EK ehdottaa kymmenen kohdan hätäapupakettia yritysten tukemiseksi

STT

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ehdottaa maan hallitukselle miljardiluokan hätäapupakettia, jolla estetään elinkelpoisten yritysten kaatuminen. Hallitus on jo tehnyt päätöksiä yritysten auttamiseksi, mutta EK:n mukaan lisää tukea tarvitaan.

– Kello käy! On kyse päivistä, ei viikoista. Jokainen hukattu päivä kaataa yrityksiä. Nyt on otettava käyttöön kaikki keinot, joilla voidaan helpottaa yritysten akuuttia kassakriisiä, estää yritysten kaatuminen ja pelastaa työpaikat, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa.

EK esittää kymmenen kohdan hätäapupakettia, jonka tarkoituksena on yritysten akuutin kassakriisin helpottaminen. Ehdotuksiin sisältyvät muun muassa lisää maksuaikaa kolmen kuukauden ajalta erääntyville veroille sekä verojen viivästymiskoron laskeminen väliaikaisesti nollaan. Lisäksi ehdotetaan tilapäistä kriisipalkkatukea sekä työnantajan työttömyysvakuutusmaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun tilapäistä siirtämistä valtiolle. Samoin lomautusajan päiväraha ehdotetaan siirrettäväksi väliaikaisesti valtiolle.

Hätäapupakettiin sisältyy myös ehdotus, että Finnveran valtuuksia nostetaan 10 miljardilla eurolla ja sen riskinjakokykyä lisätään olennaisesti. EK:n mukaan Finnveran 2 miljardin pääomalainoistakin tulisi antaa tukea työnantajayritysten kassakriisiin. Lisäksi ehdotetaan, että alv-palautusten käsittelyä nopeutettaisiin.

Lähes 70 prosenttia palvelualojen yrityksistä joutuu koronaepidemian takia irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöään erittäin tai melko todennäköisesti tai on jo niin tehnyt. Näin kertoo Palvelualojen työnantajat Palta.

Paltan jäsenilleen teettämästä kyselystä selviää, että joka kymmenes palveluyritys on jo joutunut lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitä koronavirustilanteen vuoksi. Lisäksi noin 60 prosenttia pitää todennäköisenä, että ne joutuvat jossain vaiheessa lomauttamaan tai irtisanomaan henkilöstöä.

Kyselyyn vastasivat yhtiöiden toimitusjohtajat. Avoimissa vastauksissa he muun muassa kuvailivat tilannetta kaoottiseksi sekä kertoivat koko yritystoiminnan olevan vaarassa ja liiketoiminnan putoavan lentorajoitusten myötä nollaan.

– Tilanne on erittäin vakava ja se koskettaa kaikkia palvelutoimialoja. Vastauksista huutaa yritysten valtava ahdinko. Matkailu käytännössä loppuu, tapahtumat perutaan, tuotannot jäävät kuvaamatta ja henkilöstöpalveluyritysten palveluista leikataan ensimmäisenä, sanoo Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki tiedotteessa.

– Epidemia heikentää toimintaa ja taloudellista tilannetta käytännössä jokaisessa vastaajayrityksessä, jopa 40 prosentissa erittäin paljon.

Alkuviikolla tehtyyn kyselyyn vastasi 233 Paltan jäsenyrityksen toimitusjohtajaa. Yritykset työllistävät yhteensä noin 50 000 ihmistä.

Vastausten perusteella eniten haittaa yrityksille aiheuttaa kysynnän väheneminen. Monilla aloilla se liittyy suoraan ihmisten ja tavaroiden liikkumisen rajoittamiseen ja esteisiin. Vahinkoa aiheutuu myös työn organisointiin liittyvistä ongelmista, kuten sairauspoissaoloista ja etätyöjärjestelyistä.

– Yritykset kaipaavat nyt joustoa ja lykkäysmahdollisuutta työnantajamaksuihin ja veroihin, tukea palkanmaksuun lomautuksien välttämiseksi, yt-menettelyn keventämistä kriisin ajaksi sekä helpotuksia yrityksen rahoitukseen ja lainansaantiin, Rauhamäki jatkaa.

– Nyt on tuettava erityisesti palvelualojen yrityksiä tässä poikkeustilanteessa, jotta vältetään taantuman syveneminen ja mahdollistetaan siitä palautuminen.

Paltan mukaan yksityiset palvelut työllistävät 1,3 miljoonaa ihmistä Suomessa. Se on kaksi kolmasosaa koko yksityisestä sektorista.

Useat yritykset ovat tänäänkin kertoneet lomautuksista ja lomautusaikeista koronavirustilanteen vuoksi.

Ravintolayhtiö Kanresta ilmoitti sulkeneensa lähes kaikki 26 ravintolaansa, kun poikkeustila ja koronaepidemia iskivät tapahtuma- ja kulttuuritalojen ravintoloihin. Yhtiö kertoo kuitenkin olevansa valmiudessa avaamaan valtaosan ravintoloistaan, kun poikkeustila päättyy. Lomautukset koskevat tällä hetkellä noin 200:aa ihmistä.

– Ravintolahenkilökuntamme on käytännössä kokonaan lomautettu nopeutetun yt-menettelyn avulla, kertoo Kanrestan toimitusjohtaja Maria Koivula tiedotteessa.

Konepajayritys Metso kertoi, että koronaviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen poikkeustilanne vähentää sen murskaintuotteiden kysyntää. Siksi Metso Mineralsissa aloitetaan lomautustarpeeseen liittyvät yt-neuvottelut. Ne koskevat Tampereen toimipistettä sekä paikkakuntia, joissa on Metso Mineralsin myynti- ja huoltoyksiköitä Suomessa. Neuvottelujen piiriin kuuluu noin 820 ihmistä kaikissa henkilöstöryhmissä. Mahdolliset lomautukset ovat tilapäisiä ja kestävät enintään 90 päivää.

Myös Halpa Halli -ketju kertoi harkitsevansa lomautuksia. Yhtiön mukaan koronakriisi on muuttanut kuluttajakäyttäytymistä ja vähittäiskaupassa hankinnat keskittyvät tällä hetkellä ruokaan ja esimerkiksi hygieniatuotteisiin. Yhtiön on aloittanut yt-neuvottelut, jotka koskevat sen koko 1 500 työntekijän henkilöstöä mukaan lukien ylin johto. Lomautusten kestoksi arvioidaan enintään 90 päivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jukka Poika viihdytti toriyleisöä Lopella – viikon päästä luvassa rautalankaa ja taikuutta
 2. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 3. Korona ei ole toistaiseksi vaikuttanut kuntien väestönkehitykseen – kasvun uskotaan kuitenkin lisääntyvän lähivuosina
 4. Reka Kaapelilla pitkästä aikaa kesätyöntekijöitä – hyvä vuosi auttaa tukemaan opiskelijoita, joiden kesätyöt harvassa koronan vuoksi
 5. Riihimäen yrittäjien näkymät parantuneet robottikyselyn mukaan
 6. Henkilö: Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 7. STM on tehnyt arviolta 100 miljoonan euron esityksen suojavarusteiden hankinnasta Huoltovarmuuskeskukselle
 8. Lauri Markkasen edustama Chicago Bulls antoi kenkää päävalmentaja Jim Boylenille
 9. Trialin SM-sarjan toinen osakilpailu ajetaan Tervakoskella – riihimäkeläisen Veeti Kauniston tavoitteena on voitto
 10. Ammattikuskit, ydinvoimaloiden huoltajat ja vakavasti sairaat – itärajalta pääsee edelleen painavista syistä läpi
 11. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 12. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 13. Joonas Rinne kiri neljänteen peräkkäiseen mestaruuteensa Kalevan kisojen miesten 1 500 metrillä – naisten mestaruus Sara Kuivistolle
 14. Saksa kehottaa Kreikkaa ja Turkkia neuvottelemaan erimielisyyksistä ja välttämään yhteenottoa
 15. 30 vuotta sitten: Poispotkitut työntekijät antoivat sapiskaa Riihimäen lasitehtaan entisille omistajille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suomessa todettu vuorokauden aikana 41 uutta tartuntaa – Näistä viisi Hyvinkäällä
 2. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 3. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 4. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 5. Veli-Pekka Heinosen neljäs pienoisrautatie valmistui liikennöintikuntoon – rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toimivat sormet
 6. Hyria jakaa kasvomaskit henkilöstölleen – Yleistä maskisuositusta toimipisteissä ei ole annettu
 7. Lopen valimolla pieni tulipalo – toiminta jatkuu normaalisti
 8. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 9. Hus: Yli puolet koronatartunnan saaneista ei tiedä tartuntansa lähdettä
 10. Timo Heinonen pettyi budjettiesitykseen – "Nyt pitäisi vahvistaa ihmisten ostovoimaa, eikä olla ihmisten kukkarolla verotusta kiristämässä"
 11. Kahvila Ravintola Kaisa avasi ovensa – lounasravintola toivottaa tervetulleeksi myös aamiaisbuffetille
 12. Hämeen kokoomus on huolissaan jätelain muutoksista – "Parhaat keinot kierrätyksen, ja samalla elinvoiman kasvuun löytyvät rakentavasta yhteistyöstä"
 13. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 14. Hyvolissa ja Rivolissa on vielä tilaa uusille harrastajille – uutuutena on kepparitanssi, johon tarvitaan lisää ilmoittautumisia
 15. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.