Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Mentalisti Pete Poskiparta: ”Edes tiede ei ymmärrä ihmismielen kaikkia salaisuuksia"

Mentalisti Pete Poskiparta kertoo rakastavansa mielen mysteerejä. – Olen aina halunnut vierailla toisen ihmisen korvien välissä. On kiehtova ajatus, että voisi nähdä maailman hetken ajan toisen ihmisen silmin. Suvi Kukka Kärkkäinen

Mia Lagström

Ajatuksenlukua ja ennalta tietämistä – mentalisti on varmasti hyvä saamaan ihmiset tekemään, mitä hän haluaa?

– Niinhän sitä luulisi, mutta yritäpä saada lapset siivoamaan huoneensa, mentalisti Pete Poskiparta naurahtaa.

Hän kuitenkin myöntää, että tietyissä tilanteissa mentalisti pystyy vaikuttamaan toiseen ihmiseen.

– Mentalisti pystyy kääntämään tilanteen itselleen edulliseksi. Hän pystyy saamaan toisen ihmisen puolelleen, mistä on varmasti hyötyä esimerkiksi kaupanteon yhteydessä.

Eräässä ohjelmanumerossaan Poskiparta laittaa ihmiset kirjoittamaan paperilapuille kysymyksiä. Tämän jälkeen hän vastaa näihin kysymyksiin näkemättä niitä.

– Se numero tyrmistyttää yleisön aina. He eivät voi ymmärtää, miten pystyn tietämään, millaisen kysymyksen he ovat paperilapulle kirjoittaneet.

Tässä piilee Poskiparran mukaan mentalismin hienous. Kun ihminen katsoo taikurin tekemää temppua, tietää hän, että tempun taustalla on aina joku jippo. Mentalisteillakin on omat ammattisalaisuutensa, mutta esityksissä hyödynnetään myös muistamista ja havaintokykyä.

– Mentalistin esityksessä yleisö joutuu pohtimaan, onko nähty totta vai ei. Ihmismielen mysteerit ovat kiehtovia. Vaikka olemme teknisesti edistyneitä, edes tiede ei ymmärrä ihmismielen kaikkia salaisuuksia.

Poskiparta aloitti perinteisen taikuuden parissa jo kymmenenvuotiaana. Koulujen ja armeijan jälkeen taikuudesta tuli ammatti. 2000-luvulla hän näki yhdysvaltalaisen Richard Osterlindin esityksen. Se teki lähtemättömän vaikutuksen ja mies alkoi tutustua mentalismiin. Hänen oppi-isänään toimi legendaarinen yhdysvaltalainen mentalisti Bob Cassidy.

– Lähdin hänen oppiinsa Las Vegasiin vuonna 2008 ja meistä tuli hyvät ystävät. Taikuudessa on hyvin tyypillistä mestari-kisälli-tyyppinen koulutus. Joukosta löytyy toki myös itseoppineita.

Ohjelmanumeroita opitaan myös yhteisissä tapaamisissa ja konferensseissa. Poskiparta kertoo tekevänsä ohjelmanumeroistaan kuitenkin aina omanlaisensa.

– Olen opiskellut myös näyttämötaiteita, sillä teatterillinen ilmaisu on esityksessä tärkeää.

Tärkeää on myös yleisö.

– Moni kertoo pelänneen ennen esitystä ”joutuvansa” mukaan esitykseen, mutta jälkeenpäin he toteavat tyytyväisenä ”päässeensä” mukaan. Minä en roustaa enkä nolaa ketään. Yleisö on tärkeä, sillä ilman heitä esitystä ei olisi, Poskiparta sanoo.

Mielenmagiaa Riihimäellä

Mentalisti Pete Poskiparran 30 esityksen Mielenmagiaa-kiertue päättyy uutenavuotena Riihimäelle. Mielenmagiaa on interaktiivista teatteria, jossa luodaan illuusioita korvien väliin, luetaan ajatuksia, pelataan intuitiolla ja katsotaan, mihin superharjaantunut muisti riittää.

Pete Poskiparta – Mielenmagiaa Riihimäen Teatterissa sunnuntaina 31.12. klo 15 ja klo 18. Esityksen kesto on noin kaksi tuntia. Liput 30/28/25 euroa. Lisää tietoa esityksestä ja linkki lippu.fi -sivustolle löytyy Riihimäen Teatterin nettisivuilta www.riihimaenteatteri.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut