Liitto uhkaa Juha Sipilää jo poliittisella lakolla – "Täysin kohtuutonta leimata työttömät"

Hallituksen jo hyväksymä työttömien aktiivimalli ei saanut suomalaisilta kannatusta. Vastalauseeksi kerätty adressi sai viikossa taakseen 50 000 nimeä. Jani Jakonen / arkisto

Jari Pietiläinen

SAK:lainen Teollisuusliitto tuomitsee jyrkästi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen niin sanotun aktiivimallin. Eduskunta hyväksyi aktiivimallin tänään äänestysluvuin 103–90. Ammattiliiton mukaan työttömyystukia leikkaava malli ainoastaan kurittaa työttömiä eikä lisää työllisyyttä.

Liittovaltuuston mielestä aktiivimallin käyttöönotto on yksipuolinen toimi, jonka tarkoituksena on vain käyttää isäntävaltaa ja nöyryyttää sekä leimata työttömiä työnhakijoita.

Teollisuusliiton tänään päättyneessä valtuuston syyskokouksessa käytiin vilkas keskustelu eduskunnan hyväksymästä aktiivimallista. Monessa puheenvuorossa muistutettiin, että hallitus lupasi kilpailukykysopimuksen yhteydessä olla tekemättä enää lisäleikkauksia työttömyysturvaan.

Samoin hallitus lupasi valmistella muut työelämään liittyvät asiat kolmikantaisesti. Kumpikin lupaus on nyt Teollisuusliiton mielestä petetty.

– Tällainen meno ei vetele. Nyt liitto on velvollinen valmistelemaan toimia, jotka mahdollistavat poikkileikkaavasti liiton ammattiosastojen valmistautumisen poliittisiin lakkoihin, arvioi Teollisuusliiton valtuusto.

Työttömyyskorvausta on jatkossa tarkoitus leikata 4,65 prosentilla alennettuna, jos työtön ei ole osoittanut lain määrittelemää aktiivisuutta työnhaussa tai osallistumisessa työllisyyttä edistäviin toimiin.

– Monet asiantuntijat ovat pitäneet kohtuuttomana sitä, että työtön voidaan leimata passiiviseksi, vaikka hänellä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia päästä mukaan tällaisiin toimiin, valtuusto huomauttaa.

Epäselvää on sekin, miten Kelan ja työttömyyskassojen henkilöstö selviää aktiivimallin tuomasta lisätyöstä ilman, että syntyy kohtuuttomia vaikeuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Versowoodin henkilökunta taltutti palonalun Riihimäellä
 2. Korona haukkasi jopa puolet liikevaihdosta – Yritysten tunnelmat Riihimäellä ja Hyvinkäällä vaihtelevat toimialasta riippuen
 3. Riihimäen kaupungintalolle laadittava uusi kaava ennen myyntiä
 4. HyPS voitti HIFKin naisten Kolmosessa – B-tytöt aloittavat sarjansa lauantaina vieraissa
 5. Uusia tiemerkintöjä tehdään tänä vuonna ainakin elo-syyskuulle – "Keltaisia merkintöjä näkyy varmasti toukokuun 2023 loppuun asti"
 6. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä
 7. Jokerit pelaa SM-liigajoukkueita vastaan kuuden vuoden tauon jälkeen – osallistuu harjoitusturnaukseen Imatralla
 8. Lumeavioliitto avasi ovet kisalavoille – Neuvostojohtaja Brežneviäkin lähestynyt mestaribodari Olev Annus muutti Suomeen tammikuussa 1984
 9. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 10. Mari Kiuru kilpaili toiseksi Pikonlinnassa
 11. Linda Henriksson golfasi reikäpelin Suomen mestaruuden ja pohtii paluuta Yhdysvaltain kakkostason kilpailuihin
 12. HyPSin miesten kiri puri Nelosessa – Nurminen maalasi kahdesti
 13. Muhoksen metsäpalon sammutustyöt jatkuvat viikonlopun yli – palopesäkkeitä on runsaasti
 14. Miestä epäillään alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista – poliisi on saanut useita ilmoituksia miehestä tämän vuoden ja viime syksyn aikana.
 15. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.