Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Moni siili on herännyt tänä talvena liian aikaisin – toikkaroivat hyönteisensyöjät tarvitsevat ruokaa ja hoitoa

Mia Lagström

Kulunut talvi on ollut siileille erityisen vaikea. Ei ole tavatonta, että keväisin siilejä heräilee horroksesta omia aikojaan, mutta nyt siilejä on heräillyt pitkin talvea.

– Meille on tuotu eläinsuojeluyhdistykseen siilejä tänä talvena ennätysmäärä. Kun lunta ei ole, ja jos pesä kastuu, saattavat siilit herätä liian aikaisin, Nella Muurinen Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksestä kertoo.

Liian aikaisen heränneet siilit ovat vaarassa, sillä ne eivät löydä ravintoa. Moni siili saattaa olla talven jäljiltä vielä varsin laihassa kunnossa, joten ne voivat menehtyä nopeasti.

Muurisen mukaan tänä vuonna ongelmana on ollut myös loiseläinten suuri määrä.

– Talven pakkaset ovat puuttuneet, joten löydetyt siilit ovat saattaneet olla kirppuisia ja sitä kautta hyvin aneemisia. Yhdeksällä siilillä kymmenestä on ollut jokin vakava ongelma, joka vaatii muutakin ihmisen antamaa hoitoa kuin tukiruokintaa, Muurinen sanoo.

Suomen lain mukaan kärsivää eläintä ei saa jättää oman onnensa nojaan, vaan sitä on autettava. Jos siili on terve ja hyvässä kunnossa, voi sille viedä pihalle ruokaa. Siilille voi antaa esimerkiksi kissan märkäruokaa, kunhan siinä ei ole kalaa, viljoja eikä maitotuotteita.

Jos siili on huonossa kunnossa, on se vietävä hoitoon. Siilin voi nostaa pyyhkeellä vuorattuun pahvilaatikkoon. Laatikon on oltava riittävän tilava ja reunoiltaan tarpeeksi korkea, sillä siilit ovat hyviä kiipeilemään.

Laatikko on hyvä vielä viedä kylpyhuoneeseen tai jonnekin suljettuun tilaan siltä varalta, että siili laatikosta karkaa.

Laatikkoon laitetaan lämpöpullo, jonka voi tehdä itse laittamalla muovipulloon kuumaa vettä. Pullo on hyvä kääriä pyyhkeeseen tai villasukkaan. Pullon päälle voi laittaa vielä toisen pyyhkeen, jonka alle siili voi mennä. Siilille on hyvä jättää matalassa vadissa ruokaa ja vettä.

Kun siili on sisällä lämpimässä, voi alkaa etsiä sille hoitopaikkaa. Uudellamaalla voi ottaa yhteyttä Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykseen tai Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Muualla asuvat voivat jättää tiedot löydetystä eläimestä Eläinten pelastusrinki -ryhmän sivulle Facebookissa.

– Sivua seurataan ja päivitetään aktiivisesti ja laitamme sinne tiedot, keneen kannattaa ottaa yhteyttä, puheenjohtaja Sarita Lintula Eläinten pelastusrinki ry:stä kertoo.

Lintula korostaa, että siilin noukkiminen talteen koskee ainoastaan talvea ja kevättä ja liian aikaisin heränneitä siilejä. Muina vuodenaikoina siilit on syytä jättää rauhaan.

– Kesällä siilejä ei tulisi ruokkia, sillä luonnonruoka on niille kaikista parasta. Kuumina hellekesinä siileille voi tosin jättää juotavaa, myös Andrea Kurtén Korkeasaaren villieläinsairaalasta korostaa.

Siilit viihtyvät parhaiten ihmisten läheisyydessä puutarhoissa, joissa on avokomposteja ja risukasoja ja muita mahdollisia piilopaikkoja, joissa ne myös talvehtivat. Tähän aikaan vuodesta risu- ja lehtikasojen kannattaakin antaa olla pihoilla paikoillaan. Siilit kuuluvat suomalaiseen luontoon. Ne syövät kaikenlaisia hyönteisiä ja raatoja ja ovat siltä osin luonnon omia puhtaanpitäjiä.

Apua siilille

Liian aikaisin heränneet siilit tarvitsevat ruokaa, vettä ja mahdollisesti myös muuta hoitoa.

Jos näet puutarhassa nyt siilin, kannattaa se ottaa talteen pahvilaatikkoon ja viedä hoitoon.

Siilille voi antaa kissan märkäruokaa. Ruoassa ei saa olla viljaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ota yhteyttä eläintenhoitajaan. Uudenmaan alueella voi ottaa yhteyttä Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykseen, puh. 045 135 9726.

Muualla asuvat saavat apua laittamalla tiedon löydetystä eläimestä Facebookin ryhmään ”Eläinten pelastusrinki”.

Aiheeseen liittyvää

  1. Piikikäs kaveri voi tarvita nyt apua – liian aikaisin keskelle kylmää herännyt siili on pulassa 3.4.2020 15:10
  2. Lauhan talven oikut: väärän värinen jänis, märkä siili ja kiepitön riekko 25.1.2020 13:31
  3. Hyvinkääläisperhe pelasti kuononsa loukanneen siilin – "Eihän sitä voinut siihen tienposkeen jättää" 30.7.2019 15:55
  4. Kesän hellyttävimmät kuvat: Orvot pikkusiilit toivat piikin eläinsuojeluyhdistyksen hoitokuluihin – toiminta uhattuna 31.7.2019 19:30
  5. Hausjärven kunnalle harvinaista kiitosta –  syynä luopuminen pusikon leikkuusta Ryttylässä, kun asukas ilmoitti siinä asuvasta siiliperheestä 13.6.2019 5:00

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut