Kiinasta eilen saapuneet suojavarusteet eivät sovi sairaalakäyttöön, hoivayksiköissä voidaan hyödyntää

STT

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtaja Tomi Louneman mukaan Kiinasta eilen saapunut erä suojavarusteita ei täytä sairaalakäytön standardeja. Varusteita voidaan kuitenkin sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan käyttää hoivayksiköissä.

Louneman mukaan lisää suojamateriaalia on saapumassa ensi viikolla neljällä Finnairin laajarunkokoneella.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan oli pettymys, etteivät suojavarusteet olleet sairaalakäyttöön sopivia. Siihen oli kuitenkin osattu varautua, sillä myös muilla mailla on ollut vastaavia kokemuksia.

– Toivomme, että seuraavien varusteiden vastaavuus olisi parempi, Varhila sanoi koronavirukseen käytettäviä suojavarusteita koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Varhilan mukaan seuraavat tilatut varusteet eivät tule samalta toimittajalta kuin tiistaina saapuneet.

HVK:n Louneman mukaan suojavälineitä hankittaessa kaupat on tehtävä nopeasti ja riski on suuri.

– Suojainmarkkina on hyvin kaoottinen verrattuna normaalitilanteeseen. Tällä hetkellä markkinoilla on hyvin monenlaisia kaupantekijöitä. Tavarat eivät välttämättä ole aiemmin tunnettuja merkkejä. Eristä ei välttämättä tiedetä missä ne on valmistettu. Hinnat nousevat koko ajan, kaupat joudutaan tekemään nopeasti ja maksamaan ennakkoon. Kaupallinen riski on huomattavan suuri, Lounema sanoo.

Louneman mukaan jokainen Suomeen saapuva hengityksensuojainlasti testataan VTT:n laboratoriossa, jotta varmistutaan tilatun tavaran olevan haluttua. Louneman mukaan myös muualla on tehty samoja havaintoja, ettei Kiinasta saapunut tavaraerä ole ollut tilatun kaltainen.

– On tyypillistä, että Kiinasta hankittavassa tavarassa asiakirjat ovat kunnossa, kun kauppa on tehty. Kaikki näyttää hyvältä ja sitten tuote ei ole sitä, mitä on tilattu. Tämä on valitettavan yleistä. Nyt se osui meidän kohdalle. Sitä on tapahtunut myös muualla Euroopassa. Laboratoriotestausta ei pystytä tekemään kuin VTT:n laboratoriossa.

Louneman mukaan valtion varmuusvarastoissa on vielä jonkin verran suojavarusteita jäljellä.

– Huoltovarmuuskeskuksella on hengityksensuojaimia valtion varmuusvarastossa jonkin verran jäljellä. Sieltä on STM:n määräysten mukaan purettu pikku hiljaa käyttöön. Kun alamme saada uutta materiaalia hankintojen kautta, se menee varmuusvarastoon, josta sitten vapautetaan käyttöön, kun ministeriö antaa määräyksiä.

STM:n kansliapäällikkö Varhila taustoitti myös sitä, että suojavarusteiden käyttö on ollut tähän runsasta.

– Suojavarusteiden käyttö on ollut erittäin runsasta siihen nähden, mikä on tautitapausten tai sairaalahoidossa olevien tapausten määrä. Tietyllä tavalla on ehkä ylivarustauduttu tilanteeseen, joka on sinänsä ymmärrettävää. Käyttö on ollut runsaampaa kuin olemme arvioineet ja laskeneet. Joudumme nyt varmistamaan, että varusteet riittävät, Varhila kertoi.

Suomeen ollaan hankkimassa uutta tuotantolaitteistoa hengitysmaskien ja hengityssuojainten valmistukseen, kertoi työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltonen. Hän sanoo, että ensimmäiset uudet tuotantolinjat voitaisiin saada käyttöön 4–5 viikon päästä.

Tuotanto tulee olemaan arvioiden mukaan niin suurta, että terveydenhuollon tarpeet suojavarusteista pystytään mahdollisesti hyvin suurelta osin kattamaan kotimaisella tuotannolla, Peltonen arvelee toiveikkaana.

Lisäksi olemassa olevaa tuotantolinjastoa uudelleen suuntaamalla saadaan käyntiin hengitysmaskien ja -suojainten valmistus.

– Meillä on valmistelut käynnissä tällä hetkellä kolmen yrityksen kanssa tuotannon suuntaamisesta, hän sanoi.

Jo eilen elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi, että Suomessa on valmiudet aloittaa suuren mittaluokan suojamateriaalien valmistus terveydenhuollon tarpeisiin. Hän kertoi tuolloin, että hengityssuojaimia alkaa valmistaa 2–3 yhtiötä toukokuun puolella.

Ongelmana suojaimien valmistuksen käynnistämisessä on ollut se, että materiaalien ja laitteiston saamisessa menee aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 9. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 10. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 11. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Kim Koivu edustaa jatkossa Kytäjä Golfia – “On tärkeää, että pääsen harjoittelemaan kotimaassa huippuolosuhteissa.”
 15. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.