Viikon tyyli: Timo Ohramaa ei viihdy sovituskopissa: ”Tyyliä se on tyylittömyyskin”

Hyvinkääläinen Timo Ohramaa uskoo, että hänen suhteensa vaatteisiin ja pukeutumiseen kumpuaa nuoruuden punkkarivuosista.

– Kyseessä ei ole mikään tietoinen kannanotto, mutta koen, ettei vaatteilla ole suurta merkitystä, kunhan ne ovat tilanteeseen sopivat ja mukavat päällä, Ohramaa sanoo.

Töissä uimavalvojana Ohramaa pukeutuu t-paitaan ja shortseihin, kotona t-paitaan ja verkkareihin tai löysiin farkkuihin.

– Tyyliä se on tyylittömyyskin. Siisteimmilläni olen silloin, kun teen kouluilla sijaisuuksia.

Valtaosa Ohramaan vaatteista on lahjoja kummilta, vaimolta ja tyttäreltä. Hän kertoo myös käyttävänsä poikansa vanhoja vaatteita, kuten Apua! Olen kala -henkistä hupparia.

– Hupparin väritys tuo mieleen kyseisen lastenelokuvan kalan. Oppilaanikin kutsuvat sitä Apua! Olen kala -huppariksi.

Ohramaa kertoo ottavansa tyytyväisenä vastaan kaiken, minkä hän saa. Häntä on hankala saada vaatekauppaan ja vielä hankalammaksi hän muuttuu, jos hänet viedään sovituskoppiin.

– Inhoan vaatteiden sovitusta.

Keskustelua saaduista vaatteista on tullut ainoastaan kertaalleen, jolloin vaimo toi hänelle vihreän puseron, joka toi mieleen lähinnä leikkaussalivaatteen.

– Silloin kävimme pienen keskustelun, muutoin kaikki käy.

Ohramaan mukaan tärkeintä vaatteissa on, että ne ovat mukavat ja rennot. Vaate ei saa kiristää eikä puristaa.

Myös parhaimmat kengät ovat sellaiset, jotka voi sujauttaa nopeasti jalkoihin. Työssä uimavalvojana Ohramaa kulkee sandaaleissa, opettajan tehtävissä ja kotona Reinoissa.

– Käytän Reinoja sekä sisällä että ulkona. Kesällä kuljen paljon paljain jaloin.

Kaikkiin paikkoihin ei voi t-paidassa ja verkkareissa mennä. Tietyt tilaisuudet vaativat puvun. Ohramaa kertoo pukevansa suosiolla puvun, kun tilanne niin vaatii.

– Iän myötä vaimoni on tosin antanut minulle luvan, ettei ihan kaikkiin tilaisuuksiin tarvitse kravattia laittaa.

Vaatetukseen on toki panostettava myös keikoilla. Keikoilla muusikon pukeutumisen sanelee bändin musiikillinen tyyli, esimerkiksi irkkubändin keikoille Ohramaa kertoo laittavansa päällensä ruutupaidan ja päähänsä lätsän.

Punkbändi The Timonesin keikalla hän pukeutuu Sex Pistolsin -t-paitaan ja nahkaiseen prätkätakkiin, jota hän kutsuu bändikaverinsa Jukka Leinosen kanssa työtakiksi.

– Se päällä ei pysty tosin olemaan kuin 4–5 kappaleen ajan. Sitten tulee liian kuuma ja takki on riisuttava pois.

Aino ja Reino

Ainojen valmistus aloitettiin Tampereella vuonna 1930 ja Reinojen vuonna 1932.

Tohveleiden suosio oli tasaista, kunnes 2000-luvulle tultaessa Nokian Jalkineet siirsi niiden valmistuksen Tšekkeihin ja suosio romahti.

Vuonna 2005 jalkineiden valmistus siirtyi PK Kaappi Oy:lle Lieksaan. Ainoista ja Reinoista tuli muoti-ilmiö. Parhaimpina vuosina 2007–2016 Reinoja myytiin yli 2,5 miljoonaa paria.

Kestävien tohveleiden kysyntä kuitenkin vääjäämättä laski, ja PK Kaappi Oy teki konkurssin.

Nykyisin Ainoja ja Reinoja valmistetaan Italiassa ja niiden tuotemerkin omistaa Finlayson.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut