Viikon laji: Kanta-Hämeen autosuunnistus-sarja on Suomen vanhin autourheilun harrastesarja

Autosuunnistuskisoja järjestetään niin aloittelijoille kuin pidempään lajia harrastaneille. Riku Bitterin kotialbumi

Mia Lagström

Autosuunnistusta voidaan pitää rallin esiasteena. 1960-luvulla suunnistus- ja tarkkuusajo muuttuivat suunnistuksellisemmaksi, jolloin autosuunnistus ja ralli lähtivät selkeämmin eroamaan lajeina toisistaan. Harrastajia Suomessa on tällä hetkellä tuhatkunta.

– Huippuvuosina 1980-luvulla kansallisiin kisoihin saattoi osallistua noin 300 autokuntaa. Nykyisin harrastajamäärät ovat vähentyneet, riihimäkeläinen autosuunnistusharrastaja Riku Bitter kertoo.

Autosuunnistuksessa ajetaan ratamestarin suunnittelema reitti mahdollisimman tarkasti ja oikeassa ajassa.

Reitin varrella on aikatarkastuspisteitä, joissa tarkastetaan, että kilpailijat pysyvät sovitussa ajassa. Tavallisesta suunnistuksesta laji eroaa, ettei autosuunnistus ole rastisuunnistusta, vaan reittisuunnistusta.

– Pitää kulkea reitti juuri oikein, mikä voi olla hyvinkin vaikeaa. Reitti voi kulkea esimerkiksi soramontun pohjalla, jossa ei ole selkeitä maamerkkejä. Haastetta tuovat myös kartat, jotka saattavat olla vanhoja ja poiketa siitä, miltä maasto nykyisellä hetkellä näyttää.

Bitter on harrastanut lajia jo vuosia, ja häneltä löytyy kuusi suomenmestaruutta.

– Laji on haasteellinen ja vaatii kartanlukijan ja kuskin hyvää yhteistyötä. Autosuunnistuskilpailut saatetaan käydä hyvin vaativissa olosuhteissa hämärässä ja hankalissa maastoissa. Homman suola on oikean reitin löytäminen.

Bitterin mukaan lajiin saattaa kuulua pientä kiusantekoakin.

– Jos joku tulee ihan peesissä, saatetaan harhauttaa ajamalla tahallaan väärin, mies naurahtaa.

Autosuunnistuksen pariin pääsee helposti. Tarvitaan vain katsastettu henkilöauto ja kaksi innokasta harrastajaa kuskiksi ja kartanlukijaksi. Aloittelijat voivat ajaa tavallisilla katsastetuilla henkilöautoilla. Aktiiviharrastajat käyttävät autoja, joissa on panssaripohja, tehokkaammat valot ja jäykempi jousitus.

Lähiseudulla ajetaan useamman seuran yhteistä harrastesarjaa Kanta-Hämeen AS-sarjaa, joka on Suomen vanhin autourheilun harrastesarja. Sarjassa on luokkia niin aloittelijoille kuin pidempään kilpaa ajaneille.

– Vastaavia autosuunnistussarjoja löytyy myös Pohjanmaalta sekä Joensuun, Oulun ja Kuopion ympäristöstä. Tällä hetkellä sarjoja ei tosin ajeta koronapandemian vuoksi, Bitter kertoo.

Autosuunnistuksessa ajetaan myös Suomen mestaruuksista sekä Pohjois-Euroopan mestaruuksista.

Autosuunnistus

Kilpalisenssiä ei tarvita

Autosuunnistuskilpailuissa on noudatettava liikennesääntöjä, sillä kilpailuja ei ajeta suljetuilla reiteillä. Kuskilta on löydyttävä ajokortti. Kartanlukija voi olla alle 18-vuotias.

Kilpailuissa ajetaan tavallisella katsastetulla henkilöautolla.

Kilpailuun osallistuminen ei edellytä autourheiluseuran jäsenyyttä eikä kilpalisenssiä.

Ennen ensimmäistä kisaa kannattaa kysyä neuvoja pidempään harrastaneelta tai kisojen järjestäjältä.

Lisää tietoa www.autosuunnistus.net.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tahkon Leidit haastoi tosissaan hallitsevan mestarin kotikentällään – tuomarit saivat sapiskaa pelinjohtajilta ottelun jälkeen
 2. Lähikunnissa tankki täyttyy kallistumisesta huolimatta – selvitimme mistä polttoainetta saa edullisimmin
 3. Alueen viikonlopun urheilutarjonta vilkastui – perinteinen katukoristurnaus järjestetään tällä kertaa Hyvinkään Sveitsissä
 4. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 5. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 6. Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä
 7. Marjastus: Suomen marjametsissä on paljon muutakin maistettavaa kuin mustikka – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen kehottaa ottamaan metsään muun muassa kumisaappaat, ensiapuvälineet ja vesipullon
 8. Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa
 9. Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 16 kuollut, kymmeniä loukkaantunut
 10. Bukarestista Suomeen saapuvat lentomatkustajat ovat ensimmäisiä, jotka ohjataan suoraan koronatesteihin – testeistä voi toistaiseksi vielä kieltäytyä
 11. S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä
 12. Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille – katsoo Lamin heikentäneen Hongkongin autonomiaa
 13. Jokerien on määrä aloittaa KHL-kautensa Minskissä Dinamoa vastaan
 14. Riemua ja vauhtia riitti Riihimäen jalkapalloleirillä – "Täällä on aina kivaa, kun saa tutustua uusiin ihmisiin"
 15. ENCE ja HAVU Gaming tekivät erikoisen pelaajakaupan – "xseveN" edustaa jatkossa kahta joukkuetta pelikieltovyyhdin takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 3. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 4. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 5. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 6. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 7. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 8. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 9. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 10. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 11. Ensin koronavirus, sitten nuori kotirouva – tekikö Lukashenko kohtalokkaita virhearvioita?
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 14. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 15. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.