Hyvinkääläiset vanhemmat haastettiin lukemaan lapsilleen – Lukuhaasteen tavoitteena lukea viisi kirjaa lapsen kanssa

Miina Hakala

Hyvinkään varhaiskasvatus on haastanut kaikki perheet lukemaan lapselle viisi kirjaa maaliskuun aikana. Koteihin on jaettu lukuhaaste-lomake, johon luetut kirjat merkitään ja se palautetaan lapsen päivähoito- tai kerhopaikkaan kuun loppuun mennessä.

Lukuhaaste on osa Hyvinkään varhaiskasvatuksessa käynnissä olevaa Lukemaan-hankketta, jonka tavoitteena lisätä lukemisen määrää varhaiskasvatuksessa sekä kirjojen ja tarinoiden hyödyntämistä arjessa.

– Hankkeen myötä kaikissa päiväkodeissa luetaan ja hyödynnetään kirjoja entistä enemmän, mutta se ei yksin riitä. Me tarvitsemme vanhemmat tähän mukaan, kertoo Lukemaan-hankkeen koordinaattori Anne Knape

Kaikki lukuhaasteeseen osallistuneet perheet palkitaan huhtikuussa Mikael Agricolan päivänä diplomilla, jotka jaetaan päiväkodeissa ja muissa varhaiskasvatuksen toimipisteissä juhlavissa tilaisuuksissa. Myös ne lapset, jotka eivät ole lukuhaastelomaketta palauttaneet, saavat diplomin. Heidän kanssaan kirjat luetaan päiväkodissa.

Anne Knape kertoo, että lukuhaaste on saanut vanhemmilta hyvää palautetta ja herättänyt keskustelua myös sellaisten perheiden kanssa, joissa ei yleensä lueta.

– Joskus vanhemmat sanovat, että lapsi ei kuuntele. Pitää muistaa, että samalla tavalla kuin opimme kävelemään, satuja opetellaan kuuntelemaan. Aluksi riittää, että luetaan yksi sivu ja ihmetellään siinä olevia kuvia. Kirjaa voi myös harppoa eteenpäin ja tarttua niihin asioihin, joista lapsi on kiinnostunut. Silloin lukemisesta jää lämmin kokemus ja hyvä muisto, Knape vinkkaa.

Myös lapset ovat haasteesta innoissaan, Knape kertoo. Haastelomakkeita esitellään ylpeänä päiväkodissa ja näytetään, millaisia kirjoja kotona on luettu.

Lukuhaasteesta on tarkoitus tehdä Hyvinkään varhaiskasvatukseen vuotuinen perinne.

Varhaislukemista on tutkittu paljon ja se on lapsen kehitykselle tärkeää monin tavoin, Anne Knape kertoo. Pikkulapselle lukeminen auttaa häntä pärjäämään koulussa paremmin. Lapsesta kasvaa empaattisempi, itsevarmempi ja uteliaampi.

– Lapsi, jolle luetaan, keskustelee kotona enemmän. Etenkin kun lapsesta kasvaa murrosikäinen, on tärkeää, että kotona on avoin keskustelun kulttuuri, Knape sanoo.

Pienelle lapselle lukeminen on tärkeää myös puheen kehittymisen, äidinkielen oppimisen ja lukuinnon syttymisen kannalta. Lukeminen on aina vuorovaikutustilanne.

– Satua tai tarinaa kuunnellessaan lapsi oppii uusia sanoja ja siten esimerkiksi tunnetilojen sanoittaminen on helpompaa. Samalla lapsi oppii, mistä hän pitää ja perustelemaan näkemyksiään.

Jos lukeminen ei ole luonteva osa perheen arkea, kannattaa se aloittaa pienin askelin, Knape rohkaisee. Koska lukijaksi kasvetaan, saattaa lukemisen yhdessä lapsen kanssa vaatia vanhemmalta malttia ja sinnikkyyttä.

– Menkää yhdessä kirjastoon, jossa lapsi saa valita ja lainata kirjan. Kirja voi tuntua aikuisesta hassulta ja vieraalta, mutta ei se haittaa. Kirjasta voidaan katsoa aluksi vaikka yhtä kuvaa ja vain hetken kerrallaan, Knape rohkaisee.

Kirjaa ei tarvitse lukea aina kotona. Liikunnan ja lukemisen voi yhdistää lähtemällä retkelle metsään tai puistoon ja tutkimalla kirjaa yhdessä vaikkapa kannon nokassa.

– Metsä laskee sykettä ja rauhoittaa, ja usein lapsi pystyy rauhoittumaan siellä kuuntelemaan.

Puolitoistavuotinen Lukemaan-hanke päättyy kesän korvilla. Alunperin hanke sai kimmokkeen Kuuma-kunnissa toteutetusta kehittävän palautteen hankkeesta, josta selvisi, että Hyvinkään varhaiskasvatuksessa luetaan vähemmän kuin muissa Kuuma-kunnissa.

– Kasvattajilta saamastani palautteesta käy ilmi, että lukemisen määrä on kasvanut huisisti. Ymmärrys sadun ja tarinoiden mahdista on saatu palautettua kasvattajien mieliin, Knape vakuuttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut