Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taidemuseo piilottaa kirjoja löydettäväksi julkisten taideteosten luo

Taiteilijat Anssi Pulkkinen ja Nestori Syrjälä pystyttivät viime viikolla HUPS!-tilataideteosta Metsäkaltevataloon.

– Uutta julkista taidetta on suunnitteilla myös uuden lukion tiloihin Kipinä-taloon, Hyvinkään taidemuseon ts. amanuenssi Marjo Kuula kertoo.

Kuulan mukaan Hyvinkäältä löytyy julkaista taidetta mukavasti. Kaikkiaan kaupungilla on 34 veistosta ja taideteosta sekä 48 muistomerkkiä ja -laattaa. Viime vuosina joukkoon on saatu myös graffititaidetta ja muraaleja, kuten Jani Leinosen muraali vuodelta 2017 Sillakorvankadun betonimuurissa ja ranskalaisen taiteilija Mantran perhosmuraali kerrostalon seinässä Jokelankatu 7:ssä vuodelta 2018.

– Muraalit ovat tämän hetken juttu ja varsin pidettyjä, Kuula kertoo.

Tunnetuin Hyvinkään julkisista taideteoksista lienee Hitsaajat-patsas. Taiteilija Mauno Oittisen suunnitteleman patsaan Hyvinkään kaupungille lahjoitti Kone Oy vuonna 1963. Alun perin Hitsaajat-patsas sijaitsi Jussintorin länsipäässä. Nykyiselle paikalleen se sijoitettiin 1981.

Hyvinkääläisille rakkaita ja merkityksellisiä ovat myös Terho Sakin ja Anneli Sipiläisen teokset, joita löytyy katukuvasta useita, kuten Terho Sakin pronssinen Pärskepyrstö vuodelta 1961 Parantolan puistossa ja Korkokuva-reliefi vuodelta 1966 Laurean ulkoseinässä.

– Terho Sakin teokset ovat aikaa kestäviä, vaikka niissä onkin vahva oman aikansa tyyli, Kuula luonnehtii.

Anneli Sipiläisen vuonna 1970 valmistunut betoninen Lintutyttö löytyy Kauniston vanhainkodista ja vuonna 1977 valmistunut pronssiveistos Sisarukset Hyvinkään Yhteiskoulun pihalta. Teosten malleina toimivat taiteilijan omat tyttäret. Varsin veikeä on myös lohikäärmettä esittävä betoninen Lieska-Liisa Paavolan koulun pihalla vuodelta 1975.

Ehkä mieluisin ja rakkain julkinen taideteos monelle hyvinkääläiselle on Pirkko Nukarin pronssiveistos Sirkuskarhu vuodelta 1977. Kuula kertoo näkevänsä Hyvinkään taidemuseon edustalla mopoilevan karhun työhuoneensa ikkunasta.

– Ei ole kauaakaan aikaa, kun äitinsä kanssa liikkeellä ollut pieni poika kaahasi potkupyörällä karhun viereen ja huusi: ”Katso äiti!”. On sydäntä lämmittävää seurata, kuinka patsasta käydään ihastelemassa, taputtelemassa ja halaamassa.

Kaupunkikuva elää, eikä julkisiin taideteoksiin tule aina kiinnitettyä huomiota. Nyt kun ihmisillä on enemmän aikaa, kannustaa Kuula suuntaamaan kävelylle kaupungille ja tutustumaan Tarinasoitin-mobiilisovelluksen avulla julkiseen taiteeseen. Sovellus löytyy Hyvinkään taidemuseon nettisivuilta kohdasta Kokoelmat/Julkiset taideteokset/mobiilisovellus (sivun alaosassa).

– Sovellusta voi käyttää kaikissa puhelimissa ja tableteissa. Sovelluksesta löytyy tietoa julkisista taideteoksista sekä kartta, josta näkee, missä taideteoksia on.

Kirjojen ystävien kannattaa lähteä liikkeelle huomenna torstaina 23.4. Kirjan ja ruusun päivän ja Yrjön nimipäivän kunniaksi Hyvinkään taidemuseo on paketoinut Yrjö Saarisen kirjoja vedenpitäviin paketteihin ja sijoittanut niitä taidemuseon lähistöllä olevien julkisten taideteosten luo ihmisten löydettäväksi.