Toukokuussa odotettu komeetta on lässähtämässä pannukakuksi – "Komeetat voivat olla arvaamattomia", sanoo hyvinkääläinen tähtiharrastaja

Tähtitaivas: Tällä hetkellä kiikareilla voi katsella kolmea eri komeettaa. Ne koostuvat jäästä, kivestä ja pölystä.

17P/Holmes-komeetta näkyi tähtitaivaalla paljain silmin vuonna 2007. Kuva on otettu Petri Kehusmaan kotiobservatoriosta. Komeetalle muodostuu kahden pyrstön lisäksi koma eli ytimen ympärille muodostuu kirkas kaasukehä sen kuumentuessa. 17P/Holmesin koma oli halkaisijaltaan yli 1,4 miljoonaa kilometriä. Petri Kehusmaa

Mia Lagström

Toukokuussa maapallon lähistölle odotettiin kirkasta ja komeaa C/2019 Y4 Atlas -komeettaa, jonka voisi nähdä tähtitaivaalla jopa paljain silmin.

– Viimeisin tieto on, että komeetan ydin on hajonnut kahteen osaan, joten se on lässähtämässä pannukakuksi. Komeetat voivat olla arvaamattomia, hyvinkääläinen tähtitieteen harrastaja Petri Kehusmaa pahoittelee.

Kehusmaan mukaan täysin ei kannata vielä innosta luopua, sillä mikäli toinen osa komeetasta on jäänyt kohtalaisen kokoiseksi, saattaa siitä tulla vielä jonkin näköinen. Tällä hetkellä komeetta näkyy kiikareilla pienenä utupilvenä. Keväiseltä tähtitaivaalta voi bongata kaksi muutakin komeettaa.

– Komeetat ovat kuin likaisia lumipalloja, jotka koostuvat jäästä, kivestä ja pölystä. Kun ne saapuvat auringon läheisyyteen, alkavat ne sulaa muodostaen komeetalle sen tunnunomaisen pyrstön.

Maapallon ohitse lentävät komeetat ovat pääosin lähtöisin kahdesta maailmankaikkeuden kolkasta aurinkokunnan ulkoreunoilta. Säännöllisesti aurinkokuntaan palaavat ja alle 200 vuodessa auringon kiertävät komeetat tulevat useimmiten Kuiperin vyöhykkeeltä Neptunuksen kiertoradan takaa eli suhteellisen läheltä. Nämä komeetat saattaa nähdä useamman kerran ihmiselämän aikana.

Toinen komeettojen pääasiallinen koti on Oortin pilvi, joka on yhtä vanha kuin aurinkokuntamme. Oortin pilvi sijaitsee noin valovuoden päässä. Mittasuhteista kertoo, että esimerkiksi aurinkoa lähin tähti on 4,2 valovuoden päässä.

Jupiterin massa on 99,99 prosenttia koko aurinkokuntamme massasta.

– Oortin pilvi on ikään kuin ontto pallo, jonka sisällä meidän aurinkokuntamme on. Komeetat sijaitsevat pallon pintakerroksessa.

Komeetat saattavat lähteä liikkeelle tönäistessään tosiaan. Niiden liikkeelle lähtöön voi vaikuttaa myös lähitähden liikkeet ja painovoimassa tapahtuvat muutokset.

– Ei voida ennalta tietää, mistä suunnasta komeetat aurinkokuntaamme singahtavat ja millaiseksi niiden kiertorata muodostuu.

Törmäyskin on mahdollista. Tällainen törmäys onnistuttiin kuvaamaan vuonna 1994, kun Shoemaker-Levy 9

-komeetta törmäsi Jupiteriin. Suuren suurta vahinkoa törmäys ei jättikokoiselle planeetalle aiheuttanut.

– Jupiterin massa on 99,99 prosenttia koko aurinkokuntamme massasta, joten se on melko iso jötikkä. Planeetan kaasukehään jäi törmäyksestä pieni jälki, joka oli näkyvissä muutamia päiviä ennen kuin se katosi kokonaan.

Tähtitaivas

Kolme komeettaa

Tällä hetkellä tähtitaivaalta voi havaita kiikareilla ja kaukoputkella kolme komeettaa: C/2019 Y4 Atlas, C/2017 T2 ja C/2019 Y1 Atlas.

Pääosa komeetoista saapuu aurinkokuntaamme Kuperin vyöhykkeeltä ja Oortin pilvestä. Jonkin verran niitä voi tulla myös asteroidivyöhykkeeltä tai tähtien välisestä avaruudesta toisesta planeettajärjestelmästä.

Komeetta tulee latinankielestä ja se tarkoittaa tähteä, jolla on hiukset.

Ursan Zeniitti-verkkojulkaisusta löytyy koordinaatit, missä kohtaa tähtitaivasta komeetat tällä hetkellä kulkevat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tahkon Leidit haastoi tosissaan hallitsevan mestarin kotikentällään – tuomarit saivat sapiskaa pelinjohtajilta ottelun jälkeen
 2. Lähikunnissa tankki täyttyy kallistumisesta huolimatta – selvitimme mistä polttoainetta saa edullisimmin
 3. Alueen viikonlopun urheilutarjonta vilkastui – perinteinen katukoristurnaus järjestetään tällä kertaa Hyvinkään Sveitsissä
 4. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 5. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 6. Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä
 7. Marjastus: Suomen marjametsissä on paljon muutakin maistettavaa kuin mustikka – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen kehottaa ottamaan metsään muun muassa kumisaappaat, ensiapuvälineet ja vesipullon
 8. Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa
 9. Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 16 kuoli, kymmeniä loukkaantui
 10. Bukarestista Suomeen saapuvat lentomatkustajat ovat ensimmäisiä, jotka ohjataan suoraan koronatesteihin – testeistä voi toistaiseksi vielä kieltäytyä
 11. S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä
 12. Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille – katsoo Lamin heikentäneen Hongkongin autonomiaa
 13. Jokerien on määrä aloittaa KHL-kautensa Minskissä Dinamoa vastaan
 14. Riemua ja vauhtia riitti Riihimäen jalkapalloleirillä – "Täällä on aina kivaa, kun saa tutustua uusiin ihmisiin"
 15. ENCE ja HAVU Gaming tekivät erikoisen pelaajakaupan – "xseveN" edustaa jatkossa kahta joukkuetta pelikieltovyyhdin takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 3. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 4. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 5. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 6. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 7. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 8. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 9. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 10. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 11. Ensin koronavirus, sitten nuori kotirouva – tekikö Lukashenko kohtalokkaita virhearvioita?
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen
 14. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 15. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.