Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Radioamatööritoiminta on aktiivista Riihimäellä: "Koskaan ei tiedä, kenet radioaalloilla kohtaa"

Radioamatööritoiminta: Koskaan ei tiedä, kenet radioaalloilla kohtaa.

Radioamatöörikerho Riihimäen Kolmosten kerhotalo radioasemineen on ahkerassa käytössä.

– Päivittäin täällä käydään, Jukka Tamminen ja Jorma Heinonen kertovat.

Innokkaimmilla harrastajilla ovat antennit ja lähettimet kotonakin.

Tammista radioamatööritouhussa kiehtoo ennalta arvaamattomuus. Vaikka toiminta perustuu tekniikkaan, ollaan siinä vahvasti luonnon armoilla. Ikinä ei tiedä, kenet radioaalloilla kohtaa.

Kuinka kauas yhteyden saa, siihen vaikuttaa moni seikka, kuten vuorokauden- ja vuodenaika, aurinko, revontulet, jopa auringonpilkkujen määrä.

– Japaniin ja Australiaan saa keväisin yhteyden helpoiten aamupäivällä ja Yhdysvaltoihin iltapäivällä. Eurooppaan kuuluu koko päivän ajan. Oikein hyvällä kelillä voi kuulla oman kutsunsa lopun kaikuna, kun se kulkee koko maapallon ympäri, Heinonen kertoo.

Kaikki puheenaiheet ovat sallittuja politiikkaa ja uskontoa lukuun ottamatta.

Hyvällä radiokelillä voi olla yhteydessä maailman kaikkiin kolkkiin Pohjois-Koreaa lukuun ottamatta. Sinne ei yhteyttä saa – tämä harraste ei ole siellä sallittu. Eniten harrastajia löytyy Japanista, Yhdysvalloista ja Venäjältä.

Radioamatööriharrastuksen voi Tammisen mukaan kiteyttää yhteydenpidoksi.

– Radioamatööritoiminta on ollut some ennen somea.

Heinosen mukaan puheenaiheet liikkuvat laidasta laitaan.

– Sellaista yleistä maailmanparannusta. Kaikki puheenaiheet ovat sallittuja politiikkaa ja uskontoa lukuun ottamatta.

Jollain voi olla tavoitteena olla yhteydessä kaikkiin yhdysvaltalaisiin piirikuntiin tai kaikkiin maailman saariryhmiin, joista löytyy lähetinasema.

Kuulumisten vaihtaminen on kuitenkin vain osa harrastusta. Joillekin kiinnostavin asia saattaa olla antennien ja lähettimien rakentelu tai vanhan laitteiston keräily.

Radioamatööritoiminta vaatii luvan, jonka myöntää Traficom. Ennen luvan saamista on suoritettava tutkinto, sillä radioamatööritoiminta edellyttää tekniikan, liikennöinnin, turvallisuuden ja asetusten hallintaa.

Radioamatöörikerhot tarjoavat tutkintokursseja, mutta asiat voi opiskella myös itsekseen. Oppitunteja löytyy esimerkiksi YouTubesta.

– Tutkinnon suorittaminen ei ole ylitsepääsemätöntä. Nykyään se on jopa helpompaa kuin ennen, jolloin piti osata myös sähköttää, Jukka Tamminen kertoo.

Riihimäen Kolmosissa on tällä hetkellä satakunta harrastajaa. Kerhoiltoja on joka keskiviikkoa.

– Viime vuonna kerhoilloissa oli 2 300 käyntiä, joka painottaa harrasteen sosiaalista ulottuvuutta. Kerhoillat ovat hyvä paikka tulla tutustumaan toimintaan. Tosin tällä hetkellä kerhoillat on keskeytetty koronan vuoksi.