Vakavatkaan vammat eivät säikäytä jääräpäitä – Järkyttävä määrä suomalaisia ei suojaa silmiään raketeilta

Vaikka joka vuodenvaihteessa syntyy useita silmävammoja, silti joka kuudes itotulitteita ampuva suomalainen ei aio käyttää suojalaseja. Armi Suojanen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Joka neljäs suomalainen aikoo juhlistaa tulevaa uuttavuotta ilotulitteita ampumalla.

Huolimatta joka vuosi syntyvistä vakavista silmävammoista peräti 16 prosenttia ilotulitteiden ampujista ei kuitenkaan aio käyttää suojalaseja. Käyttöohjeisiin tutustuu vain kaksi prosenttiailotulittajista.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että suojalasien käyttö on lain mukaan pakollista ilotulitteiden ampujille ja niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille.

Arvio ilotulittajien määrästä käy ilmi Tukesin joulunalusviikolla 2017 Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, johon vastasi 1 015 suomalaista.

Tukes on teettänyt vastaavat tutkimukset myös vuosina 2013 ja 2015. Tulosten perusteella ilotulittamisen suosio on neljän viime vuoden aikana jonkin verran lisääntynyt. Vuonna 2013 ilotulitteita ilmoitti käyttävänsä joka viides, ja kaksi vuotta myöhemmin 22 prosenttia vastaajista.

Tämänvuotisten tulosten perusteella 25 prosenttia 15-79-vuotiaista suomalaisista ampuu ilotulitteita. Tutkimuksen mukaan seitsemän prosenttia suunnittelee hankkivansa ilotulitteita myös alaikäisille.

Vaikka suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille jo vuonna 2009, liian suuri osa ilotulittajista ei niitä edelleenkään käytä.

– Suojalaseja käyttämättömien osuus on tutkimusten mukaan pysytellyt 16-18 prosentissa. Myös käyttöohjeisiin tulisi perehtyä paremmin ja muistaa, että ilotulitteita ei saa hankkia alle 18-vuotiaille, Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula sanoo.

Viime vuodenvaiheessa ilotulitteet aiheuttivat yhteensä 12 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa.

Tukes kampanjoi tänä vuonna turvallisen ilotulittamisen puolesta yhdessä Finanssialan, Tullin, HYKS Silmätautien klinikan ja silmälääkärien, Pelastuslaitosten sekä ilotulitetoimialaa edustavan Ilotulitustaiteen edistämisyhdistys ry:n kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.