STT:n tieto: Hallitus on kallistumassa koko Uudenmaan maakunnan eristämiseen – maakunnan rajan yli pääsevät pyritään määrittelemään

Poliisi on valvonnan osalta keskeisessä roolissa. Puolustusvoimissa on varauduttu antamaan viranomaisille virka-apua.

STT

STT:n tiedon mukaan hallitus olisi päätymässä koko Uudenmaan maakunnan eristämiseen. Rajoituksen kohdistumisesta koko Uuteenmaahan kertoivat myös Yle ja Helsingin Sanomat

Hallitus on koolla tänä iltana, ja sen odotetaan päättävän rajoituksesta silloin. Uusiin rajoitustoimiin ollaan ryhtymässä, koska koronavirustilanne on Uudellamaalla selvästi muuta Suomea vakavampi.

Hallitus on aktivoimassa valmiuslain 118. pykälän tämänhetkisen tiedon mukaan normaalimenettelyssä eli asia viedään ennen voimaantuloa eduskuntaan. Liikkumisrajoitus on tarkoitus saada voimaan nopeasti.

Kansalaisten vapaa liikkuvuus Suomen sisällä on perusoikeus ja sitä voidaan rajoittaa vain aivan poikkeustapauksessa. Sen takia hallituksessa on pohdittu tarkoin poikkeustoimien rajaamista.

Myös sen määrittely, ketkä saisivat poikkeuksellisesti ylittää maakunnan rajan, on tarkoitus rajata mahdollisimman tarkasti. Vielä ei ole tiedossa, miten laajasti esimerkiksi työmatkaliikenne sallitaan.

Vielä ei ole tiedossa sitäkään, koska liikkumisrajoitus tulee voimaan. Lain mukaan rajoitus voitaisiin tehdä enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Koronavirukselle pahiten altistuneella Uudellamaalla asuu noin 1,7 miljoonaa ihmistä. Heistä valtaosa, noin 70 prosenttia, asuu pääkaupunkiseudulla.

Ilman uusia rajoitustoimia vaarana on, että epidemia leviää pienempiin maakuntiin, joissa ei välttämättä ole riittävää hoitokapasiteettia. Erilaisia skenaarioita esiteltiin eduskuntapuolueiden kokouksessa tiistaina.

Hallitus kokoontuu tänään neuvotteluihinsa kello 18 alkaen. Uusista toimenpiteistä on tarkoitus tiedottaa kello 21. Tiedotustilaisuutta odotettiin jo eilen, mutta se peruttiin.

Poliisi on valvonnan osalta keskeisessä roolissa. Puolustusvoimissa on varauduttu antamaan viranomaisille virka-apua.

Oppositiosta valmistelua seuraava kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen toivoo, että työssäkäynti olisi laajalti mahdollista Uudenmaan rajojen yli rajoituksista huolimatta. Iso osa työntekijöistä tekee jo nyt töitä kotonaan, mutta niille, joille liikkuminen on välttämätöntä, se pitäisi hänen mielestään sallia.

– Tällaisessa tilanteessa on oikein vähentää liikkuminen minimiin, jotta virus ei leviä laajemmin maakuntiin. Se on jo merkittävä muutos, jos kaikki ei-välttämättömät matkat jätetään tekemättä, Mykkänen arvioi.

Liian raju liikkumisen estäminen heikentäisi hänen mielestään jo ennestään yritysten synkkiä näkymiä.

Jo eilen hallitus antoi eduskunnalle esityksen, jolla ravintolat, kahvilat ja vastaavat määrätään suljettaviksi toukokuun loppuun asti. Ravintoloista olisi edelleen mahdollista myydä ruokaa kotiin vietäväksi. Myös työpaikkaruokalat jatkaisivat toimintaansa.

Laki yritetään saada voimaan mahdollisimman nopeasti. Hallituksen esitystä käsitellään tänään talousvaliokunnassa, jolla perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa.

Eduskuntapuolueista on viime päivinä viestitty laajasti tukea uusille rajoitustoimille koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 9. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 10. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 11. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"
 15. Viro sallii suomalaisten saapumisen ilman karanteenia kesäkuun alusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.