen ei edellytä autourheiluseuran jäsenyyttä eikä kilpalisenssiä.

Ennen ensimmäistä kisaa kannattaa kysyä neuvoja pidempään harrastaneelta tai kisojen järjestäjältä.

Lisää tietoa www.autosuunnistus.net.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.