Nuoret eivät aina malta tai osaa pitää huolta itsestään – ja siihen saumaan iskee Hyvinkään lukioissa vietettävä hyvinvointiviikko

Silja Kononen

Liian lyhyet yöunet, syömättä jätetty aamupala ja niskajumi tietokoneella istumisesta. Sellaisin eväin kenestä tahansa olisi ikävä aloittaa viikko. Moni nuori kuitenkin aloittaa.

Sveitsin lukion käytävällä pöytätennistä pelaavat Ossi Rinne ja Leevi Puustinen myöntävät, että nukkuminen tosiaan jää joskus vähiin. Rinne on mennyt edellisyönä kahdentoista, yhden maissa nukkumaan.

– Viikonloppurytmi on vaikea korjata.

Mitä ravitsemukseen tulee Puustinen tunnustaa, että koululounaan pääruoka jää toisinaan syömättä, vaikka jääkiekkoilijana hän tarvitsisi paljon energiaa.

– Olen nirso, kaikki ei vain maistu. Syön sitten kotona.

Väsymystä kumpikaan ei sano karkottavansa energiajuomilla.

– Jotenkin sen päivän vaan jaksaa. Ja saahan tuolta vissyä, Rinne nyökkää automaatille päin.

Raskainta on istua 75-minuuttinen oppitunti jäykässä muovituolissa. Venyttely kesken oppitunnin puolestaan näyttäisi pöhköltä, siksi sitä ei tule tehtyä, vaikka kroppa huutaisi liikettä.

– Vessassa voi joskus käydä, niin saa vähän jaloitella.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Leevi Puustista (vasemmalla) ja Ossi Rinnettä väsyttää eniten koulussa istuminen. Tauoilla tekee mieli liikkua. Kuva: Ari Peltonen

Koulut ovat perillä nuorten hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä pulmista. Hyvinkään lukiot päättivät kaupungin kanssa muutama vuosi sitten, että kahdesti vuodessa pidetään hyvinvointiviikko.

– Tarkoitus on, että nuoret saisivat vinkkejä, miten omaa hyvinvointia voi parantaa, Sveitsin lukion rehtori Jaakko Rainio sanoo.

– Kattaus on monipuolinen, ja osa jää varmasti päähän.

Sveitsin ja Hyvinkään yhteiskoulun lukioiden viikko-ohjelmassa on Kriisikeskus Hymisen, kaupungin nuorisopalvelujen ja seurakunnan sekä etsivän nuorisotyön esittelyä, rentoutumista ja zumbaa salissa, hyvinvointikysely, aamupalatarjoilu sekä poliisivierailu päihde-teemalla.

Tänä vuonna mukana on myös Metropolia ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijoita.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Outi Jakobsson (selin) näyttää luokan edessä, miten tuolin kanssa tehtävä kyykkäysliike tehostuu, kun nostaa kädet ylös. Kuva: Ari Peltonen

Englannintunti alkaa erilaisella ohjelmalla. Opettaja Tuula Voutilainen väistyy sivuun, kun luokkaan saapuvat toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelijat Pinja Myllykoski ja Outi Jakobsson Helsingistä.

He ohjaavat muutaman liikkeen mittaisen venyttelyn ja lihaskuntojumpan. Huomio on hartioissa, rintalihaksissa, kyljissä, lonkankoukistajissa ja selkärangassa.

Tuolia tarvitaan kyykkyihin. Kymmenen toistoa. Kaikki luokassa tekevät ja kuuntelevat ohjeita.

– On hyvä saada verta kiertämään jalkoihin, kun koulussa istutaan niin paljon, Jakobsson sanoo.

– Tuntuuko, että veri lähti kiertämään, ohjaajat kyselevät ja luokka nyökyttelee.

Jumppatuokio saa kiitosta osallistujilta, mutta pysyvää tapaa tästä tuskin tulee.

– Moni varmaan venyttelee kotona, mutta koulussa se vaatii sen, että joku tulee sanomaan, että nyt venytellään, sanoo Leena Moisio, yksi oppilaista.

Tuula Voutilainen kertoo, että rehtori pitää ennen ylioppilaskirjoituksia venyttelytuokion kokelaille. Ehkäpä kunkin opettajan vetämä taukojumppa tulisikin sisällyttää jokaiseen oppituntiin?

Myllykosken ja Jakobssonin lukiovuosista ei ole kauan, joten he muistavat opiskelun kuluttavuuden. Tunnin jälkeen he ovat tyytyväisiä luokan aktiivisuuteen.

Jakobsson sanoo kärsineensä lukioaikoina niska-hartia-seudun kivuista. Myllykoski kertoo, että etenkin pitkäaikainen tietokonetyöskentely tuntui.

– Myös stressi vaikuttaa, ja lukio-opiskelu on rankkaa, Jakobsson lisää.

Myllykoskelle on jäänyt fysioterapia-opinnoista mieleen tärkeä asia:

– Kun vähän aktivoi kehoa, niin aivotkin aktivoituvat ja silloin oppii paljon paremmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 9. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 10. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 11. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"
 15. Viro sallii suomalaisten saapumisen ilman karanteenia kesäkuun alusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.