Työkseen reissaava Peter Mustonen kököttää nyt karanteenissa mökillä "ihan skutsissa" – sitten syntyi idea COVID-19-t-paidoista

Katri Porttinen

Hyvinkääläinen Peter Mustonen herää nyt aamuisin keskellä järvimaisemaa. Mies on karanteenissa mökillä Hämeenkyrössä, "ihan skutsissa": isommalle tielle on matkaa 16 kilometriä.

Mustonen ei ole sairastunut, vaan kyse on varotoimesta matkoilta paluun jälkeen. Osa perheestä on Hyvinkäällä, mökille lähtivät mukaan aikuinen poika ja tämän tyttöystävä – yliopisto kun on kiinni.

– Mukavan rentouttavaahan tämä on. Eilen kävin ekaa kertaa 25 vuoteen juoksemassa. Mutta eristyneisyys ei oikein muuten sovi minulle. Kaipaan toimintaa. Ymmärrän, että joillakin voi pinna mennä tällaisessa tilanteessa, Mustonen sanoo.

Hänen tuoreet työmatkansa suuntautuivat pari viikkoa sitten Hollantiin ja viime viikolla Tukholmaan. Hollannin Maastrichtiin hän matkusti maailman suurimmille antiikki- ja taidemessuille.

Ihmisten tapaaminen ja esineisiin tutustuminen on tärkeää, sanoo Mustonen, joka on toiminut alalla yli 20 vuotta: käy kauppaa sekä toimii asiantuntijana esimerkiksi museoille. Matkapäiviä on yleensä kolmasosa kuusta.

Koronauhka näkyi vuoden tärkeimmillä messuilla: väkeä oli liikkeellä selvästi vähemmän.

– Esimerkiksi yhdysvaltalaisille oli museoilta asetettu matkustuskielto, Mustonen sanoo.

Paikan päällä näki, kuinka esimerkiksi kaiteita desinfioitiin ahkerasti, ja ihmiset ottivat toisiinsa hieman etäisyyttä. Lopulta 1,5 viikon mittaisiksi aiotut messut päätettiin sulkea viiden päivän jälkeen.

Lentokentällä tavallista useammalla oli kasvomaski. Mustonen keskittyi pesemään käsiään huomattavasti normaalia useammin.

Perjantainahän istui liki tyhjässä laivassa matkalla Tukholmasta kotiin. Promenadella käveli lähinnä muutamia virolais- ja venäläisturisteja ja joitakin suomalaisia perheitä.

Satamassa ei vielä perjantaina mikään poikennut normaalista. Toisin oli Tukholmaan mentäessä.

– Tulli pysäytti joka auton, ja kysyttiin, että mitä teet Ruotsissa ja kauanko täällä olet. Ruotsissa rajavalvonta tiukentui huomattavasti jo pari kuukautta sitten.

Reissaamaan tottunut Mustonen kököttää nyt siis mökillä. Kaupassa on käyty kerran. Jauheliha oli loppu. Absurdilta tuntuu, mies naurahtaa.

Mökillä konservoimaansa antiikkimiekkaa hän ei ole saanut postitettua: Puolaan eivät kulje nyt paketitkaan.

Ajankuluksi keksii kaikenlaista, ja Mustonen jos kuka tunnetaan ideoistaan. Niinpä syntyivät, vähän kieli poskessa, korona-aiheiset t-paidat.

Muun muassa Huuto.netissä myynnissä olevia paitoja on mennyt kaupaksi parikymmentä.

– Olin tosin vähän aikaisessa, kun teetin toisen tekstillä I survived COVID-19, Mustonen sanoo.

Äänessä on ironiaa ja ymmärrystä siitä, että asia on toki vakava. Huumori voi silti auttaa. Ärhäkämpi paidoista julistaa: Fuck you COVID-19.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut