Maailman ainoa kolttasaamelainen kanttori vierailee Riihimäen Mineassa –"Teen silloin tällöin keikkaa, kun pyydetään"

Mia Lagström

Koltat eli kolttasaamelaiset ovat varsin pieni vähemmistö Suomessa. Kaikkiaan heitä on noin 500–600. Pohjoissaamelaisista ja inarinsaamelaisista heidät erottaa oma kieli ja kulttuuri.

– Koltat ovat Kuolan niemimaan alkuperäiskansa. Kun Petsamo menetettiin toisen maailmansodan jälkeen, muuttivat evakuoidut koltat Inarin kunnan alueelle. Kolttasaamelaisia on edelleen eniten Sevettijärven ja Nellimin kylissä ja niiden ympäristössä, Erkki Lumisalmi kertoo.

Nykyisin Hämeenlinnassa asuva Lumisalmi on syntyperäinen koltta ja kotoisin Nellimin kylästä. Hänen äitinsä isä oli merikalastaja.

– Ennen vanhaan valtaosa kolttasaamelaisista sai elantonsa kalastamalla. Suuria poronomistajia ei heidän joukossaan ollut. Heille poro oli lähinnä ajojuhta.

Lumisalmi on myös yksi niistä noin kolmestasadasta, jotka hallitsevat koltansaamen kielen.

– Koltansaame oli 10–15 vuotta sitten äärimmäisen uhanalainen kieli. Nykyään nuori sukupolvi on onneksi kiinnostunut kielen elvyttämisestä. Oma tyttärenikin puhuu koltansaamea 2,5 kuukautta vanhalle pojalleen.

Suurin kolttia yhdistävä tekijä on uskonto. Venäläiset munkit käänsivät koltat ortodokseiksi jo 1500 luvulla ja rakensivat Petsamon luostarin. Lumisalmi teki oman työuransa ortodoksisen seurakunnan kiertävänä kanttorina.

– Olen maailman ainoa kolttasaamelainen kanttori. Nykyään olen eläkkeellä, mutta teen silloin tällöin keikkaa, kun pyydetään, hän kertoo.

Lumisalmen mukaan kolttasaamelaisissa on samoja piirteitä kuin karjalaisissa.

– Kolttasaamelaiset rakastavat tanssimista. Meillä on useita piiri- ja paritansseja, jotka ovat saaneet vaikutteita venäläisistä ja puolalaisista tansseista. Tanssimme myös katrillia, jota tanssitaan paljon Karjalassa.

Myös musiikki ja laulu ovat iso osa kolttien kulttuuria. Lumisalmi harrastaa itsekin leu’dd-laulua, jota voisi luonnehtia eräänlaiseksi runonlaulannaksi. Kolttien kulttuuriin kuuluu myös käsityöläisyys. Lumisalmen puoliso Aulikki Lumisalmi valmistaa kolttien perinnepukuja.

– Kolttien perinnepuvuissa kiehtoo pukujen kaunis helmikoristelu sekä päähineet, jotka ovat varsin työläitä valmistaa.

Riihimäen Mineassa tapahtuu

Riihimäen Mineassa (Valtakatu 3) järjestetään kolttakulttuuri-ilta torstaina 12.3. klo 18. Paikalle saapuvat vieraaksi Erkki ja Aulikki Lumisalmi kertomaan kolttasaamelaisten elämästä, historiasta ja kulttuurista ja tuovat näytille muun muassa kolttaperinteen mukaisia helmikirjontatöitä.

Lapin ortodoksisen seurakunnan matkakanttorina työskennellyt Erkki Lumisalmi on syntyjään koltta ja kotoisin Inarin Nellimistä.

Saamelaiset ovat ainoa alkuperäiskansa Euroopan Unionin alueella. Koltat ovat yksi kolmesta saamelaisten kieliryhmästä pohjoissaamelaisten ja inarinsaamelaisten ohessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut