Hallitus hyväksyi valtion omistajapolitiikan periaatepäätöksen – valtionyhtiöiltä edellytetään ilmastotoimia ja yritysvastuuta

STT

Pitkään odotettu valtion omistajaohjauksen periaatepäätös julkaistiin viimein keskiviikkona valtioneuvoston hyväksyttyä sen. Uusi periaatepäätös peräänkuuluttaa valtion yhtiöiltä ilmastotoimia ja muutoinkin yritysvastuullisuutta.

Uudet omistajaohjauslinjaukset ohjaavat yhtiöitä koko hallituskauden ajan, eli aina kevääseen 2023 asti. Periaatepäätöksessä ei suoraan oteta kantaa nykyiseen akuuttiin koronakriisiin, mutta omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on lähestynyt valtio-omisteisia yhtiöitä viestillä koronaepidemian aikaisista linjauksista. Tuppurainen kehottaa yhtiöitä nykyisessä koronatilanteessa korostettuun malttiin ja vastuullisuuteen. Hänen mukaansa osana tehostamistoimiaan yritysten on syytä suosia ensisijaisesti lomautuksia.

– Irtisanomisten tulee olla se vihoviimeinen keino ja niitä tulisi pyrkiä välttämään niin pitkään kuin se vain on mahdollista ja järkevää, Tuppurainen sanoo.

Hän kehottaa myös pidättyvyyteen johdon palkitsemissa. Valtio-omistaja on lisäksi valmis muuttuneessa tilanteessa mukauttamaan osinko-odotuksiaan.

Periaatepäätöksen mukaan valtio-omistaja edellyttää yhtiöiltä yritysvastuun yhdistämistä liiketoimintaan ja yritysvastuun edelläkävijyyttä.

– Yhtiöiden on tunnistettava oman toimintansa ilmastovaikutukset, vaikutukset ympäristölle ja luonnon monimuotoisuudelle sekä asettava niille verrokkiyhtiöihin nähden kunnianhimoiset mitattavat tavoitteet, periaatepäätöksessä todetaan.

Valtio-omisteisten yhtiöiden edellytetään ottavan huomioon tavoite hiilineutraalista Suomesta 2035 ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi 1,5 asteeseen. Lisäksi osana yritysvastuuraportointia valtio-omistaja edellyttää, että yhtiöt raportoivat verojalanjäljestään maakohtaisesti.

Osana yritysvastuuta valtio omistajana edellyttää, että yhtiöt ottavat huomioon myös ihmisoikeudet sekä omassa toiminnassaan että alihankintaketjuissaan. Omistajaohjauslinjauksen mukaan eri sidosryhmillä on oltava luotettava tapa tuoda yritysjohdon tietoon mahdolliset ihmisoikeusloukkaukset sekä työntekijöiden oikeuksien loukkaukset.

– Tätä varten yhtiöillä täytyy olla käytössään joko yhtiön sisäinen anonyymi ilmoituskanava tai muu vastaava järjestelmä havaittujen epäkohtien tai väärinkäytösten luottamuksellista ja anonyymia ilmoittamista varten, linjauksessa sanotaan.

– Jos tällaista ei vielä ole, on sellainen otettava käyttöön välittömästi.

Valtionyhtiöiden johdon palkitseminen ja hallituspalkkiot nousevat aika ajoin julkiseen keskusteluun. Tuppuraisen mukaan valtion ei pidä olla palkkajohtaja. Johtoa ja henkilöstöä on hänen mukaansa kyettävä kuitenkin palkkaamaan kilpailukykyisin ehdoin.

Tuoreessa periaatepäätöksessä linjataan, että palkitsemisen tulee olla kohtuullista ja läpinäkyvää. Kohtuullista odotetaan etenkin kiinteiden palkkojen osalta, ja palkitsemista muutetaan tuloshakuisemmaksi.

– Uusissa sopimuksissa erityisesti kiinteän palkitsemisen tasoa harkitaan tarkkaan yhtiökohtaisesti, tarvittaessa alaspäin, periaatepäätöksessä todetaan.

Lisäksi valtio-omisteisilta yhtiöiltä odotetaan yritysvastuun sitomista palkitsemiseen.

Myös yhtiön hallituksen palkitsemisessa pitää noudattaa avoimuuden ja kohtuullisuuden periaatteita, periaatepäätöksessä todetaan. Valtion on kyettävä nimittämään osaavia henkilöitä valtio-omisteisten yhtiöiden hallituksiin ottaen huomioon yhtiöiden palkitsemistasojen erilaiset vaatimukset.

– Kuten muussakin palkitsemisessa, myös hallituspalkkioissa yhtiöiden toiminnan luonteen tulee näkyä jatkossa vahvemmin palkitsemisen tasossa, linjauksessa sanotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 9. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 10. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 11. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"
 15. Viro sallii suomalaisten saapumisen ilman karanteenia kesäkuun alusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.