Viikon tyyli: Alexander Holmaa kiehtoo 40-luvun tyyli: ”Liivien kanssa pukeutumisesta tulee astetta tyylikkäämpää”

Riihimäkeläisen kuva-artesaaniopiskelijan Alexander Holman rakkaimpia vaateaarteita ovat isoisän ja isän vanhat vaatteet.

– Ne ovat minulle todella tärkeitä. Tällä hetkellä minulla on jalassani isoisäni vanhat pussihousut. Nämä ovat yllättävän hyväkuntoiset, vaikka ne ovat 1940-luvulta.

Historiasta innostunut Holma kertoo pitävänsä eniten 1940-luvun tyylistä, joskin silmää miellyttävät myös 1930- ja 1950-lukujen vaatteet.

– Inspiroidun vanhoista valokuvista. Ennen pukeuduttiin tyylikkäästi. Silloin oli paljon hienoja yksityiskohtia, kuten taskukelloja. Niitä minulla on useita.

Holman perusarkivaatetukseen kuuluvat puvunhousut tai pussihousut, kauluspaidat, liivit, rusetit ja kravatit.

– Ihastuin liiveihin jo kymmenvuotiaana, kun näin norjalaisen suosikkiviulistini pukeutuvan niihin. Liivien kanssa pukeutumisesta tulee astetta tyylikkäämpää. Ystäväni vitsailevat, että näytän aina siltä, että olen menossa hienojen ihmisten illanistujaisiin, mutta tykkään pukeutua näin.

Osin pukeutumiseen vaikuttaa myös Holman mieliala.

Välillä on kiva pukeutua rennommin. Silloin hänen tyylinsä saattaa olla 2010-luvun alter naturen, rap-artistin ja gootin sekoitus: löysät maastohousut ja paljon mustaa. Muutoinkin Holman vaatteiden värimaailma liikkuu mustassa, valkoisessa ja harmaassa.

Kylmällä ilmalla lämmikettä tuo pitkä musta kangastakki. Jalkaansa Holma vetäisee mielellään armeijan saappaat tai maiharit.

– Olen aina pitänyt myös militariasta. Vanhat Suomen armeijan harmaat ovat hienot.

Holma kertoo pohtivansa pukeutumistaan melko paljon. Aamukiireen hän selättää valitsemalla seuraavan päivän vaatteet jo edellisenä iltana.

– Ei tarvitse käyttää aamulla aikaa. Voi vain vetäistä päälle.

Huomio kiinnittyy myös lukuisiin lävistyksiin.

– Jos ei lasketa korvakoruja, otin ensimmäiset lävistykseni 13-vuotiaana. Ne ovat aina miellyttäneet silmääni.

Lävistykset tuovat modernia ilmettä ja nykypäivää muutoin vanhahtavaan tyyliin. Holma kannustaa kaikkia olemaan rohkeasti omanlaisia.

– Omassa ystäväpiirissäni näkee kaikenlaisia tyylejä. Se on rikkaus.

Napalävistys oli faaraon yksinoikeus

Lävistyksiä on ollut monissa eri kulttuureissa kautta aikain. Muinaisessa Egyptissä lävistyksellä osoitettiin yhteiskunnallista asemaa, esimerkiksi napalävistys oli faaraon yksinoikeus. Etelä-Amerikan atsteekit ja mayat harrastivat kielilävistyksiä. Kielilävistyksen avulla he uskovat saavuttavansa paremman yhteyden jumaliinsa.

Myös tatuointeja on tehty eri kulttuureissa vuosituhansien ajan. Tatuointeja harrastivat Euroopassa muun muassa keltit. 1800-luvulla tatuoinnit olivat muotia Euroopan kuninkaallisten keskuudessa, esimerkiksi Tanskan kuninkaalla Frederikillä oli tatuointi.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut