Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Viikon ruoka: Ärrä on nykyisin myös ruokapaikka: "Lähinnä haetaan välipalaa ja kevyttä lounasta"

Viikon ruoka: Kontiontien R-kioskin uusin herkku on kanakasvistaquito.

Viimeisen vuoden aikana Kontiontien R-kioskin ruokatarjonta on laajentunut muun muassa pitsoilla, yrittäjä Kati Nuora kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Kuinka moni mahtaa tietää, että R-kioskit ovat nykyään myös ruokapaikkoja?

– Hodareita olemme myyneet jo vuosia, mutta viimeisen parin vuoden aikana tarjonta on laajentunut. Meiltä saa muun muassa pitsaa, panineja, salaatteja ja leipää ja uusimpana taquitoja, riihimäkeläisyrittäjä Kati Nuora Kontiontien R-kioskilta kertoo.

Syötävää hakevien asiakkaiden määrä on lisääntynyt Nuoran mukaan tasaisesti viimeisen vuoden aikana.

– Lähinnä R-kiskoilta haetaan välipalaa tai jotain kevyttä lounaaksi: salaattia, kolmioleipää, täytettyä ruisleipää, jogurttia ja panineja.

Aamuisin ja iltapäivisin Ärrältä kipaistaan myös kahvia ja pullaa. Hodarit ja pitsat tekevät kauppansa lähinnä illalla. Syötävää voi ostaa myös kotiin.

– Pitsoja ja pullia voi ostaa isompia satseja pakasteena ja paistaa kotona. Voi myös soittaa ja tilata etukäteen, niin me paistamme valmiiksi, Nuora kertoo.

Kontiontien R-kioskin ykköstuote on hodari. Niitä menee päivittäin. Makua tuovat sinappi, ketsuppi, kuivattu sipuli, kurkkusalaatti, chilikastike ja majoneesi. Hodareissa löytyy myös erilaisia kausimakuja, kuten tulinen makkara, jossa on mausteena BBQ-kastike.

Ennen asiakkaat saivat maustaa hodarinsa itse, mutta nyt koronan aikaan henkilökunta laittaa mausteet asiakkaan toiveiden mukaan.

Myös pitsojen täytteet vaihtelevat kausittain. Tällä hetkellä tarjolla on kinkku-ananas ja pepperoni.

Uusin tuote taquito on thaimaalainen taikinalla kuorrutettu kanakasvisrulla. Tarjolla on eri makuvaihtoehtoja, kuten esimerkiksi tulinen ja meksikolaistyylinen fajitas.

Panineja on rutkasti erilaisia. Kontiontien R-kioskin asiakkaille maistuvat parhaiten kana- ja kana-BBQ- ja kinkku-salamipanini. Parilan kautta asiakkaalle valmistuvat myös kinkku-juustotoastit.

– Toasteihin on tulossa kesän aikana kahta makua rustiikkileipää, mutta hetken aikaa niitä joutuu vielä odottamaan. Seuraan tilannetta, mihin asiakasmäärät ovat menossa, Nuora kertoo.

Pienyrittäjälle koronakriisi on ollut pelottava tilanne, mutta toistaiseksi Nuora kertoo halunneensa pitää yrityksensä avoinna ja työntekijänsä töissä.

– Jonkin verran on ollut pakko supistaa aukioloaikoja, sillä ihmiset liikkuvat nyt vähemmän. Edetään tilanteen mukaan.

Hodarin alkuperä on arvoitus

Nakkisämpylän alkuperää ei tiedetä varmuudella. Yksi veikkaus on, että nakkisämpylä olisi keksitty 1400-luvulla Wienissä tai Frankfurtissa. Yhdeksi keksijäksi on mainittu myös 1600-luvun teurastaja Johann Georghehner, joka olisi tuonut ruokalajin Baijerin Coburgista Frankfurtiin.

Saksalainen Charles Feltman alkoi myydä nykyisen nakkisämpylän kaltaisia tuotteita Yhdysvalloissa 1870-luvulla.

Nakkisämpylän keksijäksi on mainittu myös baijerilainen makkaratehtailija Anton Ludwig Feuchtwanger, jonka on arveltu myyvän nakkisämpylöitä maailmannäyttelyssä Chicagossa 1893 tai Saint Louisissa vuonna 1904.

Lähde: Wikipedia

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut