Hallitus koventaa toimia koronaa vastaan – testausta lisätään reippaasti, suojavarusteita ostetaan miljoonilla ja kriisijohtamista vahvistetaan

Crista Lassfolk-Feodoroff

Koronan 12. seurantaviikko Suomessa tuo nyt ratkaisuja suurimpiin puutteisiin taistelussa virusta vastaan.

Hallitus on ryhtynyt toimiin hoitokapasiteetin ja suojavarusteiden lisäämiseksi, tiedonkulun parantamiseksi sekä koronatestien lisäämiseksi.

Pääministeri Sanna Marin painotti hallituksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona tilanteen muuttuvan edelleen jatkuvasti, mutta johtoajatuksena on yhä taistella virusta vastaan ensisijaisesti rajoittamalla liikkumista ja ihmisten välisiä kontakteja.

Rajoitukset ovat jo toimineet hyvin ja niiden ansiosta epidemian leviäminen on hidastunut selvästi.

Huhtikuun 1. päivään mennessä tartuntoja on varmistettu Suomessa 1 446 ja koronaan kuolleita on nyt 17.

Epidemian huippu on kuitenkin väistämättä vasta edessä.

Hallitus on lisännyt tehohoitopaikkojen määrää koko Suomessa etupainotteisesti ja hoitokapasiteettia lisätään kattavasti.

Vähiin käyneitä suojavarusteita hankitaan miljoonilla euroilla sekä ulkomaisilta markkinoilta että kotimaista tuotantoa lisäämällä.

Sosiaali- ja terveysministeriö Anna-Kaisa Pekonen painotti hallituksen tilannekatsauksessa, että Suomessa ei ole kriittistä henkilöstö- tai tarvikevajetta.

Pulaa on kuitenkin ollut paikoittain.

– Kentältä on tullut viestiä suojavarusteiden riittämättömyydestä, joten lisähankintoja tehdään runsaasti ja myös varmuusvarastoa vahvistetaan.

Suomi lisää myös koronatestausten määrän kaksin- tai kolminkertaiseksi. Nyt testejä on tehty parhaimmillaan noin 2 500 päivässä.

Pikatestien rinnalle otetaan käyttöön vasta-ainetestaus, jolla on tarkoitus selvittää koronaviruksen oireettomana sairastaneiden määrää etenkin terveydenhuollon työntekijöiden piirissä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi kaikkien terveydenhuollon työntekijöiden pääsevän jatkossa testeihin.

– Testaus, jäljitys ja hoito ovat nyt ne kolme ratkaisevaa asiaa. Kaikki testausketjun osat on saatava toimimaan, jotta saamme tavoitellun hyödyn, Kiuru sanoi.

– Tarkoitus on näin rajata epidemiaa entistä paremmin.

Jatkossa hallitus parantaa myös tiedonkulkua laajentamalla COVID-19 –koordinaatioryhmän kokoonpanoa. Mukana ovat kaikkien ministeriöiden kansliapäälliköt, valtioneuvoston valmiuspäällikkö Ahti Kurvinen ja THL:n johtaja Mika Salminen

Ryhmää luotsaa pääministerin valtiosihteeri Mikko Koskinen

Ryhmän on määrä kerätä tietoa keskitetysti eri hallinnonaloilta.

Pääministeri nosti lentokentän riittämättömät varotoimet esimerkkinä eri toimijoiden siiloutuneesta toiminnasta, mikä on aiheuttanut vakavia ongelmia koronatilanteen suitsimisessa.

– Nyt haluamme varmistaa, että pystymme hahmottamaan kokonaisuuksia paremmin, jotta tieto kulkee jatkossa paremmin. Ei meillä ole varaa siihen, että erilliset hallintorakenteet estävät tiedonkulun, Marin sanoi.

Kriisin keskellä hallitus varautuu jo koronan jälkeiseen aikaan. Koronan aiheuttamien varotoimien purkua varten on perusteilla Kriisistä ulos -työryhmä, jonka tehtävä on jouhevoittaa yhteiskunnan jälleenrakentamista kriisin jälkeen.

Erillinen työryhmä perustetaan pääministerin mukaan siksi, että hallituksella on nyt kädet täynnä töitä kriisin kanssa.

– Tämä virus ei ole jotain, mitä hallitus voi yksin hoitaa. Tarvitsemme kaikkien suomalaisten apua, pääministeri painotti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirja kunnianosoituksena 60-vuotiaalle kaupungille – "Riihimäeltä löytyy valtavasti tasokasta kulttuurielämää"
 2. Näköislehdessä tänään: Sami Yaffa tyrmistyi paratiisirannan muoviroskasta ja teki sarjakuvakirjansa pahiksesta muovia lisäävän Plastimiehen
 3. Jukka Poika viihdytti toriyleisöä Lopella – viikon päästä luvassa rautalankaa ja taikuutta
 4. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 5. Korona ei ole toistaiseksi vaikuttanut kuntien väestönkehitykseen – kasvun uskotaan kuitenkin lisääntyvän lähivuosina
 6. Valko-Venäjällä valmistaudutaan uusiin mielenosoituksiin, Lukashenko kaipasi näkemystä Putinilta
 7. Maria Huntington aloitti ottelun vauhdikkaasti – myös Miia Sillman ja Saga Vanninen aloittivat seitsemän lajin urakan yli tuhannen pisteen suorituksin
 8. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 9. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 10. NBA:n pudotuspelikuplaan mahtuu vielä yksi joukkue
 11. Eemil Helander haluaa juosta, koska siinä vain oma työ ratkaisee
 12. Northug: "Poliisi löysi luotani kokaiinia"
 13. Tahkon pojat aloittavat SM-mitalin metsästyksen
 14. Trump lietsoi valhetta demokraattien varapresidenttiehdokkaan kelpoisuudesta
 15. Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suomessa todettu vuorokauden aikana 41 uutta tartuntaa – Näistä viisi Hyvinkäällä
 2. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 3. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 4. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 5. Hus: Yli puolet koronatartunnan saaneista ei tiedä tartuntansa lähdettä
 6. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 7. Lopen valimolla pieni tulipalo – toiminta jatkuu normaalisti
 8. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 9. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 10. Veli-Pekka Heinosen neljäs pienoisrautatie valmistui liikennöintikuntoon – rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toimivat sormet
 11. Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä
 12. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 13. Hämeen kokoomus on huolissaan jätelain muutoksista – "Parhaat keinot kierrätyksen, ja samalla elinvoiman kasvuun löytyvät rakentavasta yhteistyöstä"
 14. Kahvila Ravintola Kaisa avasi ovensa – lounasravintola toivottaa tervetulleeksi myös aamiaisbuffetille
 15. Kotonaan vahva Inter punnersi lopussa voittoon, HIFK laittoi kenttäpelaajan maaliin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.