Yli 14 000 vedonnut ahman tappamista vastaan – ”Suomessa on vähemmän ahmoja kuin saimaannorppia”

Jari Pietiläinen

Maa- ja metsätalousministeriö esittää kahdeksan ahman tappamista porovahinkojen vähentämiseksi. Perjantaina puoleenpäivään mennessä yli 14 000 ihmistä oli allekirjoittanut vetoomuksen vastustaakseen ministeriön esitystä.

Allekirjoittajien määrä on merkittävä, sillä WWF:n, Luonto-Liiton, BirdLifen ja Animalian vetoomukseen on kerätty nimiä vain reilun viikon ajan.

WWFSuomen pääsihteeri Liisa Rohweder arvioi, että allekirjoittajien suuri lukumäärä on vahva viesti ahman suojelemisen puolesta.

– Toivomme, että maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ottaa tuhansien suomalaisten mielipiteen huomioon päätöstä tehdessään.

Ahmoja on Suomessa noin 220–250 yksilöä. Laji luokitellaan erittäin uhanalaiseksi. Esimerkiksi saimaannorppia on noin 380 yksilöä.

– Suomessa on selvästi vähemmän ahmoja kuin saimaannorppia. Ahman tappamista ei tässä tilanteessa pidä sallia, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää tappolupia, koska ahma aiheuttaa suurpedoista eniten porovahinkoja. Tappolupia voitaisiin myöntää kahdeksan, vaikka poronhoitoalueella elää vain noin 100 ahmaa.

– Ahman ainoa uhka ja uhanalaisuuden syy on tällä hetkellä se, että ihmiset tappavat niitä. Ahman aiheuttamien porovahinkojen korvaaminen on erittäin tärkeää, mutta erittäin uhanalaisen lajin tappaminen ei ole oikea ratkaisu, Tolvanen sanoo.

WWF:n mielestä tärkein ratkaisu ahman ja porotalouden yhteensovittamiseksi olisi siirtyä reviiripohjaiseen, ahman onnistuneiden pesintöjen määrän perusteella maksettavaan porovahinkojen korvaukseen.

Tärkeää on myös salametsästyksen ehkäisyn, erävalvonnan ja petovahinkojen maastotarkastuksen tehostaminen. Vaihtoehtoinen ratkaisu olisi siirtää merkittäviä porovahinkoja aiheuttava ahmayksilö muualle.

Maa- ja metsätalousministeriö odottaa lausuntoja aiheesta tänään. Päätös tappoluvista tehdään todennäköisesti pian. Järjestöt jatkavat nimien keruuta siihen asti. Vetoomus löytyy WWF:n sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: ”Tiedän kyllä, että Jeesus sovittaa synnit. Mutta mielelläni ajattelisin, että Jumala on ne säveltänyt” – Juice Leskisen lausahduksista syntyi kirja
 2. Ministeriöltä korona-apua varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen – Riihimäki ja Hyvinkää saavat alueella eniten
 3. Teivainen ohjasti kolme voittoa Riksun raveissa – Vokkeni oli alkuun nihkeä, mutta irtosi sitten hyvään kiriin
 4. Iäkäs mies hukkui Hausjärvellä keskiviikkoiltana
 5. Schjerfbeckin taide koki Hyvinkäällä muutoksen – "Täällä hän nautti maalaamisesta Pariisin ja Helsingin stressaavien vuosien jälkeen"
 6. Yön uutiskooste: Suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee
 7. Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää
 8. Yhdysvallat rankaisee korkea-arvoisia kiinalaisviranomaisia uiguureihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista
 9. Trumpin ex-asianajaja passitettiin takaisin vankilaan – rikkoi kotiarestin sääntöjä
 10. Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65 000 uutta tartuntaa
 11. Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – Suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee
 12. Saksan valtion viestinnässä työskennellyttä miestä epäillään Egyptin vakoojaksi
 13. Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"
 14. Tim Sparvin kipparoima Midtjylland varmisti Tanskan mestaruuden
 15. Noah Lyles tykitti "200 metriä" alle 19 sekunnin – väärä rata pilasi haamutuloksen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Nämä yritykset Hyvinkäällä saivat 100 000 euroa Business Finlandilta – listalla ainakin Ventoniemi, Muuttohaukat ja Hyvinkään Hyvä Kunto
 3. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 4. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 5. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 6. Erkkilöille tulee miljoonas kerätty tumppi täyteen – pariskunta jättää myös pian jäähyväiset Hyvinkäälle
 7. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 8. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle
 9. Hyvinkään kaupunki ei käytä etuosto-oikeuttaan Sahanmäen kiinteistökaupassa – ostajana Tieluiskan tytäryhtiö
 10. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 11. Katri Kulmuni Riihimäellä: "En toivoisi sitä edes pahimmalle vihamiehelle" – ero oli kova paikka ministerille
 12. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 13. Iäkäs mies hukkui Hausjärvellä keskiviikkoiltana
 14. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa
 15. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.