Itävallassa kielletään kaikki yli viiden ihmisen julkiset kokoontumiset

STT

Itävallassa kielletään kaikki yli viiden ihmisen julkiset kokoontumiset. Liikkuminen ulkona tulee rajoittaa vain välttämättömään asiointiin.

Uusista toimista päätettiin maan parlamentin ylimääräisessä istunnossa. Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz kehotti ihmisiä siirtymään kotikaranteeniin ja liikkumaan ulkona vain, kun se on aivan välttämätöntä, jotta koronaviruksen leviäminen saadaan aisoihin.

– Liikkumisen vapautta maassamme tullaan rajoittamaan rankasti. Toimenpiteet ovat tarpeen, jotta itävaltalaisten terveyttä voidaan suojella, Kurz perusteli.

Kaikki mahdolliset yli viiden henkilön kokoontumiset tullaan hajottamaan. Ihmiset voivat liikkua ulkona joko yksin tai läheistensä seurassa.

– Edessämme on vaativia, vaikeita ja tuskallisia viikkoja, liittokansleri jatkoi.

Lentoyhteydet Britanniaan, Hollantiin, Venäjälle ja Ukrainaan pannaan jäihin. Italian, Espanjan, Ranskan ja Sveitsin yhteydet on katkaistu. Tirolin alue on jo entuudestaan liki täysin eristyksissä.

Iranissa koronavirukseen on kuollut päivän aikana 113 ihmistä. Päiväluku on Iranin korkein sitten epidemian alun. Virukseen on nyt kuollut maassa 724 ihmistä. Uusia tartuntoja on todettu runsaat 1 200.

Maan terveysministeriön mukaan ihmisten tulisi nyt perua kaikki matkansa ja pysyä kotona, jotta tilanne paranisi tulevina päivinä.

– Hyvä uutinen on se, että yli 4 590 tautiin sairastuneista on parantunut, ja potilaat ovat päässeet pois sairaaloista, sanoi terveysministeriön edustaja Kianoush Jahanpour televisiossa.

Tilanne on pahin maan pääkaupungissa Teheranissa ja sen ympäristössä sekä Khorasan Razavin maakunnassa, missä sijaitsee shiiojen pyhä kaupunki Mashhad. Kaupunkiin matkustaa joka vuosi runsaasti iranilaisia varsinkin persialaisen uudenvuoden aikaan, jota vietetään tulevan viikon lopussa.

Iranin koronavirusluvut kuuluvat maailman synkimpiin Kiinan jälkeen, mistä epidemia lähti liikkeelle.

Viro sulkee rajansa tiistaina ulkomaalaisilta matkustajilta koronaviruksen takia. Maan hallitus kertoi asiasta sunnuntaina aamuyöllä julkaisemassaan tiedotteessa. Rajat ovat kiinni ainakin kaksi viikkoa.

– Hallitus on päättänyt ottaa väliaikaisesti käyttöön rajatarkastukset kaikilla rajoilla, maan pääministeri Jüri Ratas sanoi.

Viron kansalaiset ja Virossa asuvien perheenjäsenet pääsevät jatkossakin maahan. Maahan pääsevien täytyy olla karanteenissa kaksi viikkoa. Ulkomaalaiset voivat kulkea Viron kautta muihin maihin. Ehtona kuitenkin on, että läpikulkumatkalla olevalla ei ole koronaviruksen oireita.

Maasta saa poistua ilman rajoituksia.

Vatikaanissa perinteiset pääsiäisviikon juhlallisuudet viedään läpi ilman yleisöä koronavirusvaaran vuoksi. Juhlallisuuksiin kuuluvat muun muassa palmusunnuntain messu Pietarinaukiolla, kiirastorstain krismamessu sekä pitkäperjantain ristitiehartaus.

Pääsiäisen tapahtumat Vatikaanissa tuovat normaalisti paikalle tuhansittain ihmisiä.

Australiassa kaikkien maahan saapuvien täytyy jäädä omatoimisesti karanteeniin 14 päiväksi, kertoi maan pääministeri Scott Morrison sunnuntaina. Koronaviruksen leviämistä estävän toimen on tarkoitus tulla voimaan keskiyöllä paikallista aikaa.

Lehdistötilaisuudessa Morrisonilta kysyttiin mahdollisesta rangaistuksesta, jos maahan saapuva ei jää erityksiin. Morrisonin mukaan rangaistuksista päättävät maan osavaltiot ja territoriot.

Barcelonan kesäolympialaisten stadionin suunnitellut arkkitehti Vittorio Gregotti, 92, on menehtynyt koronavirukseen, kertoi Italian media sunnuntaina. Gregotti kuoli milanolaisessa sairaalassa keuhkokuumeeseen, kertoi muun muassa Agi-uutistoimisto.

Gregotti on suunnitellut myös Teatro degli Arcimboldi -oopperatalon ja teatterin Milanossa. Sitä käytettiin oopperaan vuosina 2002–2004, kun maailmankuulu La Scala -oopperatalo oli remontissa.

– Hän oli kansainvälisen arkkitehtuurin mestari, joka kertoi kulttuurimme tarinan, sanoi italialaisarkkitehti Stefano Boeri Facebookissa.

Myös Gregottin vaimo Mariana Mazza on hoidossa samassa sairaalassa, jossa Gregotti kuoli. Syytä ei ole kerrottu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 11. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"
 15. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.