Työtön ei saa edes viestiä "Ei kiitos" – tuoko aktiivimalli lisää töitä? Sosiaalityöntekijä: Kyllä, Kelaan ja meille

Työnantajat palkitsevat aktiivisuudesta hiljaisuudella, kertovat työnhakijat. Työttömyysturvan aktiivimalli vain huonontaa työttömien tilannetta, sanoo 26-vuotias Tiina Mäkinen.

– Parhaimmillaan olen tehnyt monta työhakemusta päivässä. En ole saanut juuri mistään edes sitä vastausta, että et ole tullut valituksi, kertoo hyvinkääläinen Tiina Mäkinen. Ari Peltonen

Katri Porttinen

AAMUPOSTI|–Terveisiä on hallitukselle, mutta en kyllä tiedä, kuinka painokelpoisia ne ovat.

Hyvinkääläinen Vesa Rissanen kommentoi vuoden alussa voimaan tullutta työttömyysturvan aktiivimallia Hyvinkään kierrätyskeskus Kikestä. Rissanen on toistaiseksi turvassa työttömyysturvan leikkaukselta, sillä hän osallistuu Kikessä kuntouttavaan työtoimintaan. Mutta ymmärrystä kiistellylle mallille ei Rissaselta tule.

–Aktiivimallilla alennetaan jo olematonta työmarkkinatukea. Ei ole oikea ratkaisu lyödä lyötyä – sillä ei työllisyys parane, hän sanoo.

Aktiivimallin mukaan työttömän pitää aktivoitua joko löytämällä lyhytaikaista palkkatyötä, saamalla tuloja yrittäjänä tai kouluttautumalla. Jos tarkat kriteerit eivät kolmessa kuukaudessa täyty, työttömyysetuus pienenee seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi 4,65 prosenttia.

47-vuotias Rissanen sai lopputilin vuonna 2009. Sen jälkeen palkkatyötä on kertynyt yhden neljän kuukauden pätkän verran: metallimies oli maalitehtaalla valmistamassa jauhemaalia.

Hän on hakenut kahdesti koulutukseen, mutta ei ole päässyt. Hän on hakenut alan töitä ja ”vähän vierestäkin”, mutta:

–Näillä kymmenyksillä alkaa jo olla ikärasismia. Kaikista paikoista ei tule hakemukseen edes vastausta, Rissanen sanoo.

Sama havainto on 26-vuotiaalla Tiina Mäkisellä

–Parhaimmillaan olen tehnyt monta työhakemusta päivässä. En ole saanut juuri mistään edes sitä vastausta, että et ole tullut valituksi, hän kertoo.

Me olemme se sorrettu kansanosa.

Mäkinen valmistui vuonna 2015 tarjoilijaksi ja kahvilatyöntekijäksi. Keikkatöitä hän on tehnyt palvelutiskillä ja tehtaalla. Lisäksi hän oli puoli vuotta kouluavustajana palkkatuella. Unelmatyöpaikka olisi vakituinen ja mieluiten kohtuullisen lähellä.

Työllistymishaluja naisella on, mutta aktiivimalliin hän ei usko.

–Ei se ole mikään ratkaisu. Se vain huonontaa työttömien tilannetta ja masentaa entisestään. Jos ei olisi avomiestä, niin en nykyrahallakaan pärjäisi. Jos siitä vielä nipistettäisiin, niin olisin varmaan jossain sillan alla, hän hymähtää.

Hän osallistuu Rissasen tavoin kuntouttavaan työtoimintaan. Kikessä Mäkinen on päässyt toivetyöhönsä asiakaspalveluun. Nyt hän miettii merkonomiopintojensa suorittamista loppuun.

Kumpikaan työnhakijoista ei ole valmis luovuttamaan työnhaun suhteen. Vesa Rissanen muotoilee lopulta terveiset hallitukselle:

–Päättäjät voisivat asettua eriarvoistetun ihmisen asemaan ja ymmärtää, kuinka turvaton ihminen on, kun asiat ovat tällä mallilla. Me olemme se sorrettu kansanosa.

Lue myös:Töitä ei riitä, ja hyvinkääläinen Riina haluaisi kouluun – mutta se ei niin vain käykään: "Saan paremman toimeentulon makaamalla kotisohvalla"

Tuoko aktiivimalli lisää töitä? Sosiaalityöntekijä: Kyllä – Kelaan ja meille

Aktiivimallin suurin ongelma on alueellisissa eroissa, sanoo vuodesta 2009 työttömänä ollut Vesa Rissanen: ihmiset ovat eri puolilla Suomea eriarvoisessa asemassa.

Samaa pelkää Uudenmaan te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen Hänen mukaansa Uudellamaalla tilanne on hyvä verrattuna vaikkapa Pohjois-Suomeen: vaikka Uusimaakaan ei ole säästynyt pitkäaikaistyöttömyydeltä, avoimia työpaikkoja ja palvelutarjontaa on aivan eri tavalla kuin pohjoisempana, Ukkonen muistuttaa.

–Vaihtoehtoja on. Katsoin, että pelkästään tammikuussa Uudellamaalla alkaa 10–15 erilaista valmennusta. Alkuvuosi näyttää, pitääkö niitä hankkia aktiivimallin takia lisää.

Jos on pian ruuhkaa CV kuntoon -kursseilla, kiirettä voi tulla Kelaankin, joka työttömyyskassojen ohella arvioi työttömien aktivoitumista.

–Ei ole selvää, kuinka nopeasti Kela pystyy käsittelemään kaikki työttömien tekemät aktivointi-ilmoitukset. Yhden laskelman mukaan Kelan selvitettäväksi tulisi 17 miljoonaa ilmoitusta vuodessa, sanoo Hyvinkään aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä Minna-Maria Solanterä

Vaarana on, että toimeentulotukikustannukset kasvavat, hän sanoo.

–Aktiivimallilla saavutettavat säästöt ovat sitten plus miinus nolla. Malli lisää töitä Kelassa ja meillä. Se on työaikaa, jonka voisimme käyttää paljon hyödyllisemminkin. Ei tässä ole norminpurkutalkoista tietoakaan.

Hän ei säästä sanojaan mallia kritisoidessaan. Adresseineen jo kansanliikkeen vastaansa saanut uudistus on Solanterän mielestä paitsi turha myös epätasa-arvoinen.

–Vaikka työtön olisi aktiivinen ja hakisi paikkoja, työnantaja päättää, kenet palkkaa. En osaa sanoa, kuinka moni yritys ottaa ihmisen 18 tunniksi kolmessa kuukaudessa töihin. Ihminenhän pitää ensin opettaa siihen työtehtävään. Ja mihin alle kouluikäiset lapset laitetaan tällaisiksi pätkiksi, kun ei ole enää subjektiivista päivähoitoakaan? hän kysyy.

Kunnat ovat velvoitettuja järjestämään pitkäaikaistyöttömille palveluja, kuten kuntouttavaa työtoimintaa. Hyvinkäällä paikkoja on nytkin auki sata.

Te-toimistot puolestaan ostavat työllistymistä parantavia koulutuksia yksityisiltä yrityksiltä. Solanterä ennustaa alalle uusia yrittäjiä.

–Jos te-hallinto ei pysty kaikkea koulutusta takaamaan, yksityiset koulutuksia järjestävät firmat varmasti haistavat markkinaraon ja aktivoituvat. Ehkäpä Mehiläinen laajentaa toimintaansa.

Työttömän on tarkastelujakson eli noin kolmen kuukauden aikana täytettävä ns. aktiivisuusedellytys, jotta työttömyysetuutta maksetaan täysimääräisenä myös tarkastelujakson jälkeen.

Vaihtoehtoina on tehdä 18 tuntia palkkatyötä tai ansaita yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (vuonna 2018: 241 euroa) tai osallistua viisi päivää te-toimiston työllistymistä edistävään palveluun tai muuhun rekrytointia tukevaan toimintaan, jonka ajalta maksetaan työttömyysetuutta.

Jos aktiivisuusedellytys ei täyty, työttömyysetuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvä sää houkuttelee vesille – Hyvinkään kaupungin vuokraveneet ovat olleet tänä kesänä kysyttyjä
 2. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 3. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 4. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 5. Ammoniakkivuoto aiheutti vaaratilanteen Turengissa
 6. Zidane pitää Real Madridin ruodussa: "Emme ole vielä voittaneet mitään"
 7. Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"
 8. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 9. Mediat: Kristoffer Kolumbuksen patsas kaadettiin Baltimoressa
 10. HS: Siivousalan epäkohdat ovat johtaneet vakaviin väärinkäytöksiin työntekijöiden kohtelussa – pääministeri Marin haluaa estää työvoiman hyväksikäyttöä
 11. Trump ylisti USA:n tieteellistä lahjakkuutta ja syytti Kiinaa koronasalailusta
 12. BBC: Britannia höllensi urheilutapahtumia koskevia koronasääntöjään
 13. Kissanpäiviä: Herkkuja saumattomalla yhteistyöllä – haahuilijaksi tunnustautuva villakoira on ruoka-aikaan skarppina
 14. Koronatartunnat kiristävät tunnelmaa tennispiireissä – Frances Tiafoen tartunta Atlantassa palautti mieleen Djokovicin näytösturnauksen tapahtumat
 15. Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 3. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 4. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 5. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 6. Suur-Hollolassa katseet kääntyvät Elian Webiin – "En vaihtaisi hevosta muiden finalistien kanssa"
 7. Vanhankirkon sillasta tehtiin urakkapäätös – paalutustyöt alkavat jo heinäkuussa
 8. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 9. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki
 10. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 11. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 12. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 13. Kanye West pyrkii Yhdysvaltain presidentiksi
 14. Ammoniakkivuoto aiheutti vaaratilanteen Turengissa
 15. Riihimäki sai uuden tv-tähden: 11-vuotias Elsa Mämmelä valikoitui 200 hakijan joukosta Ex-onnelliset -sarjaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.