VR:n matkustajamäärät romahtivat – yhtiö aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi

STT

VR supistaa kauko- ja lähiliikennettään romahtaneiden matkustajamääriensä takia. Tilanteen vuoksi VR aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi.

VR:n mukaan sen matkustajamäärät ovat romahtaneet viime päivinä jopa 60 prosenttia koronaviruksen takia. VR suunnittelee karsivansa koko maan junaliikennettä ennakoivasti huhtikuun puolivälistä alkaen. Yhtiö kertoo varautuvansa haittoihin myös tavaraliikenteessä.

VR:n mukaan karsittujen vuorojen jälkeenkin on tarkoitus ajaa tärkeimmät kauko- ja lähiliikenteen junayhteydet sekä varmistaa palvelu koko maassa. Supistettu liikenne ei koske HSL-liikennettä.

Viestintäjohtaja Tatu Tuominen VR:ltä kertoo STT:lle, että nyt vasta ryhdytään suunnittelemaan, mitä vuoroja karsitaan. Tuomisen mukaan supistamisen tarve koskee kaukoliikenteen vuoroista 13,5:tä prosenttia ja lähiliikenteen vuoroista vajaata 10:tä prosenttia.

– Toteutamme supistukset sillä tavalla, että yhteydet säilyvät Suomessa ja ettei tule sellaista täyttä stoppia. Palvelemme kaikilla mahdollisilla alueilla, Tuominen sanoo.

VR:n henkilöstön lomautukset suunnitellaan toteutettaviksi vaiheittain tänä vuonna. Henkilökohtaiset lomautukset kestäisivät korkeintaan 90 vuorokautta.

Tuomisen mukaan karsituista junavuoroista tiedotetaan asiakkaille, kun suunnitelma valmistuu huhtikuun puoleen väliin mennessä. Karsittuja vuoroja ei korvata esimerkiksi linja-autoilla.

– Tässä on tarkoitus supistaa liikennettä. Ei niin, että otetaan pois ja korvataan jollain muulla – kun ei ole niitä matkustajia, Tuominen sanoo.

Hänen mukaansa VR:llä on velvoiteliikennettä, jonka roolista neuvotellaan Liikenne ja viestintäministeriön kanssa. Tuominen ei osaa vielä sanoa, voidaanko velvoiteliikenteestä joustaa.

– Katsomme kokonaisuutta, ja siellä voi olla velvoiteliikennevuorojakin.

Hänen mukaansa junaliikenne halutaan pitää pystyssä siellä, missä ihmisiä eniten liikkuu. Tuomisen mukaan VR:n eniten liikennöity väli on Helsingin ja Tampereen välinen päärata.

– Varmasti siellä, missä liikkuu asiakkaita, liikkuu junia jatkossakin. Liikkuu niitä muuallakin, mutta ehkä harvemmalla vuorovälillä sitten.

Tuomisen mukaan myös liikenteessä olevien junavaunujen määrästä neuvotellaan.

Aiemmin tänään VR ilmoitti keskeyttävänsä toistaiseksi Suomen ja Venäjän välillä liikennöivien Allegro- ja Tolstoi-junien liikennöinnin.

Venäjän linjauksen mukaan ulkomaan kansalaiset eivät enää pääse Venäjälle. Rajat sulkeutuvat tänään kello 23 Suomen aikaa ja pysyvät kiinni aina 1. toukokuuta saakka.

VR:n mukaan Allegro- ja Tolstoi-junien toistaiseksi viimeiset vuorot kuitenkin liikennöidään niin, että suomalaiset ja venäläiset matkustajat voivat palata kotimaihinsa.

Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivät Allegro-junat kulkevat normaalisti huomiseen asti, jolloin viimeinen vuoro Helsingistä Pietariin lähtee kello 19.00 ja Pietarista Helsinkiin kello 20.30.

Helsingin ja Moskovan välillä kerran päivässä liikennöivän Tolstoi-junan viimeinen lähtö Helsingistä on huomenna kello 17.44.

Peruttuihin Allegro- ja Tolstoi-juniin lipun ostaneille korvataan koko lipun hinta. Korvausta voi hakea VR:n verkkosivuilta löytyvän peruutuslomakkeen kautta.

VR:n asiakaspalvelu on tällä hetkellä hyvin ruuhkautunut, joten palautusten käsittely kestää tavallista kauemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Korona näyttää rauhoittuneen Kanta-Hämeessä – "Synnytysmatkailu" Uudeltamaalta uusi ilmiö
 2. Kun thaihieronta-asiakkaat katosivat, Pimnara Lindström sai uuden idean – Riihimäellä saa nyt thaimaalaista katuruokaa
 3. Vain yksi covid-19 -tartunta Kanta-Hämeessä viikon sisällä – maakunnassa on nyt yhteensä 114 sairastunutta
 4. Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle elinkautisia vankeusrangaistuksia erityisen raa'asta henkirikoksesta Lohjalla
 5. Näköislehdessä tänään: "Hätä tulee heti lähdössä, kun tiedän, ettei vessaan pääse" – yhä useamman suomalaisen suolisto sairastuu
 6. Jalkapalloa, kamarimusiikkia ja Bluesstock – Hyvinkäällä striimataan tapahtumia kesäkuussakin
 7. Maastopalo taltutettiin Hausjärvellä
 8. Poliisi tutkii epäiltyä murhaa Kotkan seudulla, parikymppinen mies löytyi hiekkakuopalta kuolleena
 9. Tämä yritys palkannut jo 200 eläkeläistä avuksi koteihin ja yrityksiin – hyvinkääläisidean tavoitteena tuhansia työpaikkoja ympäri Suomea
 10. Alle kuukausi ja kaikki on Metsäkaltevatalossa valmista – katso kuvat!
 11. Jeesaa kaveria -tempaus Willassa vielä torstaina
 12. Maauimalan sulku nostatti kiukkua – kaupunkilaisten vaikea ymmärtää, miksi uimahalli on turvallisempi
 13. Puolimatkan sankarihaudoilla järjestetään huomenna liputus – kunnioitetaan sodissa kaatuneita sekä Mannerheimin syntymäpäivää
 14. Puolustusvoimat juhlii tänään – Sadoille uudet arvomerkit
 15. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.