Tärkeiden pörriäisten määrä vähenee – huolettomalla puutarhanhoidolla voit auttaa pölyttäjiä

Luonto: Laiska nurmikonleikkuu voi tuoda paremman marja- ja omenasadon.

Pölyttäjähyönteisten mieleen ovat myös leskenlehdet. – Älä tapa kevään ensimmäisiä pörisijöitä! Iiris Kalliola ja Matti Nummelin sanovat. Mia Lagström

Mia Lagström

Pajunkissat avutuvat kevään edetessä keltaisiksi kukinnoiksi, jotka ovat pörriäisten mieleen.

– Pajun kukinnot ovat erittäin tärkeitä talvihorroksesta herääville kimalaiskuningattarille. Ne sisältävät sekä mettä että siitepölyä, jota kuningattaret tarvitsevat muniakseen pesäkoloon ensimmäiset munansa, kertovat Matti Nummelin ja Iiris Kalliola Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksestä.

Kimalaiset, mehiläiset, kukkakärpäset, perhoset ja muut pölyttäjähyönteiset ovat äärimmäisen tärkeitä. Ilman pölytystä marjapensaat eivät tuota marjoja eivätkä omenapuut omenoita.

– Ilman pölyttäjähyönteisiä ruokalautasellamme olisi lähinnä perunaa, riisiä ja puuroa, Nummelin kiteyttää.

Peräti 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä. Hyönteispölytteisiä ovat monet hedelmät ja kasvikset, kuten omenat, appelsiinit, mansikat, mustikat, paprikat, tomaatit ja kurkut. Hyönteispölytteisiä ovat myös öljykasvit rypsi ja rapsi sekä kahvi, kaakao ja puuvilla.

Hyönteisten määrän väheneminen on asia, josta on oikeasti syytä olla huolissaan.

Maailmalla hyönteisten määrä on vähentynyt radikaalisti tehomaatalouden vuoksi. Valtavilla pelloilla viljellään vain yhtä viljelykasvia ja kasvinsuojeluaineita käytetään runsaasti.

– Kun pölyttäjähyönteisiä ei ole, on esimerkiksi Kiinassa jouduttu pölyttämään mantelipuita käsin siveltimien avulla, Kalliola kertoo.

Eräät torjunta-aineiden sisältämät myrkyt vaikuttavat pölyttäjien käytökseen, esimerkiksi neonikotinoidit sekoittavat kimalaisten suuntavaiston: ne eivät löydä kasveille eivätkä takaisin pesäänsä.

Rikkakasvimyrkkyjä käytetään enenevässä määrin myös kotipuutarhoissa – usein turhaan.

Nummelinin mukaan hyönteisten määrän vähenemiseen on vaikuttanut myös hyönteisten luonnollisten elinympäristöjen häviäminen.

– Meilläkin ojanpientareet, kedot ja niityt ovat vähentyneet ja niiden myötä muiden muassa ahdekaunokit, ruusuruohot, hiirenvirnat, kultapiiskut, nätkelmät ja muut hyvät mesikasvit.

Omakotiasujien kannattaisikin siirtyä huolettomampaan puutarhanhoitoon. Voikukkien ja apilankukkien tulisi antaa kukkia. Nurmikko kannattaa leikata vasta, kun kukinta on ohitse.

Omaan puutarhaan voi tuoda hyönteisystävällisiä kasveja. Puutarhakasveista sellaisia ovat muun muassa akileijat, kehäkukat, nauhukset, auringonkukat ja syysasterit. Suomen luonnosta puutarhaan saattaisi sopia ajuruoho, kurjenpolvet, kanervat, maitikat, maitohorsmat ja vadelma.

Oiva keino on myös rakentaa hyönteishotelli. Hyönteishotelli tarjoaa hyönteisille paikan yöpyä, pesiä tai talvehtia. Hyönteishotelleja voi ostaa monista paikoista valmiina tai nikkaroida sellaisen itse.

Ohjeita löytyy netistä, esimerkiksi Hyvinkään kaupungin nettisivuilta löytyy ötökkähotellin kasausohje.

– Yksinkertaisimmillaan voi ottaa koivupölkyn, johon poraa reikiä ja ripustaa sen omenapuun viereen. Omenasato tulee lisääntymään. Maakoloissa asuville kimalaisille voi puolestaan jättää puutarhaan vanhoja saviruukkuja kumolleen, Matti Nummelin vinkkaa.

Pölyttäjiä puutarhaan

Rakenna hotellin runko käsittelemättömästä puusta. Tee hotelliin hyllyjä, joille sijoitat puupölkkyjä, joihin on porattu halkaisijaltaan 4–10 mm paksuja ja 15–20 cm syviä reikiä. Myös järviruo’on korsista saa oivia pesäkoloja.

Hyönteishotelliin voi laittaa myös männynkäpyjä. Niissä viihtyvät myös leppäkertut, joista on paljon hyötyä, jos pihalla on kirvaongelmia.

Peitä laatikon etusivu kanaverkolla, jotta linnut eivät pääse käsiksi hyönteisiin. Sijoita hotelli lämpimään ja suojaisaan paikaan 1–2 metrin korkeuteen.

Lisää tietoa ötököistä ja niiden tärkeydestä löytyy nettisivulta www.ötökkäakatemia.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut