Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko yli 70-vuotiaita ikätovereita kutsua kylään? Aktiivisille ikäihmisille tapahtumakato ja kotiin jäänti on iso on muutos

Pyyhitty yli: jalkahoito, Kulmakunnan kulttuuriklubi, Kansalaisopiston ompelukurssi, Kotokartanosäätiön juhlaseminaari.

– Autohuoltokin on tulossa, pitääköhän sekin perua? Sinne voin ehkä sujahtaa... pohtii riihimäkeläinen Urpu-Kaarina Yli-Laurila.

Hän kuuluu niihin aktiivisiin ikäihmisiin, jotka ovat innolla täyttäneet kalenterinsa pysyäkseen vireinä ja toimintakykyisinä. Vaan entäs nyt, kun korona on tyhjentänyt kokonaan kalenterin sivut?

Yli-Laurila on ottanut vakavasti ikäihmisille annetun kehotuksen pysyä neljän seinän sisällä. Hän täytti vastikään 77 vuotta.

–Ompelukurssin lopetus harmittaa, koska muutenkin se oli vain joka toinen viikko, ja kaikkiaan opiston kaudet ovat niin lyhyet. Kotonakin on ompelukone, mutta opistolla on se ope, jolta voi kysyä neuvoa, hän toteaa.

Onneksi rästissä on kotona keskimmäiselle lapsenlapselle luvattu kilttihameen lyhennys – kädet saavat puuhaa.

Torstaina piti tulla kaksi ystävää Turusta, ja kolmikon piti mennä teatteriin katsomaan Menopaussia.

– Lisäksi meillä on sellainen Viisaat vanhat vaimot -porukka, joka kokoontuu kuukausittain toinen toistensa luona. Pitääköhän sekin perua – tosin mehän olemme kaikki vanhoja... hän miettii.

Yli-Laurila tuumaa olevansa ylipäätään huono liikkumaan, mutta arvelee, että jotain liikuntaa pitäisi kehitellä kotioloihinkin, kun kodin ulkopuoliset riennotkin jäävät.

– Mutta ei tässä seinät silti päälle kaadu! Keksin kyllä tekemistä!

On se ompelukone, hyllyt täynnä kirjoja ja tietokone, josta Yli-Laurila seuraa tarkasti uutisia.

– Ja televisiota katson tietysti myös. Etenkin vanhojen talojen remontointiohjelmia, hän mainitsee.

Yli-Laurila kertoo myös pelaavansa tietokoneella.

–En mitään rahapelejä! Ihan yksinkertaisia pelejä vaan, kai niilläkin on aivoja virkistävää vaikutusta, hän naurahtaa.

Jos seuran kaipuu iskee, niin hän tarttuu puhelimeen.

Tietokoneen välityksellä hän ei ole ottanut yhteyksiä, sillä kaikilla ikääntyneillä ei ole konetta ole.

Kaikkein ikävimpänä koronan aiheuttamana seurauksena hän pitää kuitenkin pojan perheen ja tyttärentyttären kanssa suunnitellun Slovenian matkan mahdollista peruuntumista.

– Matkan siirtäminen syksyyn on todella vaikeaa vuorotyöläisten perheessä.

Yli-Laurila jää miettimään myös monen yhdistyksen pakollisten vuosikokousten onnistumista korona-aikana. Niissäkin usein jäsenet ovat ikääntyneitä.

– Meillä Suomi-Saksa yhdistyksessä on onneksi vielä peliaikaa vuosikokoukselle huhtikuun loppuun saakka.

Yli-Laurila myöntää käyneensä myös hamstrausreissulla, jotta kaupassakaan ei tarvitsisi käydä usein. Pakastimen annilla hän kertoo pärjäävänsä pitkälle.

– Mutta ihan ensimmäiseksi parantelen pientä flunssaani. Kuumetta ei ole, mutta hieman yskää. Justiinsa ehdin naljailla, ettei tämä ainakaan mitään koronaa pahempaa ole, hän tuumaa hyväntuulisena.