Taidemuseo piilottaa kirjoja löydettäväksi julkisten taideteosten luo

Anssi Pulkkisen ja Nestori Syrjälän HUPS!-taideteos leikittelee taideteosta ympäröivän kaiteen muodolla kannustaen ympäristön havainnointiin uusista näkökulmista. Hyvinkään taidemuseo

Mia Lagström

Taiteilijat Anssi Pulkkinen ja Nestori Syrjälä pystyttivät viime viikolla HUPS!-tilataideteosta Metsäkaltevataloon.

– Uutta julkista taidetta on suunnitteilla myös uuden lukion tiloihin Kipinä-taloon, Hyvinkään taidemuseon ts. amanuenssi Marjo Kuula kertoo.

Kuulan mukaan Hyvinkäältä löytyy julkaista taidetta mukavasti. Kaikkiaan kaupungilla on 34 veistosta ja taideteosta sekä 48 muistomerkkiä ja -laattaa. Viime vuosina joukkoon on saatu myös graffititaidetta ja muraaleja, kuten Jani Leinosen muraali vuodelta 2017 Sillakorvankadun betonimuurissa ja ranskalaisen taiteilija Mantran perhosmuraali kerrostalon seinässä Jokelankatu 7:ssä vuodelta 2018.

– Muraalit ovat tämän hetken juttu ja varsin pidettyjä, Kuula kertoo.

Tunnetuin Hyvinkään julkisista taideteoksista lienee Hitsaajat-patsas. Taiteilija Mauno Oittisen suunnitteleman patsaan Hyvinkään kaupungille lahjoitti Kone Oy vuonna 1963. Alun perin Hitsaajat-patsas sijaitsi Jussintorin länsipäässä. Nykyiselle paikalleen se sijoitettiin 1981.

Hyvinkääläisille rakkaita ja merkityksellisiä ovat myös Terho Sakin ja Anneli Sipiläisen teokset, joita löytyy katukuvasta useita, kuten Terho Sakin pronssinen Pärskepyrstö vuodelta 1961 Parantolan puistossa ja Korkokuva-reliefi vuodelta 1966 Laurean ulkoseinässä.

– Terho Sakin teokset ovat aikaa kestäviä, vaikka niissä onkin vahva oman aikansa tyyli, Kuula luonnehtii.

Anneli Sipiläisen vuonna 1970 valmistunut betoninen Lintutyttö löytyy Kauniston vanhainkodista ja vuonna 1977 valmistunut pronssiveistos Sisarukset Hyvinkään Yhteiskoulun pihalta. Teosten malleina toimivat taiteilijan omat tyttäret. Varsin veikeä on myös lohikäärmettä esittävä betoninen Lieska-Liisa Paavolan koulun pihalla vuodelta 1975.

Ehkä mieluisin ja rakkain julkinen taideteos monelle hyvinkääläiselle on Pirkko Nukarin pronssiveistos Sirkuskarhu vuodelta 1977. Kuula kertoo näkevänsä Hyvinkään taidemuseon edustalla mopoilevan karhun työhuoneensa ikkunasta.

– Ei ole kauaakaan aikaa, kun äitinsä kanssa liikkeellä ollut pieni poika kaahasi potkupyörällä karhun viereen ja huusi: ”Katso äiti!”. On sydäntä lämmittävää seurata, kuinka patsasta käydään ihastelemassa, taputtelemassa ja halaamassa.

Kaupunkikuva elää, eikä julkisiin taideteoksiin tule aina kiinnitettyä huomiota. Nyt kun ihmisillä on enemmän aikaa, kannustaa Kuula suuntaamaan kävelylle kaupungille ja tutustumaan Tarinasoitin-mobiilisovelluksen avulla julkiseen taiteeseen. Sovellus löytyy Hyvinkään taidemuseon nettisivuilta kohdasta Kokoelmat/Julkiset taideteokset/mobiilisovellus (sivun alaosassa).

– Sovellusta voi käyttää kaikissa puhelimissa ja tableteissa. Sovelluksesta löytyy tietoa julkisista taideteoksista sekä kartta, josta näkee, missä taideteoksia on.

Kirjojen ystävien kannattaa lähteä liikkeelle huomenna torstaina 23.4. Kirjan ja ruusun päivän ja Yrjön nimipäivän kunniaksi Hyvinkään taidemuseo on paketoinut Yrjö Saarisen kirjoja vedenpitäviin paketteihin ja sijoittanut niitä taidemuseon lähistöllä olevien julkisten taideteosten luo ihmisten löydettäväksi.

Julkista taidetta

Riihimäellä

Riihimäeltä löytyy vajaat 30 patsasta, muistomerkkiä ja reliefiä, joista tunnetuimpia kuvanveistäjä Kalervo Kallion Lasinpuhaltaja-patsas vuodelta 1960. Patsaasta löytyy myös pienoismalli Suomen lasimuseon pääsisäänkäynnin vierestä.

Toinen monelle tuttu on Topparoikka eli radanrakentajien muistomerkki Keskuspuistossa. Kari Juvan veistämä patsas paljastettiin Riihimäki-päivänä 1970 Riihimäki-Pietari-radan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Tietoa Riihimäen julkisista teoksista löytyy osoitteesta www.riihimaki.fi/palvelut/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kulttuuri/nahtavyydet/patsaat-ja-muistomerkit/.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ryttylän puistopuutarha hurmaa komeilla puillaan – vaaleanpunaisen talokaunottaren ympärille syntyy jatkuvasti uusia ideoita
 2. Hyvä sää houkuttelee vesille – Hyvinkään kaupungin vuokraveneet ovat olleet tänä kesänä kysyttyjä
 3. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 4. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 5. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 6. HyMK:n speedwayjoukkue toinen Haapajärvellä – Tero Aarnio oli joukkueen pisterohmu
 7. Bottaksen ja Hamiltonin taistelu käy kuumana Itävallassa
 8. Ennakkosuosikki Elian Web ravasi keulalta Suur-Hollolan voittoon
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. CNN: Klubilla Etelä-Carolinassa ammuttu – useita ihmisiä viety sairaalaan
 11. Mies ajoi autolla päin mielenosoittajia Seattlessa – yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti
 12. Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?
 13. Daniel Ståhlilta on kisavire hukassa – valmentaja harmittelee tekniikkaongelmia, kun kiekko lentää harjoituksissa yli 70 metriin
 14. Zidane pitää Real Madridin ruodussa: "Emme ole vielä voittaneet mitään"
 15. Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 3. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 4. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 5. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 6. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 7. Suur-Hollolassa katseet kääntyvät Elian Webiin – "En vaihtaisi hevosta muiden finalistien kanssa"
 8. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki
 9. Vanhankirkon sillasta tehtiin urakkapäätös – paalutustyöt alkavat jo heinäkuussa
 10. Kanye West pyrkii Yhdysvaltain presidentiksi
 11. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 12. Tehtaansuolle uusi esteetön polku – syksyllä terveysmetsäpolulla pääsee pyörätuolillakin kulkemaan rengasreitin
 13. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 14. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 15. Konttikirppis palaa Atomin parkkipaikalle parin vuoden tauon jälkeen – "Paikalle mahtuu ainakin 30-40 myyjää"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.