Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni pilaa vaatteensa pesemällä – blogisti Outi Pyy on kestävän kehityksen asialla

Kierrätysmuodin asiantuntija Outi Pyy valmisti vuonna 2014 Linnan juhliin alumiinisista kertakäyttökahvikapseleista Satu Taiveaholle juhlapuvun, joka herätti runsaasti huomiota. Noin 4 000:sta kapselista syntyi 14 000 paljetin asu kierrätysmateriaalin trikooseen. Ekologisen tee-se-itse -muodin haasteet ovat Pyyllä osa yrityskonsultin, luennoitsijan ja visualistin arkea, blogin ohella.

Kun Suomessa alkoivat blogit yleistyä, niin vuonna 2010 Pyyn blogilla oli jo 350 000 kävijää kuukaudessa, tosin englannin kielisyyden ansiosta.

Nykyään Pyyn blogi käsittelee vastuullista kuluttamista, vaatehuoltoa ja

tekstiilikierrätystä ja hän käy luennoimassa aiheesta viikoittain. Yhteistyötä on syntynyt hyvinkääläisen vaatelainaamo Lace @ Rosen kanssa Uudenmaankadulla.

Pyy on Espoosta lähtöisin oleva, Helsingissä asuva vastuullisuusvaikuttaja.

Hänellä on kokemusta hyväntekeväisyysjärjestön tekstiililajittelukeskuksessa työskentelystä, kun availi ihmisten tekemiä lahjoituskasseja ja lajitteli niistä löytyneitä vaatteita ja asusteita myymälöille.

Hän huomasi, miten ihmiset olivat pesseet vaatteensa pilalle.

– Tuskin kukaan pesee tahallaan vaatteitaan pilalle. Varmasti osa johtuu tiedonpuutteesta tai laiskuudesta, kun tahrojen paikallispoisto ja tuulettaminen koetaan vaivaloisemmaksi kuin konepesu. Lähes jokaisella vaatehuoltoluennolla joku yleisöstä tunnustaa pilanneensa vaatteitaan.

– Ellen McArthur Foundationin mukaan yhtä vaatetta käytetään keskimäärin vain joitakin satoja kertoja ja käyttöiän tuplaaminen vähentäisi ympäristöjalanjälkeä 40 prosentilla. Hyvä vaate kestää käytössä useita vuosia eli tuhansia käyttökertoja ja ekologinen vaatehuolto on yksi parhaimmista keinoista pidentää vaatteen elinikää.

– Kaikkea ei kannata yrittää pestä itse.Jotkin tuotteet, kuten vuoritetut talvitakit, untuvatakit, arvokuituiset neuleet, iltapuvut ym. vaativat erikoisen suurta pyykkikonetta, kuivapesua tms. Vaikka pesulassa pesettämisen hinta voi kertakustannuksena tuntua kalliilta, kannattaisi sitä verrata uuden vastaavan myyntihintaan kaupassa ja huomioida myös raha, jonka voi saada eteenpäin myydystä tekstiilistä.

– Perinteiset huuhteluaineet eivät sovi kaikille kuiduille ja tekstiileille ja moni on luopunut niistä ympäristönsuojelun tai herkän ihon vuoksi. Väkiviinaetikka sopii kaikelle pyykille. Se tekee pyykistä pehmeää, sulkee tekstiilin kuidut ja hajoaa silti täysin luontoon, Pyy korostaa ohjeissaan.

Pyy on kirjoittanut blogiinsa laajasti ekologisesta vaatehuollosta ja hänelle voi esittää pyykinpesusta ja tahranpoistosta kysymyksiä Pyykkimuia-nimisessä Facebook-ryhmässä. Blogi löytyy osoitteesta www.outilespyy.com